Köşe Yazıları

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-3

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-3

Değerli okurlar bu yazımda geçen hafta işlediğim konuya devam niteliğinde olan fidan dikimi hakkında bilgi vermeye devam edeceğim ve “Fidanı dikerken ne gübre kullanacağız?” sorusuna cevap vereceğim.

İlk işlemimiz “kök tıraşı” işlemi. Dikilecek olan fidanların kazık kökünde ve saçak köklerinde kırık ve kopuk, yaralı kısımlar varsa buraları budama makası ile kesip uzaklaştırın. Bu işleme “kök tıraşı işlemi” diyoruz ve bunu yaptığımızda bitki yaralı olan yerleri tamir etmekle zaman kaybetmeyip bir an önce kök ve sürgün geliştiriyor. Yani size bir budama makası lazım olacak. Fidanın aşı yerinin 3-4 göz üstünden tepeyi kesin. Bıraktığınız son gözün hemen üzerinden ve düz değil verev yani yaklaşık 45 derece eğimli şekilde ve eğim gözün aksi tarafına olacak şekilde kesmeniz gerek. Kestiğiniz yere mutlaka bakırlı koruyucu bir macun sürün, su tut falan olmaz. Bazen fidancılar fidanı verirken kök budamasını ve tepe kesimlerini yaparak veriyorlar. O zaman sizin ayrıca kesim yapmanıza gerek yok.

İlgili Makaleler

İkinci işlemimiz “fidan bandırma” işlemi. Fidan yeni kök atarken ve kök büyütürken toprak altında hastalık ve kurtlardan zarar görmesin diye ve Yeni kök oluşumu ve kök gelişimini teşvik etmek amacıyla fidanların köklerini bir solüsyona bandırmalısınız. Bandırma yapmak için fidan köklerinin içine girebileceği büyüklükte boş bir kovaya ihtiyacınız olacak. Kovanın içine yaklaşık köklerin içine girebileceği kadar su koyun. Suyun içine 250ml dozunda kükürtlü bordo bulamacı da koyabilirsiniz (Bakır ve Kükürt ikili koruma yapar). Fidanı suyun içine bandırarak 5 saniye içinde bekletin ve çıkarıp toprak seviyesinde olacak şekilde ve ortalayarak dikim çukuruna yerleştirin. Aşı noktasının solüsyona batmamasına dikkat edin.

Çukura konulacak gübre konusunu da 2 farklı senaryo ile anlatacağım sizlere.

 

  1. SENARYO: (Kimyasal gübre kullanacaksanız)

 

Çukurun içinde çıkan toprağa geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi 1,5kg dozunda Leonardit karıştırın. Yaptırdığınız toprak analizlerinden 0-30cm derinlikten olan toprak analizi sonucuna göre önerilen gübreyi çukurun dibine (en alta) yaklaşık 200 gram kadar yani hemen hemen 2 avuç kadar yaydırarak koyun. Taban gübresinin, üzerine üst toprağı ve yarım kilo Leonarditi yaydırarak dökün. (toprak ve Leonardit gübrenin üzeri örtmeli yoksa fidanın kökleri gübreye temas ederek gübreden dolayı yanabilir)

  1. SENARYO: (OMG-Organo Mineral Gübre kullanacaksanız)

Çukurun içinde çıkan toprağa bu sefer 2 kg dozunda Leonardit karıştırın. Aynı şekilde 0-30 cm derinlikten yaptırdığınız toprak analizinin sonucuna göre göre önerilen gübreye uygun içerikte olan bir Organo Mineral Gübre kullanmanız gerekiyor. Çukurun dibine (en alta) çukurun üstünden kazıdığınız toprağı koyun ve üzerine fidanı yerleştirin. Ardından, fidanın yanlarını Organo Mineral Gübre + iç toprak karışımı ile doldurun.

Ayrıca, değerli üreticiler bu haftaki yazımda sizlere fidan dikiminde bazı püf noktalar ve fidan çukuru gübrelemesi hakkında bilgi vermek istedim. Son olarak, umarım faydalı bilgiler edinip hayata geçirirsiniz.

Kalın sağlıcakla

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-3

Daha fazla köşe yazıları için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu