GündemEkonomiÖzel Haberler

“ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, çiftçilerin maddi yönde çok zor durumda olduklarını söyledi. “Çiftçi borç batağında” diyen Sözat, ithalatın yerli tarımı bitirdiğini dile getirdi.

Her dönem tarımın içinde olduğunu söyleyen Balıkesir Ziraat odası Başkanı Sami Sözat, tarım ile uğraşan çiftçinin çok zor şartlarda çalıştığını dile getirdi. Özellikle hayvan ithalatı neticesinde tarım ve hayvancılığın bir hayli düştüğünü söyleyen Başkan Sözat, üreticinin de hızla tarımdan çekildiğini dile getirdi.

“HALA ÇİFTÇİLİKLE UĞRAŞIYORUM”

Uuzn yıllar tarım ve hayvancılıkla uğraştığını söyleyen Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Başkanı Sami Sözat, “ Ziraat Yüksek mühendisi Ziraat Odası Başkanı tarımsal kuruluşlarda uzun yıllar görev almış. Tarım krediler, pancar kooperatifleri, orman kooperatifi Balıkesir’in kurulmasında ön ayak olmuş Ziraat odasının çok eskiden bu tarafa içinde bulunan uzun yıllar başkanlığını yapan Sami Sözat milletin teveccühüyle Allah’ın takdiriyle parlamenterlik yapmış ayrıca tarım orman köy işleri komisyonu TBMM’de komisyon başkanlığı yapmış bir kişiyim. Halada çiftçilikle uğraşıyorum” ifadelerini kullandı.

“BEN ÇİFTÇİ BİR AİLENİN ÇOCUĞUYUM”

Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Başkan Sami Sözat, “Eskiden her sene seçim oluyordu. 70’li yıllarda her sene seçim yapılıyordu. Ondan sonra bu 2 yıla çıktı. Derken yıllardır da 4 yıla çıktı bundan dolayı dönem itibarı ile söylemek biraz zor ama Balıkesir’de 45-46 yıldır Ziraat Odalarıyla hemhal olan 1999’dan beride yönetim kurulu başkanlığına devam eden ondan önceki yıllarda ise oda başkanlığı meclis başkanlığında görevlerinde bulunan. Ankara’da 10 yıllık bir boşluğum var Ankara’da görev yaptığım milletvekilliği komisyon başkanlığı yaptığım dönemlerde. O dönemlerde bile ben Balıkesir Ziraat Odasının Meclis üyesiydim arkadaşlar ayrılmamı istemedi dediler ki dertlerimizi sana iletiriz sende bize yardımcı olursun biz memnun oluruz dediler bende onların isteği üzerine tamam siz bilirsiniz dedim. Ben aslen Balıkesir ışıklar köyündenim ve çiftçi bir ailenin çocuğuyum 1972 yılından beri tarımla uğraşıyorum. Ziraat Fakültesi mezunu olduktan sonra Balıkesir’de teknik ziraat müdürlüğünde teknik eleman olarak göreve başladım. O zaman şube müdürlükleri yoktu. Ben orada başmühendis olarak göreve başladım” dedi.

“ARTIK TEPKİSİZ HALE GELDİK”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, “ Eskiden sendikada işçiler haklarını arayabiliyorlardı. Odalar çiftçinin hakkını arayabiliyordu yürüyüş yapıyordu miting yapıyordu sivil toplum kuruluşları hak ve menfaatlerini arayabiliyorlardı tabi ufak tefek yanlışlar oluyordu ama böyle değildi. Şimdi nerde sivil toplum örgütleri nerde sendikalar var mı yok. Şimdi görüyorsunuz Türkiye’de sıkıntılar yaşıyoruz kimse sıkıntısından bahsedebiliyor mu ? Yunanistan’da BAĞ-KUR birimleri arttırıldığı için çiftçiler meclise yürüyüş yaptı valla şimdi her gün zam geliyor. Tepkisiz hale geldik o zaman tepki vardı. Şimdi tepkisiz hale geldi ülke. Tepkisiz hale gelmiş olması da tabi bizi yönetenler tarafından da yanlış değerlendirilmeye başlandı. Yani sıkıntı yok herkes halinden memnun onun için tepki göstermiyorlar anlayışı içerisinde hareket edildi. Yani ben kimseyi kışkırtmak amacıyla söylemiyorum. Kimse benim hasmım değil. Çiftçiyi temsil ettiğim bir makamda olduğum için çiftçinin hak ve hukukunu savunmak gerekeni söylemek benim görevimdir. 2020 yılında da ayrıca tarımla ilgili her sene yaptığım gibide bir değerlendirme yaparım ama 2020 denden ümitli değilim” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA’DAKİ POLİTİKAYI UYGULASAK YETER”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, “Avrupa’ya girmek için can atıyoruz Avrupa’daki tarım politikasını uygulasak yeter. Bakın sanayisi ileriye gitmiş ülkelere baktığımız zaman gördüğümüz manzara şu tarımı ileriye gitmiş ülkelerin hepsi sanayileşmiş. Sanayinin lokomotifi tarım, tarımı gelişmeyen ülkelerin sanayileşmesi mümkün değil. Her şey karın tokluğundan geçiyor. Onun için önce tarımdaki politikaların değişmesi lazım çiftçiye destek verilmesi lazım bir defa çiftçi borç batağında. Acilen çiftçinin borçlarının yapılandırılması lazım. Tarımın bir özelliği vardır tarımı terk ettiğiniz zaman tekrar tarıma dönemezsiniz çok zordur. Ama iş yerininiz vardır işler iyi gitmez kepengi indirirsiniz kilidi asarsınız beklersiniz. Ortam güzelleşir işe devam edersiniz. Tarım öyle değil” ifadelerini kullandı.

“İNSAN ÇIKARSA BİR DAHA DÖNMEZ”

Tarımdan ayrılan üreticinin bir daha tarıma dönmeyeceğini söyleyen Başkan Sami Sözat, “Tarımdan çıkan insan bir daha geri dönmez. Tarımı emeğini içinde tutan küçük ölçekli işletmeler ayakta tutacak. Tarımın kurtuluşu üretimden geçiyor ithalattan geçmiyor. İthalatı ve dışarıdan kaçak hayvan girişini tutacak. Bu yağmurlardan sonra ekilmeyen yerlerde ekme imkânımız olur. Artık buğday ekimleri maalesef hissedilen ölçülerde olmadı.  Bu sene buğday eken vatandaşımıza 27 TL destekleme verilecek şimdi 10 dönüm ekse 270 TL destekleme olacak 270 TL onun sürülmesine yetmez” dedi.

“ÇİFTÇİ İTHALATTAN RAHATSIZ”

Başkan Sözat, “Ben gençlere hak veriyorum. Bakıyor çocuk babası 60 yaşında traktörü var parada var ama borç çok borç ödücem diye uğraşıyor. Çocukta bende aynı şeyi yaşayacağım diyor ben en iyisi gidiyim şehire sigortalı iş bulayım kendimi oraya atıyım kıt kanaat geçineyim en azından borç ödemiyim. Dünyada hayvan ithal eden ülkelerin içinde ithalat bakımından Türkiye 2. Sırada ithalat eksiktir üretimi yoktur ithalat yaparsın ölçülü ama içerdeki üreticiyi de düşünerek yaparsın çiftçide bu ithalattan rahatsız olmaz. Ama siz istediğine istediğin gibi getirttirir getirttiği gibi sattırırsan üretici biter” şeklinde konuştu. Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu