Özel HaberlerGündem

Çiçek Dünyasından Doğru Bilinen Yanlışlar

ÇİÇEK DÜNYASINDAN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

 

Çiçekçilik çok uzun yılların mesleğidir. İnsanlar özel günlerde, sevdiklerini mutlu etmek için, tebrik, hasta ziyareti, kutlama amaçlı çiçek alır birbirlerine hediye ederler. Bu yıllardır devam eden bir alışkanlıktır. Çiçek almak çoğu zaman yaşanan duygunun yoğunluğudur.

 

Farklılıklar yaratıp insanların hem ilgisini hem de memnuniyetini kazanan Nazar Çiçek sahibi Burak Şahin, verdiği hizmetler doğrultusunda hedeflerinin koşulsuz müşteri memnuniyeti olduğunu ve bunun için çaba sarf ettiklerini belirtti. Çiçek dünyasından doğru bilinen yanlışlarını MERHABA okurları ile paylaşan Şahin, çiçek bakımı hakkında bilgiler verdi.

 

Çiçekçilik emek isteyen bir iş olduğunu söyleyen Şahin, müşteri memnuniyetini göz önünde tuttuklarını belirterek, “Uyguladığımız fiyat tarifesi, özenli servisimiz, temiz ve titizliğimiz her zaman müşterilerimize daha iyi hizmeti vermek adına yapabileceğimizin en iyisini yapıyoruz” dedi.

 

“En sevdiğim çiçek kırmızı gül”

2002 yılından beri iş yeri sahibi olduğunu söyleyen Nazar Çiçekçilik sahibi  Burak Şahin, “İşimi çok seviyorum. Çiçekleri de çok seviyorum. En çok sevdiğim çiçek, en çok sattığım çiçek olan kırmızı gül. Özel günlerde oluyor bizim işlerimiz. Bu duruma göre bizim de beklediğimiz bir potansiyel oluşuyor ama bunu geçtiğimiz sene hiç yakalayamadık.  Bu da insanların alış gücü ile alakalı. Diğer sektörlere de bakıyorum, onlar da aynı. Yılbaşı için restoranlar olsun, cafeler olsun çoğu boştu. Önceden yılbaşı gününde bu tür yerlerde oturacak yer bulunmazdı. Normal gün gibiydi yani. Bu da insanların alım gücüyle alakalı bir olay. Dediğim gibi yılbaşında satışlar pek istediğimiz gibi olmadı. Piyasalar da zaten belli. Ekonomik kriz yok deseler bile var. Şu anda herkes çiçekten ziyade, kendi geçimi sağlamaya çalışıyor” dedi.

 

“Servisimiz özenli”

Nazar Çiçekçilik haricinde Hayal Kahvaltı Cafe’nin de sahibi olan Şahin, “Hem cafeterya hem dükkanı ikisini bir arada götürüyorum. Bu biraz zor oluyor ama ticaret güzel. Buna değer. Benim için öncelikli olan müşteri memnuniyeti. Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektör de emek istiyor. Uyguladığımız fiyat tarifesi her keseye uygun. Servisimiz özenli.  Bunların yanında  temiz ve titizliğimiz ile her zaman müşterilerimize daha iyi hizmeti vermek adına yapabileceğimizin en iyisini yapıyoruz” dedi.

 

“Kök kanseri olur”

Çiçek bakımı hakkında bilgi veren Şahin, “Genelde çiçek bakımı ile alakalı pek bilgi sahibi değiliz. Neden çünkü müşteriler gelip beğendiği çiçeği alıp gidiyorlar ama bakımı nasıl, evin neresine konulması gerektiği, suyunun ne kadar verilmesi gerektiği hakkında bir bilgi sormuyorlar ve iki gün sonra gelip çiçek bozuldu diyorlar. Her çiçek cam kenarına ve kapı girişine konmaz. Genelde en çok yapılan yanlışlardandır bu. Bunun haricinde kesinlikle ve kesinlikle tabağın altına su konulmaz.  Çünkü o zaman kök kanseri olur. Çiçek çürümeye başlar. Bunlar yanlış bilinen doğrulardır. Çiçeği suladıktan sonra çiçeğin altında biriken suyu tekrar saksının içine dökmek en doğrusudur. Yemeğin en lezzetli yeri gibi düşünün. Tabağında su kalmaması gerekir. Her çiçek için bu geçerlidir” dedi.

 

“Bakımı en kolay çiçek orkidedir”

Çiçek aldıktan sonra bilgi alınması gerektiğine dikkat çeken Şahin,  “Çiçeği aldıktan sonra bizden bilgi almaları gerekiyor. Alınan bilgiler de kolay uygulanabilecek şeyler zaten. Orkideyi örnek verecek olursak aslında bakımı en kolay çiçektir. Çünkü orkide tropikal bir bitkidir ve nemli ortamı sever. Evimizde nemli bir ortamda bulunması gerekir. Mutfak bunun için en uygun olan yerdir. Yemek yaptığımızda çıkan buhar bile orkide için faydalıdır. Bunu evin en güzel köşesine koymak çok yanlıştır. Kaktüs az bakım isteyen bir çiçektir. Biz de genelde yeni çiçek bakmak isteyen kişilere öneriyoruz. Çünkü çiçek bakmaktan usanan insanlar olabiliyor bazen. Bu konuda bakımı kolay bir bitki. Ayrıca sıcağa ve soğuğa dayanıklı bir bitki.  En zor bakımı yapılan bir çiçek yok hatta hepsinin bakımı kolay. Dediğim gibi çiçek alan ve bakmak isteyen insanların bizden bilgi almalarını istiyorum” dedi.

 

“En az yılda bir kere değiştirilmeli”

Çiçek topraklarının en az yılda bir kez değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, “Toprakları ortalama en az yılda bir kere değişmesi gerekiyor. Bahar ayında toraklarının kesinlikle değişmesi gerekir çünkü suladıkça topraktaki bütün vitamin ve mineraller yok olur ve toprak samana dönüşür. Yazın ve kışın toprak değiştirilmesi sağlıklı olmaz. Kesinlikle bahar ayında olması gerekir” dedi.

 

“El sürülmemesi gereken çiçekler var”

Çiçekli bitkilere el sürülmemesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Çiçekleri ellemeden sevmek gerekir. Elimizi sürmemeliyiz. Bazı bitkiler el sürüldüğü zaman daha çabuk çiçek ve yaprak dökümü yapar. Özellikle çiçekli bitkilerin çiçeklerine kesinlikle el sürülmemesi şarttır. Yapraklı bitkiler çiçekli bitkilere göre daha dayanıklıdır. Çiçekli bitkilerin albenisi daha fazladır ama daha narindir. Orkide ve menekşe özellikle el sürülmemesi gereken çiçeklerdendir. Bu konuda hassas ve dikkatli davranmak gerekir” dedi.

 

“Menekşe mevsimsel bitkilerdendir”

Menekşe bakımı hakkında bilgi veren Şahin, “Menekşe mevsimsel bitkilerdendir. 12 ay boyunca bulunur ve hepsinin bakımları aynıdır. Çok fazla suyu sevmediği gibi çok az suyu da sevmez. Çürüyen çiçekleri olduğu zaman onları döktüğünde sadece onları elimizde koparmamız kafidir. Bu da tekrar çiçek vermesi içindir.  Cam kenarına bahar mevsiminde koymak mantıklıdır. Yazın ve kışın tavsiye etmiyorum çünkü cam genelde mercek görevini gördüğü için soğuğu ve sıcağı çabuk çeker ve bu da çiçeği yakabilir” dedi.

 

“Alt yapısı olan ekip yok”

Organizasyon işlerinin çok fazla olmadığını söyleyen Şahin, “Ekonomik krizlerden ötürü organizasyon işleri çok fazla olmuyor. Özellikle şu sıralar insanlar kısa yoldan düğün, sünnet gibi dernek işlerini halletmek istiyorlar. Bunun yanında zaten artık çoğu düğün salonunun kendi süsleme malzemeleri de var ve bizim için de organizasyon işi çıkmıyor. Balıkesir’de zaten organizasyon işinde profesyonel bir ekip yok. Sektördeki arkadaşlarım bana kızabilir belki ama bu benim şahsi fikrim. Bu konuda alt yapısı olan, yıllardır bu işin içinde koşmuş, bir ekip zaten yok. Balıkesir’in kapasitesi de belli. Eline iki örtü alan, iki süs alan ortaya çıkıp organizasyon işi yapıyorum diyor. Bu şekilde organizasyon işi yapan çok kişi türedi” dedi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu