Görüntülü Haberler

CHP’li Şahin: “Balıkesir’de Tarım Yapılamaz Durumda”

CHP’li Şahin: “Balıkesir’de Tarım Yapılamaz Durumda”

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, Balıkesir’in İvrindi, Kepsut ve Dursunbey ilçelerini ziyaret ederek, çiftçilerin ve hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını yerinde incelediler. Şahin, “Yem fiyatlarının yüksek olması sebebiyle, hayvancılarımız zor durumda. Üreticimiz bir kilo süt ile bir kilo yem dahi alamıyor. Geçen yılki kesim fiyatlarıyla bu yıl ki kesim fiyatları aynı olmasına rağmen, yem fiyatları en az %100 oranında artmış durumda. Yüksek yem ve gübre fiyatları nedeniyle bölgede tarım ve hayvancılık bitme noktasında. İktidar üreticiye günün koşullarına uygun olacak şekilde destek vermelidir.”

Bir çuval besi yemi fiyatının 160 TL, bir çuval gübrenin 280 TL’ye kadar yükseldiğini söyleyen Şahin, Avrupa Birliğindeki üreticilerin 1 kilo süt ile 2 kilo yem alabildiğini, Türkiye’deki üreticilerin ise bir kilo süt ile, bir kilo yem dahi alamadıklarını belirterek, bu koşullar altında hayvancılık yapmanın mümkün olamayacağını, et ve süt üreticilerin acilen daha fazla desteğe ihtiyacının olduğunu ifade ettiler.

Süt üreticilerinin yem fiyatlarına dayanamadıkları için hayvanlarını kesime gönderdiklerinin altını çizen Şahin şunları söyledi; “Üretici bir büyükbaş hayvan için ayda en az 6 çuval yem, 6 balya saman kullanıyorlar. Bu da üreticimize aylık en az bin lira maliyet getiriyor. Veterinerlik hizmetleri de düşünüldüğünde ayrıca maliyet üretici için her geçen gün artmaya devam ediyor. Üreticimizin cebine harcadığı miktar kadar dahi para girmiyor. Kurban Bayramının yaklaştığı bu günlerde hayvancılık yapan üreticilerimizin yaşadıkları sıkıntıları bir nebze olsun azaltmak için küçük üreticiden hayvan pazarlarında işgaliye ücreti alınmaması ve ayrıca belediye mezbahanelerinde ücretsiz kesim imkanı sağlanmalıdır. Türkiye’yi doyuran il olan Balıkesirimizde üreticilerimiz gereken tedbirlerin alınmasını, devlet desteklerinin artırılmasını talep ediyor. Aksi takdirde, ülkemizde üretim gücü düşmeye, ayrıca ithalata olan bağımlılığımız ise katlanarak artmaya devam edecek.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu