GündemSiyaset

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN: “NE SAYIŞTAY’I NE DE DANIŞTAY’I DİNLİYORLAR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve bakanlığa yönelik bir takım iddialarda bulundu.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, İzmir depreminden sonra tarihin en büyük kentsel dönüşüme başlandığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelik iddialarda bulundu.

Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüksek mahkemelerden Sayıştay’ı ve Danıştay’ı dinlemediğini iddia eden Ahmet Akın, “Bakanlık, kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere oluşturulan özel hesabı bile kontrol edemiyor, yönetemiyor. Diğer yandan Danıştay kararlarına uymayarak hukuk ihlal ediliyor. Bu hukuk tanımazlık canımızı daha çok yakıyor” dedi.

 

 

“SAYIŞTAY UYARILARI DİKKATE ALINMIYOR”

 

 

CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, depreme karşı dayanıksız yapılar ile imar mevzuatına aykırı yapıların dönüşüm projeleri ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sayıştay uyarılarını dikkate almadığını ve Danıştay kararlarını uygulamadığını iddia etti. Ahmet Akın, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 6.7 milyon riskli konut var. Bunların 1.5 milyonu acil dönüşmesi gerekenlerden oluşuyor. Peki Bakanlık ne yapıyor? Aslında Bakanlık ne yapmıyor? ”dedi.

 

 

“BAKANLIK HESABI YÖNETEMİYOR”

 

 

Akın, “Bakanlık, kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere oluşturulan ve 2019’da 4.4 milyar lira büyüklüğe ulaşan Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’nın amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını bile kontrol edemiyor. Bunu, Sayıştay söylüyor!  Sayıştay bunu şimdi de söylemiyor. Son birkaç yıldır denetim raporlarında bunu söylüyor. Bu Hesabın amacı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerini teşkil etmek üzere Bakanlık tarafından yürütülen faaliyetlere mali kaynak sağlamaktır. İşte Bakanlık bu hesabı yönetemiyor.  Kontrol edemiyor” diye konuştu.

 

 

“BAKANLIK VATANDAŞIN CANINI HİÇE SAYIYOR”

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Danıştay kararını da uygulamayarak vatandaşın canını hiçe saydığını söylediği açıklamasında şunları kaydetti:

“Danıştay kararı açık. Denetçi mimar ve mühendislerince bundan sonra sadece projelerin değil, aynı zamanda zemin ve temel etütlerinin de denetlenerek raporlara uygunluk görüşü vermeleri gerekiyor. Bakanlık bunu yönetmeliğe uyarlamıyor. Sonuç zemin etütlerinin denetlenmemiş ile ortaya çıkan yıkımlar olabiliyor. Devletin Bakanlığı hukuku tanımıyor. Hukukun denetimlerine göre hareket etmiyor. Geldiğimiz noktada bu hukuk tanımazlık acı kayıplara yol açabiliyor. Bu yıl Dünya üzerinde gerçekleşen depremlerde en çok can kaybı Türkiye’de olması canımız daha çok acıtıyor. O nedenle, elinizi vicdanınıza koyun ve görevinizi yapın”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu