GündemKöşe Yazıları

Çiftçi Ziraat Ziraat Mühendisi

Çiftçi Ziraat Ziraat Mühendisi

 

Birbirinden ayrı olarak düşünülemeyen, düşünülmemesi gereken 3 halkalı ana zincir. Bu zincire eklenebilecek dördüncü, beşinci, altıncı hatta yedinci halkalar da mevcut. Bu ilk üç halka her şeyin temeli.

Merhaba değerli okurlar. Bugünden itibaren her hafta çarşamba günleri bu köşede sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacağım. Bugün itibariyle sizler için modern tarımla alakalı olan her konuda dilimin döndüğünce bilgiler aktarmaya çalışacağım.

Bu yazımda sizlerle bahçe kurulumunda yapılan yanlışlar ve eksik bırakılan önemli konulardan bahsedeceğim. Merhaba değerli takipçilerim bu yazımda sizlerle bahçe kurulumunda yapılan yanlışlar ve eksik bırakılan önemli konulardan bahsedeceğim.

FİDANI ALIP ÇUKURA DİKMEKLE BAHÇE KURULMAZ

Bu konulara her ne kadar hobi bahçelerinde önem verilmeyip, ticari amaçla kurulacak bahçelerde önem verilmekteyse bile ister hobi ister ticari amaçla olsun bahçe kurulumundan bir şey beklendiğini unutmamak, 1 ağaca da 100 ağaca da zaman, para ve emek harcandığını unutmamak gereklidir. Bu konularda yapılacak hatalar geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır. Para kaybı, zaman kaybı, heves kaybı, işçilik kaybı gibi konularda zarar görmemeniz için aşağıdaki hususlara dikkat edin. Ticari bahçe kurulumu aceleye gelmez, fidan dikim zamanı az kaldıysa yetiştirmek için acele etmeyin, gerekirse bir sene daha bekleyerek dikin ama doğru yapın.  Bu yazı derleme bilgiler içerir, yararlanılan kaynaklar: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, irgefidancilik.com

  • EĞİM: Fidan dikimi yapacağınız tarla/bahçe fazla eğimli ise toprak erozyonu veya toprak yüzeyinde oluşacak su erozyonu ile verimli olan üst toprak katmanının kaybolması söz konusu olur. Böyle alanlarda teraslama yaparak, fidanı basamaklar şeklinde dikmek tercih edilmelidir. Eğimi %10 ve üzerinde olan arazilerde meyve bahçesi kurulacaksa mutlaka teraslama yapılması önerilmektedir.
  • ÇİÇEKLENME VE İKLİM UYUMU: Almak istediğimiz fidanın ne zaman çiçek açacağını ve bölgenin ilk bahar geç don tarihlerini bilmemiz gereklidir. Fidanın çiçeklenme tarihi ile bölgenin ilk bahar geç don tarihleri birbirine denk geliyorsa, yani çiçek açtığı dönemde don olayı görülüyorsa çiçekler soğuktan zarar görecek, o senenin verimi olumsuz etkilenecek veya o sene verim görülemeyecektir.
  • SICAKLIKLAR VE SU: Fidanın en düşük ve en yüksek kaç derece sıcaklığa dayanabileceği ile yıllık su ihtiyacının ne kadar olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Bulunduğumuz bölgenin uzun yıllar ortalaması olarak en düşük ve en yüksek sıcaklıklarının gerçekleştiği ayları ve gerçekleşme süreleri ile uzun yıllar yağış rejimi yani hangi aylarda ne kadar yağış aldığını da bilin. Yağışın yeterli olmayacağı aylarda fidanın su ihtiyacını karşılamak için sulama yapmanız gerektiğini bilin.
  • GÜNEŞ: Bulunduğunuz bölgenin güneşli gün sayısı, dikimini yapacağınız fidanın yeterince güneş ışığı alabilmesi ile alakalıdır, bu da verimi olumlu yönde etkiler. Bölgenin güneşli gün sayısını bilin.
  • HASTALIKLAR: Meteorolojik olarak hava neminin yüksek olduğu aylarda yaprak, çiçek ve meyve yüzeyindeki mantari ve bakteriyel hastalıkların fazla miktarda görülebileceğini ve bu dönemlerde özellikler fidanın çiçeklenme periyoduna girmediğinden emin olun. Çiçek dışındaki organlarda mücadele şansınız daha fazla olacağını unutmayın.
  • RAKIM, YÖN, EĞİM: Fidanı dikeceğiniz bahçenin rakımı, yönü ve eğimi fidanın soğuklanması, fidanın kuytuda kalması veya güneş görmesi ve fidanın yağış sularından yeteri kadar yararlanabilmesi için önemlidir. Soğuklanma fidan için bir ihtiyaçtır, ama fazlası zarar verir.
  • RÜZGÂR: Fidanı dikeceğiniz bahçenin hâkim rüzgâr yönü ve hafif rüzgâr yönünü bilmenizde fayda var. Hâkim rüzgâr şiddetli ise fidanın suyunu daha hızlı uçurarak kurutabilir veya soğuk eserek zarar verebilir.
  • Don tarihleri, sıcaklıklar, yağış, güneşlenme süresi Bulunduğunuz bölgeye ait uzun yıllar ortalaması şeklideki veri tablosunu Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden talep edebilirsiniz.
  • BOY ÇUKURU: Meyve bahçesi kurarken fidanları dikmeden önce 2-2,5m derinliğinde boy çukuru açtırıp çukurun içindeki toprak yapısına, toprak profillerinin yapı ve kalınlığına baktırmakta fayda var. Fidan köklerinin rahat gelişebilmesi açısından; varsa sert profil tabakasının yüzeye kaç cm derinlikte olduğu ve bu sert tabakanın kaç cm kalınlıkta olduğu uzman kişi tarafından tahlil edilmelidir.

 

Zamanınız, paranız ve uğraşlarınız boşa gitmesin, ürününüz bol, hasadınız bereketli olsun.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu