GündemSiyasetTürkiye Gündemi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: Akaryakıtta Fiyatlar Yükseldiği Gibi Düşmüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: Akaryakıtta Fiyatlar Yükseldiği Gibi Düşmüyor

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın zamlara gerekçe gösterdiği brent petrolün Rusya Ukrayna savaşı öncesi seviyeye indiğini ancak Türkiye’de pompa fiyatına yansıyan zamların aynı oranda düşmediğini söyledi. Ahmet Akın, “Brent petrolde neredeyse yüzde 30’u aşan gerileme yaşandı. Akaryakıt ürünlerindeki düşüş yüzde 9 ila yüzde 16’da kaldı. Zamların nedeni yanlış ekonomi politikalarıyla kurdaki yükseliştir” değerlendirmesinde bulundu.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; brent petrol fiyatlarında düşüş yaşanırken AK Parti iktidarının brent petroldeki yükselişi gerekçe göstererek akaryakıt ürünlerine art arda yaptığı zamların pompa fiyatlarına adeta yapıştığını söyledi.  Akaryakıt pompa fiyatlarındaki indirimin zamlandığı gibi hızlı olmadığına işaret eden CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

 

İKTİDAR ZAMLARI BRENT PETROLE BAĞLAMIŞTI

 

İktidar sözcüleri Rusya-Ukrayna savaşı sırasında akaryakıt ürünlerine art arda yapılan zamları; uluslararası piyasalardaki artışa bağlamıştır. Akaryakıt ürünlerine neredeyse her gün gelen zamlara gerekçe olarak yalnızca brent petroldeki artış gösterilmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da petrol fiyatlarındaki yükselişin akaryakıt fiyatlarına yansımasını yakından takip ettiklerini belirterek, zamlarla ilgili hiçbir sorumluluğu üzerine almamıştır.

 

ZAMLAR ART ARDA, İNDİRİM ARADA BİR

 

Akaryakıt ürünlerine art arda gelen zamlara gerekçe gösterilen brent petrol fiyatları Mart ayı öncesindeki fiyatlara kadar gerilemiştir. Brent petrol yüzde 30 oranında düşerek Rusya-Ukrayna savaşı öncesi seviyeye gerilemiştir. Ukrayna-Rusya gerilimi savaşa dönüşmeden önce 95 dolar düzeyindeki brent petrol dün itibariyle 100 doların altına inerek 98 dolardan işlem gördü. Brent artarken art arda zam yapan iktidar brent düşerken arada bir azar azar indirim yapıyor.

 

POMPA FİYATLARI HALA ZAMLI

 

Brent petroldeki yaşanan artış AK Parti iktidarı tarafından gerekçe gösterilerek 1 marttan 15 marta kadar benzin 6 kez zamlandı ve pompa fiyatı 16 lira 55 kuruştan 20 lira 39 kuruşa çıktı. Yani yüzde 23,2 arttı. Mazot ise aynı tarihler arasında 7 kez zamlandı ve 16 lira 7 kuruştan 20 lira 53 kuruşa yükseldi. Yani yüzde 27,7 zamlandı. AK Parti iktidarı tarafından gerekçe gösterilen brent petrol fiyatı ise 127,98 doları gördüğü 8 marttan sonra sert düşüş yaşadı ve 99,79 dolara kadar düştü. Yani brent petrolde yaşanan düşüş yaklaşık yüzde 30 düşüşle 99,79 dolara indi. 16 Mart itibariyle benzinin pompa fiyatı 18 lira 71 kuruş yani yüzde 9, mazotun fiyatı ise 19 lira 70 kuruşa yani yüzde 4,2 indirim gördü. Türkiye’de art arda yapılan zamların gerekçe gösterilen brent petrol düştüğü halde hala geçerliliğini korumaktadır. Çünkü akaryakıttaki zamların sebebini dışarda değil içerde AK Parti iktidarının yanlış politikalarında görüyoruz.

 

AKARYAKIT ENFLASYONU TETİKLİYOR

 

AK Parti iktidarı daha önce döviz kurunda yaşanan düşüşü pompa fiyatlarına yansıtmamış, akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin payını artırmayı tercih etmiştir. Akaryakıt ürünlerinde son iki gündür pompa fiyatlarına yapılan düşüş, bu dönemde yapılan zamları karşılamaktan çok uzaktadır. İktidar bir an önce fahiş oranda artan ve pek çok sektörü zorlayan akaryakıt zamları için KDV’nin indirilmesi ve ÖTV’nin kaldırılması başta olmak üzere adım atmalıdır. Aksi takdirde akaryakıt ürünlerindeki bu fahiş fiyat enflasyonun daha da yükselmesine neden olacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu