GündemSiyasetTürkiye Gündemi

CHP’li Aytekin: Egemenliğin Kabulünü 102 Yıldır Aynı Heyecanla Kutluyoruz

CHP’li Aytekin: Egemenliğin Kabulünü 102 Yıldır Aynı Heyecanla Kutluyoruz

 

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 102. yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamasında “102 yıldır aynı heyecan ve coşkuyla milli egemenliğimizi kutluyoruz” dedi.

 

Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir

Aytekin, şunları kaydetti:“Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘uçurumun kenarında yıkık bir ülke, türlü düşmanlarla yıllarca süren kanlı bir savaş…’ diyerek anlattığı ve tarihin çarklarını 1919’da başlattığı mücadele ile döndürerek ulusal egemenliği ilan etmesinin üzerinden 102 yıl geçti. 102 yıl önce bugün, egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir iradesini, tarihte emsalinin az bulunduğu bir ileri görüşlülüğün de ilk adımı oldu. Emperyalist savaştan yorgun çıkan bir ülkenin, bütün kaynakların halk adına kullanıldığında ne denli gelişebileceğinin örneğini ülkemizde yaşadık.

Meclisin Gazi Unvanını Alması

Büyük milletimiz, 1.Dünya Savaşından Çanakkale’ye uzanan süreçte kendini korumak için canını ortaya koymuştur. Bu savaşlardan sonra İstanbul’daki sarayın, artık millet için bir çare olmadığını gören Mustafa Kemal, Erzurum ve Sivas Kongrelerinde ön gördüğü üzere Ankara’da Meclis’i hayata geçirmiş ve Milli Mücadeleyi buradan sürdürmeye karar vermiştir. Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz, artık kendini korumaktan çok bağımsız bir ülke kurmak ve emperyalist devletleri bu topraklardan uzaklaştırmak için yapılan savaşlardır. Bu mücadele, Büyük Millet Meclisi’nin Gazi unvanını almasının sebebidir.

Aytekin “Meclis Yetkileri Azaltıldı”

Aytekin açıklamasında “Bugün, hem Milli Mücadelenin hem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sonsuzluğa giden yolunun 102. yılındayız. Meclisin yetkilerinin azaltıldığı günümüzde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ne kadar başarısız olduğu ve milli iradenin bir kişinin iki dudağı arasına hapsedildiğini görüyoruz. Vatandaşlarımızın bu yeni sistem içerisinde hiçbir yetkisini kullanamaması tarihe düşülen bir tanıklıktır. “ifadelerine yer verdi.

Çocuklara Armağan

Aytekin açıklamasında ayrıca “102 yılı geride bırakan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, yeniden aynı gücünü ve itibarını kazandırmak güçlü parlamenter bir demokrasiyi inşa etmek tek hedefimizdir. Bu hedefi gerçekleştirmek için, Cumhuriyetin emanet edildiği gençlerle ve bugün kutladığımız 23 Nisan’ın armağan edildiği çocuklarla birlikte ortak bir gelecek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlarken, bu vesileyle başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadelenin kahramanlarını ve ülke savunması için can vermiş tüm şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyorum.” Dedi. Haber: Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu