GündemEkonomiSiyasetTürkiye Gündemi

CHP Ekonomi Masası Heyeti Balıkesir’de İş Dünyası Temsilcileri Ve Esnafla Bir Araya Geldi

CHP Ekonomi Masası Heyeti Balıkesir’de İş Dünyası Temsilcileri Ve Esnafla Bir Araya Geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Çin’in dünyada üretim üssü olma konusu gündemden yavaş yavaş düşmeye başladı. Başka bölgesel üsler aranmaya başladı. Bu bizim için çok büyük bir avantaj.” dedi.

Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, Altıeylül ilçesindeki Hasan Can Kültür Merkezi’nde esnaf ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı, Pençe-Yıldırım Harekatı bölgesinde şehit olan askerler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Öztrak, yaptığı konuşmada, Türk lirasının 2010 yılından bu yana değer kaybettiğini, ekonominin patinaj yaptığını söyledi.

“Türk lirasının reel değerindeki bu kaybı bir 80’li yıllarda, bir de 2010 yılından bu yana görüyoruz.” diyen Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süre zarfında ağızlarından hiç ‘Çin modeli’ lafı çıkmıyordu. Ne zamanki ısrarla ‘faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur, ben zorlayacağım, bu sefer vazgeçmeyeceğim’ diyerek ‘faizi düşüreceğim’ iddiası içine girdi, iş elden kaçtı. İşin elden kaçtığının kendisi de farkında. Şimdi buna kılıf hazırlamaya çalışıyor. Türk varlıkları büyük bir hızla değer kaybediyor.”

Yapısal reformları yapmamız lazım”

Bölge ülkeleri arasında en gelişmiş sanayi alt yapısının Türkiye’de olduğunu anlatan Öztrak, Türkiye’nin 4,5 saat uçuş mesafesinde, 58 ülkeye, 30 trilyon dolarlık gayri safi yurt dışı hasılaya ulaşabileceğini dile getirdi. Öztrak, Türkiye’nin elindeki avantajları kullanması gerektiğini vurgulayarak, “Bu muazzam bir avantaj. Bir de dünyada Çin’in pandemi sürecinde uyguladığı politikalar nedeniyle küresel üretim tedarik zincirleri kısalmaya başladı. Çin’in dünyada üretim üssü olma konusu gündemden yavaş yavaş düşmeye başladı. Başka bölgesel üsler aranmaya başladı. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Bütün bu imkanlar önümüzde. Bütün bunları ele aldığımızda Türkiye’nin yapması gereken çok iş var. Dünyadaki gelişmelere uyum sağlayacak yapısal reformları yapmamız lazım.” dedi.

CHP olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkışı için önerilerinin olduğunu belirten Öztrak, sözlerini şöyle tamamladı: “Güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçeğiz. Tarafsız cumhurbaşkanı olacak. Kuvvetler ayrılığı, bağımsız yargı olacak. Seçim yasası değişecek, milletin vekilini millet seçecek, siyasi ahlak yasası çıkarılacak. Dış politikada istikrar çok önemli. Orta Doğu Barış ve İş Birliği Teşkilatını kuracağız. Diplomasiye dayanan milli iş dünyasının önünü kesmeyecek bir dış politikayı uygulayacağız. Borçla şişirilen değil üreterek zenginleşen bir ülke olmamız lazım. Bugüne kadar işin kolayına kaçtık, dışarıdan borcu bulduk, millete harcattık. Aslında büyümedik, ekonomiyi şişirdik.

Paraları da götürdük, alışveriş merkezlerine, yollara yatırdık. Buna karşılık döviz kazandıracak fabrikaları yeterince kuramadık. Türkiye üreten bir ülke olmak zorunda. Dolayısıyla iç ve dış tasarrufları üretime ve döviz kazandıran faaliyetlere yönlendirmek zorundadır. Dijital ve yeşil ekonominin sunduğu yeni fırsatları kullanmak zorundadır. Eğitim politikasını paydaşlarla beraber yeniden oluşturmak zorundadır. Biz bunları yapacağız, üst gelirlere tırmanmak istiyorsak verimliliği artırmak zorundayız.” Öztrak’a, CHP Genel Başkan yardımcıları Lale Karabıyık ve ayrıca Ahmet Akın, bazı CHP milletvekilleri ve İl Başkanı Serkan Sarı, ile partililer eşlik ettiler.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu