GündemEkonomiSiyaset

CHP’Lİ AKIN: DOĞALGAZA MUHTAÇ DEĞİLİZ MUHTAÇ BIRAKILIYORUZ

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Türk Akımı Açık Deniz Boru Hattı’nın dengeleri değiştireceğini ancak bununla Türkiye’nin doğalgazı ucuza kullanamayacağını söyledi.

Ahmet Akın, “Türkiye doğalgaz lobisinin faaliyetleri yüzünden doğalgaza muhtaç ediliyor. Türkiye doğalgaza muhtaç değil. Yenilenebilir enerji kaynaklarımız başta Rusya olmak üzere diğer enerji ithalatı yaptığımız ülkelere olan bağımlılığımızı ortadan kaldıracak bir potansiyele sahip” dedi.

CHP’li Ahmet Akın yoğun tempolu çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Balıkesir, Denizli ve Çanakkale’de çalışmalarını sürdüren Ahmet Akın karayolu ile 24 saatte yaklaşık 2 bin 400 kilometre yol kat ederek çalışmalarına devam etti. Dün (Salı) Balıkesir’deki yoğun ziyaret trafiğinden sonra akşam Denizli’nin Babadağ İlçesi’nde düzenlenen Enerji Kooperatifleri ve Güneş Enerjisi Bilgilendirme toplantısında Babadağlı tekstil üreticilerine seslendi. Burada açılışı bugün yapılacak Rusya’nın doğal gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletecek Türk Akımı doğal gaz boru hattının değerlendirmesini yapan Ahmet Akın, bu hattın dengeleri değiştireceğini, Rusya doğalgazının Balkan ülkeleri, Avrupa ve özellikle de Almanya’yı yakından ilgilendirdiğini, ABD’nin bu projeyi istemediğini belirterek şu bilgileri verdi:

“DENGELER DEĞİŞİR AMA TÜRKİYE’NİN ENERJİDE BAĞIMLILIĞI AZALMAZ”

“İktidar Türk Akımı boru hattının ‘Türkiye ve Avrupa’nın enerji geleceğinin sürdürülebilirliği ve güvenliği adına kilit bir çözüm olmasının yanı sıra, Türkiye’nin bölgesel ve küresel enerji sahnesindeki rolünü de artıracak’ diyor. Evet dengeleri değiştirecek bir proje hayata geçiyor. Ancak, Türkiye Rusya doğalgazını daha ucuz kullanamayacak. Çünkü ortada önceden Rusya ile yapılmış bir anlaşma var. Fiyat bu anlaşma ile belirlenmiş durumda. Müzakere gücünüz yetersiz kalınca, fiyatı aşağı çekecek argümanlarınız elinizden alınınca ne yazık ki vatandaş pahalı doğalgaz tüketmek zorunda kalıyor. Üstelik, tüketmediğiniz doğalgazın parasını da ödüyorsunuz. Tıpkı geçmediğiniz köprülere para ödediğimiz gibi. Türk Akım’ı Rusya’ya bağımlılığımızı azaltmayacak. Doğalgazı ucuza alamayacağız.”

HANİ İTLAHALAT DURDURULACAKTI?

Ahmet Akın, 24 Haziran seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz ithali durduracağız. Bizim bütçemizde bir cari açık varsa bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi ithal enerjidir” dediğini anımsatarak şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı ‘ithalatı durduracağız’ derken bunun alternatifini biliyor ve söylüyordu, diye düşünüyoruz. Hani ithalat durdurulacaktı? Enerjide ithalatı durdurmak için yapmanız gereken birkaç başlık var: Yerli ve yenilenebilir enerji potansiyelimizi bir an önce devreye alacak projeler hayata geçirmek, yüzde 30’lara varan enerji verimliliğimizi devreye alacak politikalar üretmek. Ama Sayın Cumhurbaşkanı bunların tam aksine ‘Biz petrole, doğalgaza muhtacız’ diyerek Türkiye’nin elini kolunu bağlayabiliyor. Biz katılmıyoruz. Türkiye muhtaç değil, muhtaç bırakılıyor. Doğalgaz lobisinin faaliyetleri yüzünden doğalgaza muhtaç ediliyor. Türkiye doğalgaza muhtaç değil. Yenilenebilir enerji kaynaklarımız başta Rusya olmak üzere diğer enerji ithalatı yaptığımız ülkelere olan bağımlılığımızı ortadan kaldıracak bir potansiyele sahip. Bizim zengin yenilenebilir enerji kaynaklarımız var. Güneş var, rüzgar, jeotermal var. Fosil yakıt ile nükleer lobilerinin ‘tu kaka’ dediği yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan sadece güneş enerji potansiyelimiz 400 milyar kwh. Ayrıca OECD ülkeleri içinde enerji verimliliğinde geriye düşen tek ülke Türkiye. Türkiye’nin enerji bağımlılığından kurtulmasının tek yolu yenilenebilir enerji yatırımlarını artırması, enerji kooperatiflerinin önünü açması, enerji verimliliği potansiyelimizi aktif hale getirmesinden geçiyor”.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu