GündemEğitimSiyaset

CHP’li Başkan Yalçın “Öğretmenlere Verilen Sözler Tutulsun”

CHP’li Başkan Yalçın “Öğretmenlere Verilen Sözler Tutulsun”

CHP’li Başkan Yalçın “Öğretmenlere Verilen Sözler Tutulsun”. Cumhuriyet Halk Partisi Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın 24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

SÖZLER TUTULSUN

Cumhuriyet Halk Partisi Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın 24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Başkan Yalçın, “Öğretmenlerin hakkı ödenmez sözlerine rağmen öğretmenlere verilen sözler tutulmuyor” dedi.

Öğretmenlerin pandemi dönemi ile birlikte ağır koşullarda yaşadıklarını söyleyen CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, “24 Kasım Öğretmenler Günü’nü yine sorunlarla karşıladık… Mevcut sorunların üzerine Covid-19 pandemisinin ağır koşulları da eklendi. Öğretmen seminerlerinin yüz yüze yapılması ve uygun olmayan koşullarda yüz yüze eğitimde ısrar edilmesi sonucu, çok sayıda öğretmenimiz Covid-19’dan hayatını kaybetti. Bu süreçten sadece öğretmenlerimiz mi etkilendi? Tabii ki hayır… Aileleri de, öğrenciler de, veliler de yanlış uygulamaların kurbanı oldu. ”

YÜZDELERLE AÇIKLADI

Basın açıklamasında Öğretmenler Günü’nde sorunları dile getirmek istediğini söyleyen CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın şöyle kaydetti:

“Öğretmenlerimiz ekonomik zorluk yaşıyor, geçim sıkıntısından intihar eden çok sayıda öğretmenimiz var! Eğitim İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü’nden önce yaptığı ankete katılan 5 bin 514 öğretmenin; Yüzde 43’ü daha iyi para kazanacakları bir iş bulursa mesleği bırakmayı düşünüyor. Yüzde 61’i gelir yetersizliğinden psikolojik sorun yaşıyor.ö Yüzde 63’ü çocuklarının gıda ihtiyacını karşılayamıyor. Yüzde 73’ü kıyafetlerini karşılayamıyor. Yüzde 47’si eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamıyor. Yüzde 59’u gelecekten umutsuz. Yüzde 86’sı çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor. Yüzde 96’sı son bir yılda yaşanan fiyat artışlarını bütçelerini etkilediğini söylüyor. Yüzde 93’ü öğretmenliğin toplumda saygınlığının azaldığını düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 26’sı ek iş yapıyor. Yüzde 29’u esnafa borçlu. Yüzde 35’i şahıslara borçlu. Yüzde 84’ü son bir yılda tiyatroya, yüzde 73’ü sinemaya hiç gitmemiş. Yüzde 62’si her ay bir kitap alamıyor. Yüzde 46’sı görevden alınma korkusu yaşıyor . Yüzde 83’ü yönetici atamalarında torpile ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Yüzde 48’i yöneticilerin öğretmenlere siyasi baskı yaptığını söylüyor. Yüzde 83’ü devlet okullarında eğitimin niteliğinin düştüğünü ve özel okullara talebin arttığı söylüyor. Yüzde 80’i Coronavirüs sürecinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u başarılı bulmuyor. Yüzde 80’i uzaktan eğitimin başarılı bulmuyor Milli Eğitim Bakanı Sn. Ziya Selçuk’un da bu anketin sonuçlarını dikkatle incelemesi gerekir”

“ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ACİLEN ÇIKARILMALI”

Öğretmenlik meslek kanununun da acilen çıkarılması gerektiğini söyleyen CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, “Öğretmenlerimize hak ettikleri saygınlığı kazandıracak; ekonomik ve sosyal haklarını verecek, yetiştirilme ve çalışma şartlarını düzenleyecek “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun acilen çıkartılmasına ihtiyaç vardır. Biz bu ihtiyacı görerek, 22 Kasım 2018 yılında TBMM Başkanlığına Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifini verdik. Ancak teklifimiz komisyona dahi getirilmedi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da bir teklif hazırlayarak Cumhurbaşkanlığına sunduğunu söyledi. Ancak bugüne kadar AKP’nin hazırladığı teklif ne Meclis’e geldi, ne de gören oldu. Sarayın dehlizlerinde kayboldu… Çıkarılmazsa er ya da geç biz bu kanunu mutlaka çıkaracağız!” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMEN MAAŞLARI ERİYOR”

Öğretmen maaşlarının her geçen gün eridiğini söyleyen CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, “Öğretmen maaşları son 10 yılda dramatik olarak düşmüştür. 2010 yılında 9/1 derecedeki bir öğretmenin ortalama maaşı 1387 TL iken; 991 dolar ve 13 çeyrek altın alınabiliyordu. 2020 yılına geldiğimizde 9/1 derecedeki öğretmenin ortalama maaşı 4369 TL’ye yükselmiş olmasına rağmen, 567 dolar ve 5,9 çeyrek altın alınabiliyor” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetici atamalarını siyasi tercihe göre yaptığını söyleyen Başkan Yalçın, “Liyakatsız kişiler hak etmedikleri makamlara getirilerek hizmetin kalitesi düşürülüyor ve adalet yok ediliyor. Bunun önüne geçilmesi için liyakatlı atamalar yapılmalıdır” dedi. Başkan Yalçın sözlerini şu şekilde tamamladı; ”Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum. Görevlerini özveriyle yapan öğretmenlerimize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu