Köşe Yazıları

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-1

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-1

 

Merhaba değerli okurlar. Bu yazım ve bundan sonraki 4 hafta boyunca yazacaklarım ceviz fidanı dikme işleminin baştan sona her aşamasında neler yapmanız gerektiği ile alakalıdır. Ben ceviz fidanı dedim ama siz tüm meyve fidanları için genelleyebilirsiniz. Bu yazıyı ve bunun devamı niteliğindeki 4 yazıyı kesip arka arkaya ekleyin ve saklayın.

İlgili Makaleler

Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre Türkiye’de dikilen her 100 meyve fidanından 75-80 tanesinin, dikim aşamalarında yapılan yanlışlıklardan ve eksik yapılan işlemlerden dolayı uzun ömürlü olmadığı belirtilmektedir.

Aşamalardan bahsetmişken hatırlayalım.

 

  • Toprak analizi
  • Dikim yerinin hazırlaması
  • Dikilecek fidanın hazırlanması
  • Fidan dikimi

Gelelim aşamalara. Özellikler ticari bahçelerde öncelikle ve şiddetle TOPRAK ANALİZİ yaptırmanızı öneriyorum. Toprak analizi yaptırırsanız toprağınızda hangi gübreden ne kadar var görürsünüz. Beraberinde, sadece eksik olan kısmı tamamlamak için para harcarsınız. Diktikten sonra bir sene sonuna kadar fidan kökleri 90 cm derinliğe kadar inebileceği için; 0-30cm, 30-60cm ve 60-90cm derinliklerden toprak numunesi alarak analiz yaptırmanız gerekmektedir. Yani 3 farklı derinlikten numune alarak 3 analiz yaptırmanız gerekli. “Maliyet, ne gerek var!, Hadi canım sende ben toprağımı biliyorum!” diye düşünüyorsunuz değil mi? Bir söz vardır “baştan doğru başlamak sonradan düzeltmekten daha ucuzdur”. Fidan 3 yaşına gelene kadar 0-30cm, 30-60cm, 60-90cm analizleri yaptırılmalı. Dahası, 4. yaşından itibaren ise bu 3 analize 90-120cm derinlik de eklenerek analiz sayısı 4’e çıkarılmalıdır.

Bazı fidancıların, bazı çiftçilerin ve bu işi bilmeyen bazı mühendislerin dediği gibi sadece 0-30cm den analiz yaptırmak yetmez. Ayrıca, 2-3 senede bir toprak analizi yaptırmak da doğru değil. Toprak analizi her senenin Kasım-Aralık aylarında numune alınarak yeni sene için yaptırılmalıdır. Toprak analizi çok ama çok önemlidir. Usulüne uygun şekilde ve derinlikte yaptıracağınız toprak analizi sayesinde gübre için bilinçsiz ve fuzuli masraf yapmamış olursunuz.

Toprak analizi raporu çıkana kadar; uygun dikim aralıklarını seçin ve dikim noktalarını belirleyin. 8*4m ve 7*3,5m gibi saçma sapan dikim aralıklarını sakın tercih etmeyin. İleriki yıllarda kısa aralıkları tekleyip, bahçenizde ağaç aralarını genişletmek orunda kalırsınız. İleriki yıllarda bitkiler gelişince (fazla değil iyi bir bakımla 2-3 yıl sonra) birbirini boğmaması, budama ve hasat kolaylığı olması için dar aralıklarla dikimden kaçının. Bahçenize daha fala ağaç sığacak diye sakın sık dikim yapmayın.

Değerli okurlarım buraya kadar toprak analizi ve toprak analizi yaptırmakla alakalı bilgiler vermeye çalıştım sizlere. Bir hafta sonraki yazımı takip etmeyi unutmayın.

Kalın sağlıcakla

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-1

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu