GündemSiyaset

CHP’li Başkan Yalçın: “Uygulanan Politikalar İle Çiftçi Ağır Yara Aldı”

CHP’li Başkan Yalçın: “Uygulanan Politikalar İle Çiftçi Ağır Yara Aldı”

Cumhuriyet Halk Partisi Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, Karesi Belediye Meclisi’nde CHP Karesi Belediye Meclis Üyeleri tarafından sunulan önergeler ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, “Uygulanan tarım politikaları nedeniyle çiftçi ağır yara aldı. Yerel yönetimler bu konuya el atmalı. Karesi’deki 41.504 Hektar olan toplam alanın 32.070 Hektarı tarım arazisi olarak geçmektedir. Peki bunların ne kadarı ne şekilde değerlendiriliyor?” diye sordu.

ÖNERGELERLE İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNDU

Karesi Belediye Meclisi Toplantısı’nda CHP Karesi Meclis Üyeleri tarafından hazırlanarak meclise sunulan önergeler ile ilgili açıklama yapan CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın şöyle kaydetti:
“Pandemi süreci, ülkemizde ve dünyada yaşamımızı oldukça olumsuz etkilemiştir. Bu süreç bize belirli ikazlarda bulunmuştur. Son 18 yıllık süreç incelendiğinde birçok yanlışın yanlışlığı test edilir hale gelmiştir. Zaten iktidarın istemeden de olsa yapabildiği tek doğru test bu olmuştur. Bu yanlışların başında Tarım Politikaları gelmektedir. Yerlilik ve millilik vurgusu yapılırken tarımda dışa bağımlılığı arttırmak ve kamucu politikadan ayrılmak biz halka çok pahalıya patlamıştır. Irmağının akışına ölenlerin, Mississippi Nehri’nden gelen GDO’lu gıdalara ses çıkarmayışı üzücüdür. Bu politikalar neticesinde çiftçi ağır yara almış, tarlada birçok mahsul kalmış, et ve süt para edemez hale gelmiştir. Böyle olunca ekonomi yerine dövizin kalkınmasını çok net hep birlikte izlemiş bulunmaktayız.

“10 YILDA YÜZDE 500 ARTTI”

Üreticinin üzerinde ağır baskılar olmuş olup, mazot, yem, gübre, tohum vs. hepsi son 10 yılda yaklaşık % 500 oranında artmıştır. Ancak bu maliyetler satışa yansıtılmayınca üretebileceğimiz tüm ürünlerimizde dışa bağımlı hale getirildik. Pandemi sürecinde para verip dışarı bağımlı olduğumuz ürünleri bile alamadık. Çünkü her üretici ülke bizdekinin aksine kendi vatandaşını düşündü. Geçen yıl içinde TUİK verilerine göre Tarım ve Hayvancılıkta ihracat 36 Milyar Liraya ulaşırken ithalatımız 63 Milyar Lira civarında seyretmiştir. Tarım ve hayvancılıkta bizim gibi geniş arazi ve potansiyeli olan ülkenin bu şekilde eksi bakiyeyi kabul edebilmek mümkün değildir.

“750 BİN ÇİFTÇİ UZAKLAŞTI”

Gelinen noktada devletin üreticiye sağladığı net destekler son 5 yılda en dip seviyelerdedir. Destek oranları geçen yıla göre aynı seviyedir. Ayrıca son 18 yıl incelendiğinde ise 2milyon 800 bin çiftçiden 750 bin çiftçi uzaklaşmıştır. Devlet bu konuda gerekli seferberliği acilen başlatmalıdır. Ayrıca Tarım kredi Kooperatifleri vb. kurumlar borç yapılandırmalarında istisna olarak tutulmuş ve bu durumda çiftçilerimizi hayal kırıklığı ile birlikte yerle bir eder duruma getirmiştir” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYELER SADECE TANITIM YAPMAMALI, ÇİFTÇİNİN DE YANINDA OLMALI”

Çiftçilerin ülke genelinde ve Balıkesir özelinde çok zor durumda kaldıklarını ve üretim yapamaz hale geldiklerini söyleyen CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın şu şekilde açıklamalarda bulundu;“Şehrimizde yerel yönetimlerin bu konuya el atması kaçınılmaz bir gerekliliktir. 50 peynirli şehir diye sadece tanıtım yapmak değil bu durumun uygulaması ve halka ulaşana kadar ne gibi işlemler veya süreçler geçirileceğine de yön verilmesi gerekmektedir. Belediyelerin üreticilere bazı destekleri sunması, gerekli tanıtımı yapması, belediye olarak hali hazırda bulunan komisyon ile birlikte ortak çalışılarak kooperatif veya bağımsız bir şirket oluşturularak ön protokol ve satış sürecinde top yekûn üretici yanında bulunulması, uygulanacak anlaşmaların sadece hasat döneminde değil daha öncesinden belirlenerek garanti olarak gerçekleştirilmesi, sadece bölgemizde üretilen ürünler için değil bu bölgede talep edilen ürünler üzerinde de çalışmaların gerçekleştirilmesini önermekteyiz. Belirtilen bu durumlardan yola çıkarak hükümet bu aşamada net destek veremiyorsa yerel yönetimlerin sorunlara adapte olması ve çalışmalar gerçekleştirmesi gerekmektedir.

“ÖNERGEMİZİN GÜNDEME ALINMASINI ARZ EDERİZ”

Dilek Yalçın, “ Karesi İlçesinin 41.504 Hektar olan toplam alanın 32.070 Hektarı tarım arazisi olarak geçmektedir. Bu alanların ne kadarı ne şekilde değerlendirilmektedir? Belediyenin bu konu hakkında arazilerin kullanımı veya çiftçileri üretime teşviki için geliştirdiği herhangi bir politika var mıdır? Bu kapsamda herhangi bir çalışma yoksa bir eylem planı oluşturularak çalışmalara başlanılması ve gerekli değerlendirmelerin gerçekleştirilmesi için önergemizin gündeme alınmasını ve Tarım, Kırsal ve Hayvancılık komisyona havalesini arz ederiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu