GündemSiyasetTürkiye Gündemi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın: “Tren Değil Maliyet Yüksek Hızlı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın: “Tren Değil Maliyet Yüksek Hızlı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren projesinin maliyetinin son bir yılda 5 kat arttığını söyledi.

AKIN’DAN REKOR ARTIŞ İDDİASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; bir önceki yılkı yatırım programında öz kaynak ile hazırlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT) projelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne (AYGM) verilmesiyle maliyetlerin rekor artış gösterdiğini iddia etti. CHP’li Ahmet Akın; AYGM’ye devredilen YHT projeleri ile ilgili, “YHT projelerinde trenler değil, maliyetleri yüksek hızla artıyor. Pek çok projede maliyetler yalnızca bir yılda 3 kat ile 5 kat arasında artış gösterdi” diye konuştu.

 “BİR YILDA 5 KART ARTTI ”

CHP’li Akın Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Projesi’ne yönelik olarak,2020 yılında söz konusu proje için 3 milyar 260 milyon 689 bin TL tutarında maliyet hesabı yapılırken; 2021 yılında proje revize edilerek bir kısmı TCDD’de bırakıldı, bir kısmı da AYGM’ye devredildi. Buna göre TCDD’de kalan kısmı için 2021 yılında 3 milyar 973 milyon 639 bin TL tutarında maliyet; AYGM’ye devredilen kısmı için  (10,3 milyar TL’si dış kredi) 12 milyar 619 milyon 99 bin TL maliyet çıkarıldı. Buna göre 2021 yılında toplam maliyet 16,5 milyar TL’yi bulurken; projenin maliyeti bir yılda 5 kat arttı.” dedi. Akın, Ankara-İzmir Projesi, Adana-Osmaniye-Gaziantep Projesi, Yerköy-Kayseri Projesi, Gebze-Halkalı Projesi ve Aksaray-Yenice Projesinde de farklı oranlarda maliyet artışları olduğunu söyledi. Akın ayrıca konuya ilişkin şunları kaydetti:

 “MALİYET 36,5 MİLYARDAN 133,9 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI”

 “ 2020 yılında TCDD’de bünyesindeki 6 farklı YHT projelerinin toplam maliyeti yatırım programında toplam 36 milyar 540 milyon 811 bin TL olarak. 2021 yılında söz konusu 6 proje kısmen ya da tamamen AYGM’ye revize edilerek devredilince ilgili projelerin toplam maliyeti 133 milyar 940 bin 658 bin TL’ye çıktı. Buna göre 6 proje için ortalama artış bir yılda 3,66 kat oldu.

 “BU ARTIŞLAR KARADELİĞE DÖNÜŞECEK”

“Vatandaşlarımızın işini ve aşını kaybettiği bir dönemde iktidar; YHT’lerin finansmanını dış kredilerle karşılamayı tercih etmesi projelerin toplam maliyetlerini katladı. YHT projelerinde trenler değil, maliyetler yüksek hızla artmaya başlarken; bu artışlar bütçede adeta kara deliğe dönüşecek. Pek çok projedeki artış 3 kat ile ayrıca 5 kat arasında gerçekleşti. Bu kadar yüksek bir artış; ortada ya büyük bir beceriksizlik olduğunu ya da büyük bir rant olduğunu gösteriyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu