GündemEğitimÖzel Haberler

ÇELİK “ALTIEYLÜL’DE MESLEKİ EĞİTİM GELİŞİYOR”

Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çelik, Meslek Liselerinin yoğunlukla bulunduğu Altıeylül’de meslek liselerine olan ilgiyi arttırmayı hedeflediklerini söyledi. “Meslek lisesi mezunlarına önemli fırsatlar var” diyen Müdür Çelik yeni eğitim ve öğretim yılındaki projelerden bahsetti.

2019-2020 Eğitim ve öğretim yılı ile ilgili açıklamalarda bulunan Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çelik, “Başarının sırrı sürekli çalışmak. Az da olsa her gün düzenli çalışmak çok önemli. Akademik başarının sırrı da kitap okumak. Özellikle ilkokuldaki öğretmenlerimiz, öğrencilerinin kitap okumalarını çok önemsiyorlar. Temel eğitimin temelinde çok kitap okumak yatar. Öğretmenlerimiz anne, baba şefkatini öğrencilerine yansıtıyor. İyi bir eğitimin temelinde şefkatli merhametli bir yaklaşımın çok önemli var. O yüzden özellikle ilkokul öğretmenlerimizin sorumluluğu gerçekten çok ağır. O öğretmenlerimizin hakkı ödenmez. Ama görevini layıkıyla yaparsa ödenmez. O yüzden eğitim uzun soluklu ve zor bir süreç. Ama zorluk derecesi neyse mükafatı da o derece büyüktür” ifadelerini kullandı.

“MESLEK LİSELERİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Meslek liselerini cazip hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çelik, “Meslek liselerini daha cazip hale getirmek için uğraşıyoruz. Bu anlamda Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda2023 eğitim vizyonu felsefesi yayınlandı. Bu yaklaşık170 sayfalık bir vizyon felsefesi. Biz bu konuların üzerinde ivedilikle duruyoruz. Mesleki eğitimi daha cazip hale getirmek için yeni projeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“SANAYİDE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ İHTİYACI VAR”

Müdür Çelik, “Meslek liselerinde döner sermaye kapsamında KDV oranları %1’e kadar indirildi. Meslek lisesi mezunlarına istihdam alanları oluşturuyoruz. Meslek lisesine giden gençler, daha erken yaşlarda tecrübe kazanıyor ve kendi maaşları kazanmaya başlıyor. Hem çocukların özgüveni gelişiyor. Hem de istihdama katkı sağlanıyor. Sanayi de en çok ihtiyaç olan nitelikli iş gücü yetiştiriliyor” şeklinde konuştu.

“OSB’DEKİ MESLEK LİSEMİZ PROJE OKUL”

OSB’deki Meslek Lisesi ile ilgili bilgi veren Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çelik, “Organize Sanayi Bölgemizde bir meslek lisemiz var. Şu anda Odalar ve Borsalar Birliği’nin uhdesine yarı koordineli olarak bünyelerine geçti. Dolayısıyla onların da destekleriyle şu anda Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Meslek Lisemiz proje okul olarak eğitim ve öğretime başladı. Buraya 2019-2020 eğitim öğretim yılında 30 tane öğrencimiz merkezi sınava tabi olarak kaydoldu. İnşallah ileriki dönemde diğer meslek liselerini de daha cazip hale getirmek için gayret sarf etmemiz gerekiyor” dedi.

“MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ”

Çelik, “Velilerimizden çocukları ortaokuldan mezun olurken biraz daha meslek lisesi ağırlıklı tercih yapmaları konusunda onların da desteklerini bekliyoruz. Zaten bugün sanayimizde meslek lisesi mezunu olup da yanında pek çok mühendis istihdam eden pek çok iş adamımız var. Dolayısıyla “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” diyorsak buna öncelikle dikkat etmemiz gerekiyor. Velilerimizin bilinçli bir yaklaşımda bulunup çocuklarını kısa yollardan iş sahasında istihdam ettirmelerini istiyorsak meslek liselerine önem vermemiz gerekiyor. Anadolu liseleri de bizim liselerimiz. Ama akademik anlamda biraz üst düzeyde eğitim görmek isteyen öğrencilerimizin tercih ettiği okullar. Velilerimiz de yüzde %75, %80’lik dilime giren öğrencileri düz Anadolu Liseleri yerine Meslek Liselerine yönlendirmelerini biz istiyoruz. Velisiyle, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin gayretiyle Altıeylül ilçemizde meslek liselerimizi çok daha yükseklere taşımanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

“ÇOCUĞUNUZU BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN”

Velilerin çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamaması gerektiğini söyleyen Müdür İbrahim Çelik, “Veliler özellikle ilkokul seviyesindeki çocuklarını asla başka bir çocukla kıyaslamasınlar. Küçük sınıf seviyelerindeki çocuklara kaldıramayacakları yükleri yüklemesinler. Bakanlığımız eğitim politikaları gereği ilkokullarda ev ödevini tavsiye etmiyor. Biz de özellikle ilkokul seviyelerinde ev ödevlerini tavsiye etmiyoruz. Çok ödev veren bir öğretmen kaliteli bir öğretmen algısı yanlış. Biz bunu öğretmen arkadaşlarımıza da söylüyoruz. Çocuk, çocukluğunu yaşasın. Veliler, çocuklarıyla vakit geçirsinler, onlarla oyun oynasınlar. Çocuklar bu şekilde ruhen ve bedenen sağlıklı gelişim gösterirler” ifadelerini kullandı.

“BENGİ PROJESİ SİNERJİ YARATTI”

Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çelik, “Bengi Projesi Balıkesir için çok güzel bir projeydi. Sayın Valimiz Ersin Yazıcı’nın himayelerinde başlatılan bu projenin dört adımı vardı. Bu da zaten okullarımızda yapılan uygulamalardı. Ama Bengi Projesi tüm okullarımıza büyük bir sinerji getirdi. Heyecan yarattı. Öğrencilerde okuma alışkanlığını teşvik etti. Bu proje kapsamında üst düzey yöneticilerimizin okulları ziyaretleri büyük önem arz ediyor. Ayrıca Sayın Valimizin haftada en az iki okul ziyareti var. Bu ziyaretler öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve okullarımıza büyük faydalar sağlıyor. Okula bir heyecan katıyor” ifadelerini kullandı.

“AİLELER ÇOCUĞA ROL MODEL OLUYOR”

Ailelerin, eğitimde vazgeçilmez bir yeri olduğunu söyleyen Müdür İbrahim Çelik, “Çocuklar genelde gördüklerini tatbik ediyor. O yüzden ailelerin nasihat ile değil de göstererek örnek olmaları lazım. Çocuklara kitap okumalarını söylemeleri yerine birlikte kitap okumaları daha faydalı olacaktır” dedi.

“ALTIEYLÜL’DE TAŞIMALI EĞİTİM SAYISI YÜKSEK”

Altıeylül’de kırsal mahallelerin yoğunlukta olduğunu söyleyen Çelik, “Altıeylül’de anaokulu, ilköğretim, lise gibi temel eğitim kurumlarımız fazlalıkta. Ayrıca Altıeylül’de 81 tane kırsal var. 9 tane de taşıma merkezimiz var. Genel olarak bu 9 mahallede okul olmayan ya da öğrenci azlığından dolayı bu mahallelere biz taşımalı eğitime tabi tutuyoruz. Bu nedenle de temel eğitim okullarımızın sayısı bir hayli fazla. Ortaöğretim dediğimiz Meslek Liseleri ve Anadolu Liselerine gelince. Meslek liseleri daha fazla. Burada 4 bin 500 civarında öğrencimiz okuyor” dedi. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu