Köşe Yazıları

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-4

Ceviz Fidanı Dikim Aşamaları-4

Merhaba değerli okurlarım. Kaldığımız yerden devam edelim fidan dikimine! Nerede kalmıştık? Fidanı diktik, can suyunu verdik, çöken toprağı tamamladık. Sıra fidanın yan tarafına kazık bağlamaya geldi. Fidanın kuzey cephesini kapatacak şekilde, 2 metre boyunda ve 3 santimetre genişliğinde ahşap kazık bağlayın. Bağlayacağınız kazık fidana çok yakın ve çok uzak olmasın. Kazık “ꝏ” (yan yatmış 8) şeklinde bağlanacak.

 

İlgili Makaleler

En başta söyleyeceğimi en sonda söylemiş gibi olacağım ama; meyve fidanlarında özellikle cevizde açık köklü ve kapalı köklü fidanlar vardır. Kapalı köklü fidanlar poşetli fidan diye de söylenir. Kapalı köklü fidanlar yılın 12 ayı dikilebilirken, açık köklü fidanların ise en uygun dikim zamanı sadece Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Genellikle fidancılar Ekim ayında ve mart sonuna kadar dikilebilir dese de bu aylarda dikim yapmak değişen iklim koşullarında risk almaktır. Ekim ayında havalar ayaz gidebiliyor zaman zaman toprağın soğuk olduğu bu ayda dikilen fidan daha uykuda olmadığı için toprağın soğuğu ile havadaki ayazdan olumsuz şekilde etkilenebiliyor. Mart ayının ilk yarısında hava ve toprak ısınmaya yeni başladığı için mart ayının 15 ine kadar açık köklü fidan dikebilirsiniz. Mart 15 ten sonra benim tavsiyem açık köklü fidan dikmeyin. Fidan tutmayabilir, poşetli yani torbadaki fidanla değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

Ayrıca, bu 4 bölümden oluşan yazı dizisini saklamanızı önermiştim. Eksik olan parçaları gazetemizden veya benden temin edebilirsiniz. İster fidanı yetiştirirken amacınız ister ticari olsun ister hobi amaçlı veya kendime kadar diye olsun; para harcıyor, zaman harcıyor ve emek sarf ediyorsunuz. Bunların karşılığında elbette bir şey bekliyorsunuz. Doğrusunu yapın. Son olarak, hiç birinizin emeğinin, zamanının ve parasının boşa gitmesini istemem. Şimdiden bereketli olsun.

Kalın sağlıcakla.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu