GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Çiftçi bir kilo buğdaya bir fincan kahve içemiyor!

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, parti il binasında düzenlediği görsek içerikli basın toplantısı ile çiftçinin yaşadığı durumu buğday, arpa, mısır ve ayçiçeği üzerinden rakamlarla ortaya koydu.

Çiftçinin yaşam standardının sürekli gerilediğini ifade eden Aygun, “çiftçiye adeta Türk kahvesi reva görülmemektedir. 1 yıl emek verip elde ettiğiniz buğday mahsulünün 1 kilosu ile 1 fincan Türk kahvesi içemiyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikalarından dolayı çiftçinin alın terinin karşılığını alamadığını ve yavaş yavaş üretimden çekildiğine işaret eden CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, kur artışlarından dolayı girdi maliyetlerine gelen zamların ise çiftçinin belini iyice büktüğünü vurguladı. Acilen çiftçiye el uzatılması gerektiğini bildiren Aygun, bunun için özellikle mazot ve gübre desteklerinin artırılarak çiftçiye ekim öncesi avans ödemesi yapılmasını istedi.Bir zamanlar kendi kendine yeten ülke olmakla övündüğümüz tarımda maalesef, mercimekten nohuta, pirinçten buğdaya, bitkisel yağdan şekere kadar her alanda yabancı ellere muhtaç hale geldik. Yeterince desteklenmeyen çiftçi, yavaş yavaş tarımdan çekilmeye başlandı.

Bu yüzden kendi leziz nohut, mercimeğimiz yerine, yabancının kalitesi düşük ürünlerine hem de daha pahalı olarak mahkûm olduk.2018 yılı Ağustos ayında yayınlanan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyatları endeksine göre dünyada et, süt ve ürünleri, tahıl, bitkisel yağ ve şeker fiyatları düşerken Türkiye’de bu gıdaların fiyatları artmaktadır. Bu durum, tarımsal girdilerin ithalata bağımlı olmasından kaynaklanmaktadır.

Dolar son üç ayda yüzde 44 artarak 6,70 TL oldu. Bu fiyatlarla ithalat; tarımı tamamen çökme noktasına getirmiştir. Petrol, gübre, yem hammaddesi dolar ile alınıp, Türk Lirası ile satılıyor.(tarımdanhaber)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu