GündemEkonomi

“ÇİFTÇİMİZİ TÖKEZLETMEYE HAKLARI YOK”

8 ve 15 Kasım 2019 tarihlerinde ödenen süt desteklemelerine DSİ’ye olan borçlarından dolayı kesinti yapılan çiftiler için HAYKOOP Başkanı Faruk Özen girişimde bulundu. Başkan Özen, “Zor şartlar altında üretmeye devam eden çiftçimizi tökezletmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Desteklemelerden kesilen sulama borçlarının çiftçilere iadesi ile ilgili işlem başlatılması hakkında konuşan HAYKOOP Başkanı Faruk Özen şunları söyledi; “6 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan tebliğ gereği sulama bedelini Sulama Birliklerine zamanında ödemeyen çiftçilerin borçları desteklemelerden kesilecektir. Ancak sulama borçlarının son vade tarihi bugüne kadar bütçe yılı sonu olan 31 Aralık olarak uygulanırken bu yıl sulama birlikleri yönetimleri aniden bir karar alarak vade sonu tarihini 31 Ekim olarak değiştirdiler. Sulama sezonu 23 Ekim’de son bulduğu halde birden bire 31 Ekim son vade tarihi olarak karar alınıp 8 Kasımda üretici hesabına yatan desteklerden sulama borçlarının mahsup edilmesine anlam veremedik”

“ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÜRETİM YAPIYORUZ”

Başkan Özen, “Konuyu derhal milletvekillerimize aktardık ve kesilen paraların iadesini talep ettik. Çünkü buğday ekim döneminde çiftçinin bu paraya tohum ve mazot alımı için çok ihtiyacı var. Ak Parti Milletvekili Adil Çelik tarafından yapılan girişim sonucu Tarım Bakanlığının Maliye Bakanlığına yazı yazarak kesilen tutarların çiftçilere iadesini istedi. Bu yazının takipçisi olacağız. Sulama Birliklerinin neden böyle bir karar alarak vade sonu tarihini 31 Aralıktan 31 Ekime çektiğinin ayrıca takipçiyiz. Sulama Birliği Başkanı telefonlarımızı açmamaktadır. Ancak edindiğimiz bilgiye göre DSİ Bölge Müdüründen gelen talimat doğrultusunda bu kararın alındığını düşünüyoruz. Zor şartlar altında üretmeye devam eden çiftçimizi tökezletmeye kimsenin hakkı yoktur.” İfadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu