GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Çelik “Biden’in İfadelerini Esefle Kınıyoruz”

Çelik “Biden’in İfadelerini Esefle Kınıyoruz”

GÜNMARSİFED  Başkanı İsa Tamer Çelik ABD Başkanı Joe Biden’ı 1915 Techiri İçin Kullandığı İfadeden Dolayı Esefle Kınadıklarını bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Osmanlı İmparatorluğu’nda 1915 Ermeni tehciri ve sonrasındaki trajik olayların yıl dönümünde; asla gerçeği yansıtmayan ve ayrıca Milletimiz ile bağdaştırılamayacak soykırım ifadesini kullanmasını esefle kınıyoruz diyen Çelik, “ Tarih bir siyasinin tarihçiliğe soyunarak siyasi beyanatlarla değil, tarihçiler ve araştırmacılar tarafından değerlendirilmesinin ve ayrıca daha da önemlisi toplumlar arasında diyalog yoluyla ele alınmasının doğru olduğunu biliyoruz. Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklama; ABD ile birçok anlaşmazlığı barındıran ikili ilişkilerin geleceği ve ayrıca transatlantik ittifakın ve bölgemizin istikrarı gibi konuların hiçbirine olumlu bir katkı sağlamayacak, ikili ve ayrıca çok taraflı ilişkilerde yeni gerilimlere kapı aralayacaktır. “dedi.

“Konu Siyasallaştırılmıştır”

Çelik açıklamasını, “Tarihsel olayların dönemsel siyasal ve jeopolitik dinamiklerin gereklerine göre sürekli yeniden değerlendirmeye tabi tutulması ve farklı stratejik önceliklere göre kullanılması, öncelikle bu olaylardan etkilenen halkların tarihsel kimliğine ve konuya muhatap devletlerin uzun vadeli çıkarlarına ayrıca saygılı bir tutum değildir. Beyaz Saray açıklamasının zamanlaması da gözden kaçmamalıdır. Aslında bu açıklama ve 2019 yılında Senato ve ayrıca Temsilciler Meclisi tarafından büyük çoğunluklarla onaylanan karar tasarıları, ayrıca bu konunun ne kadar siyasallaştırıldığının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Türk Amerikan ilişkilerinin bozulması ve biriken sorunlar neticesinde, Kongre ve ABD Yönetimi’nin, son kırk yıldır izledikleri tutumu değiştirerek menfi açıklamalarda bulunmaları ayrıca kaygı vericidir. ABD Başkanı Joe Biden; tarihçiliğe soyunarak tarihi bir hata yapmıştır ”sözleri ile tamamladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu