GündemEkonomiÖzel Haberler

ÇİFTÇİ TARIMDAN ÇEKİLİYOR!

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, çiftçilerin maddi yönde çok zor durumda olduklarını söyledi. “Çiftçi borç batağında” diyen Sözat, ithalatın yerli tarımı bitirdiğini dile getirdi.

Her dönem tarımın içinde olduğunu söyleyen Balıkesir Ziraat odası Başkanı Sami Sözat, tarım ile uğraşan çiftçinin çok zor şartlarda çalıştığını dile getirdi. Özellikle hayvan ithalatı neticesinde tarım ve hayvancılığın bir hayli düştüğünü söyleyen Başkan Sözat, üreticinin de hızla tarımdan çekildiğini dile getirdi.

 “BEN ÇİFTÇİ BİR AİLENİN ÇOCUĞUYUM”

Çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Başkan Sami Sözat, “Ben aslen Balıkesir ışıklar köyündenim ve çiftçi bir ailenin çocuğuyum 1972 yılından beri tarımla uğraşıyorum. Ziraat Fakültesi mezunu olduktan sonra Balıkesir’de teknik ziraat müdürlüğünde teknik eleman olarak göreve başladım. O zaman şube müdürlükleri yoktu. Ben orada başmühendis olarak göreve başladım”

“TEPKİ BİLE VEREMEZ DURUMDAYIZ”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, “ Eskiden sendikada işçiler haklarını arayabiliyorlardı. Odalar çiftçinin hakkını arayabiliyordu. Yürüyüş, miting yapıyordu. Yunanistan’da BAĞ-KUR birimleri arttırıldığı için çiftçiler meclise yürüyüş yaptı .Şimdi her gün bir zam! Tepkisiz hale geldik ve bu tepkisizlikle birlikte bizi yönetenler tarafından da yanlış değerlendirilmeye başlandık. Yani sıkıntı yok herkes halinden memnun. Memnuniyet var o nedenle tepki göstermiyorlar anlayışı içerisinde hareket edildi. Yani ben kimseyi kışkırtmak amacıyla söylemiyorum. Kimse benim hasmım değil. Çiftçiyi temsil ettiğim bir makamda olduğum için çiftçinin hak ve hukukunu savunmak gerekeni söylemek benim görevim. 2020 yılında da ayrıca tarımla ilgili her sene yaptığım gibide bir değerlendirme yaparım ama 2020 denden ümitli değilim” ifadelerini kullandı.

LOKOMOTİF SANAYİDİR

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, “Avrupa’ya girmek için can atıyoruz Avrupa’daki tarım politikasını uygulasak yeter. Bakın sanayisi ileriye gitmiş ülkelere baktığımız zaman gördüğümüz manzara şu tarımı ileriye gitmiş ülkelerin hepsi sanayileşmiş. Sanayinin lokomotifi tarım, tarımı gelişmeyen ülkelerin sanayileşmesi mümkün değil. Her şey karın tokluğundan geçiyor. Onun için önce tarımdaki politikaların değişmesi lazım çiftçiye destek verilmesi lazım bir defa çiftçi borç batağında. Acilen çiftçinin borçlarının yapılandırılması lazım. Tarımın bir özelliği vardır tarımı terk ettiğiniz zaman tekrar tarıma dönemezsiniz çok zordur. Ama iş yerininiz vardır işler iyi gitmez kepengi indirirsiniz kilidi asarsınız beklersiniz. Ortam güzelleşir işe devam edersiniz. Tarım öyle değil” ifadelerini kullandı.

“TARIMDAN ÇIKAN ÇİFTÇİYİ GERİ DÖNDÜREMEZSİNİZ”

Tarımdan ayrılan üreticinin bir daha tarıma dönmeyeceğini söyleyen Başkan Sami Sözat, “Tarımdan çıkan insan bir daha geri dönmez. Tarımı emeğini içinde tutan küçük ölçekli işletmeler ayakta tutacak. Tarımın kurtuluşu üretimden geçiyor ithalattan geçmiyor” dedi.

“ÇİFTÇİ İTHALATTAN RAHATSIZ”

Başkan Sözat, “Ben gençlere hak veriyorum. Bakıyor çocuk babası 60 yaşında traktörü var parada var ama borç çok borç ödeyeceğim diye uğraşıyor. Çocukta bende aynı şeyi yaşayacağım diyor ben en iyisi gidiyim şehire sigortalı iş bulayım kendimi oraya atayım ve kıt kanaat geçineyim en azından borç ödemeyeyim. Dünyada hayvan ithal eden ülkelerin içinde ithalat bakımından Türkiye 2. Sırada. İthalat eksiktir, üretimi yoktur ithalat yaparsın ölçülü ama içerdeki üreticiyi de düşünerek yaparsın çiftçide bu ithalattan rahatsız olmaz. Ama siz istediğine istediğin gibi getirttirir getirttiği gibi sattırırsan üretici biter” şeklinde konuştu. Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu