GündemSiyasetTürkiye Gündemi

CHP’li Aytekin: Türkiye Gıda Krizine Savruluyor

CHP’li Aytekin: Türkiye Gıda Krizine Savruluyor

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin artan süt fiyatlarının üreticileri zor durumda bıraktığını ifade ederek ” süt inekleri kesime gönderiliyor. Böyle giderse birkaç ay sonra süt ürünleri üretilemeyecek. Bunun en büyük zararını halk çekecek.” dedi.

Ulusal Süt Konseyinin verdiği 4lira 70 kuruşluk desteğin üreticiye ulaşamadan eridiğini ifade eden Aytekin ” Üreticileri sütü en fazla 4 liraya sararken,market raflarında litresi 15 lirayı bulan süt fiyatları görüyoruz. Üreticiler kazanmıyor ama birileri litrede 10 lira kazanıyor. Bu düzen deli dumrul düzenidir.” ifadelerine yer verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

Türkiye bir gıda krizine doğru hızla savruluyor. Birçok üründe maliyet fiyatlarındaki artış üretimi etkiliyor. Bir yandan ihracat rekoru kırdık diye övünüyoruz ama yapılan ithalatı konuşmuyorlar. Türkiye’de tarım ve hayvancılık stratejik bir sektördü. Ama iflas eden ekonomi politikası bu iki sektörü çok ağır bir şekilde vurdu. Hayvancılıkta büyük sorunlar yaşanıyor. Süt veren inekler kesimhanelere gönderilmek zorunda kaldı. Peynirin başkenti dediğimiz Balıkesir’de, geçtiğimiz yıl 20binin üzerinde süt ineği kesimhanelere gönderildi.

Üreticiye 4 lira Markete 14 lira

Ulusal Süt Konseyinin verdiği fiyat litre başına 4 lira 70 kuruş. Elektrikteki kademeli tarife öncesinde soğutma gibi maliyetleri düştüğümüzde üreticinin eline 4 lira kalıyordu. Şimdi o bile yok. Buna rağmen marketlerde süt 14 liraya kadar satılıyor. Arada 10 liralık bir kazanç var ki bu, üreticinin cebine girmiyor.

Ulusal Süt Konseyi Ne İşe Yarıyor?

Ulusal Süt Konseyi bu fiyat değişimleri karşısında sessizce oturuyor. Konseyinin yapısına baktığımızda sektörün ne kadar büyük üreticisi varsa, sanayide patron varsa hepsi burada. Ama üreticilerin temsilcileri yok. Konseyin üreticiye korumak gibi bir derdi yok. Üreticiler maliyet artışı yüzünden gebe inekleri  bile kesime gönderiyor. Ama ne iktidardan ne de süt konserinden konuya dair rahatsızlık duyan yok.

Böyle Giderse Balıkesir Peynir Üretemez Hale Gelecek

Her fırsatta haklı bir şekilde övündüğümüz Balıkesir peynirleri bu şekilde giderse artık üretilemeyecek. Bir yandan peynirin başkenti diyeceğiz  bir yandan üreticiye üretime küstüreceğiz. Bunun mantığı yok.

Araştırma Önergemiz Hala Bekliyor

Türkiye üzülerek söylüyoruz ki bir gıda krizine evriliyor. Bunu tersine çevirmek zorundayız. Üreticilerimizin sorunlarını dinlemek ve çözüm üretmek zorundayız. Bu konuda TBMM’ye sunduğumuz süt üreticilerinin sorunlarının araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesine  önergesini daha fazla zaman kaybetmeden gündeme alalım ve sorunları iktidar muhalefet demeden birlikte çözelim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu