GündemSiyaset

CHP’li Başkan Sarı: “Esnaf Ve Kobi’ler Kaderine Terk Edilemez ”

CHP’li Başkan Sarı: “Esnaf Ve Kobi’ler Kaderine Terk Edilemez ”

 

CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanmaya başlanan kısıtlamalar ile durdurulan esnaf faaliyetleri ve esnafın pandemi sürecindeki durumuna yönelik konuştu.

 

TEDBİRLER VE ESNAFIN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ

CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanmaya başlanan kısıtlamalar ile durdurulan esnaf faaliyetleri ve esnafın pandemi sürecindeki durumuna yönelik açıklamada bulundu. Başkan Sarı, “Geçtiğimiz hafta yayınlanan yeni genelge ile hizmet sektöründe faaliyet gösteren pek çok küçük esnafımızın işletmeleri tekrar kapanmak zorunda kalmıştır. Alınan geç tedbirler ile kontrolden çıkan salgın toplumun tüm kesimlerine daha büyük bedeller ödetmeye devam etmektedir. ”dedi.

“ESNAFA BANKALAR ADRES GÖSTERİLDİ ”

Ekonomi kalkanı paketi ile bir dizi esnafın derdinden daha acil olmayan kararlar alındı ve esnafa sadece bankalar adres gösterildi diyen Sarı; “Esnaf 25.000₺+ 25.000₺ düşük faizli kredilerden faydalanmıştır. Bu iş yerlerinde çalışan ve iş kaybına uğrayan diğer sektörlerdeki iş yerlerimiz personele dönük olarak da kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmişti. İşte kalkan dedikleri bu kısa vadeli çözüme yönelik katkısı sınırlı tedbirler ile bugün esnafın, iş kaybına uğrayan KOBİ’nin yani kısacası reel sektörün içinde bulunduğu durum ortadadır. “diye konuştu.

 

“BİNLERCE İŞ YERİ KAPISINA KİLİT VURDU”

CHP’li Başkan Sarı, alınan yeni tedbir kararlarıyla ilgili, “ Geçmişe dönük mağduriyetleri ortadan kalkmadı. Esnafımız için işleri daha da zorlaştırdı. Bugün itibariyle ilimiz sınırlarında 3903 iş yeri, 219 internet kafe,15 lokal,21 halı saha,261 kantin işletmesi,761 okul servisi iş yapamaz durumdadır. Ayrıca açık olan ancak şartlardan dolayı iş yapamayan iş yerleri de mevcuttur. Örnek vermek gerekirse sadece paket servis ve gel-al olarak hizmet veren lokanta ve cafelerin iş kaybı %80’dir. Bir çok cafe ve pastane kapısına kilit vurmuş vaziyettedir. Kırtasiyeci, fotoğrafçı, düğün organizasyonu vs. gibi sektör temsilcilerini de dahil ettiğimizde etkilenen kesim çok büyüktür. İşte bütün bu olumsuz tabloda ilgili bakanlıkların sessizliği mağdur olan esnafımızı tedirgin etmektedir. Esnaf devletini yanında görmek istediği bu zor günlerde hükümetin sessizliği çaresizliğinin dışa vurumudur.”dedi.

 

“ESNAF KADERİNE TERK EDİLEMEZ ”

Başkan Sarı açıklamasında şöyle kaydetti:
“Elimizde tedbir olarak kısa çalışma ödeneği ve geçmiş dönemde esnafa tanımlanan düşük faizli kredi geçerliliğini korumaktadır. Ne yazık ki burada da kredi desteğinden önceki aylarda faydalanan esnafın ihtiyacı halinde bu krediden bu yeni kapama döneminde tekrar faydalanamadığını da üzülerek görüyoruz. Hükümet şunu unutmamalıdır: esnaf ekonominin can damarıdır ve kaderine terk edilemez.

“ESNAF KREDİ DEĞİL HİBE İSTİYOR”

Esnaf sizden kredi değil hibe istiyor. Esnaf adres olarak bankayı göstermek onları kaderine terk etmektir. Kapa diyerek iş yerini kapatmak kolaydır. Önemli olan çözüm üretebilmek üstelik bu çözümleri üzerinden 10-15 gün geçen sessizlik ile değil ivedi bir şekilde uygulamaya koyabilmektedir. Sayın genel başkanımızın geçtiğimiz haftalardaki grup konuşmasında belirttiği gibi “bu esnaf 40 yıl vergi verdi devletimize, siz ise 20 gün- 1 ay bakmaktan acizsiniz.

ESNAFIMIZIN SORUNLARININ TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Esnafımızın sorunlarını bildiğimizi, bu sorunların çözümüne yönelik yayınladığımız çözüm paketindeki maddeleri tüm vatandaşlarımızın bir kez daha okumasını rica ediyorum. Esnafımızın dertlerinden haberdarız ve kaderlerine terk edilmemeleri için sürecin takipçisi olacağımızı ve gündeme getirmeye devam edeceğimizi kamuoyuna bildirmek isterim. ”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu