Gündem

ÇİĞ SÜT VE KESİM FİYATLARI DEĞERLENDİRİLDİ

ÇİĞ SÜT VE KESİM FİYATLARI DEĞERLENDİRİLDİ

 

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu çiğ süt ve kesim fiyatları ile ilgili açıklamada bulundu.

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu çiğ süt ve kesim fiyatları ile ilgili açıklamada bulundu. Süt fiyatlarının Gıda Komitesi’nin görüşü alınarak Ulusal Süt Konseyi USK tarafından açıklandığını belirten Hekim Tanrıkulu  “Bu yılın sonuna kadar geçerli olacak sütün kilogram fiyatı 2, 30 liradır. Fiyatı belirleyen Komite 12 kişiden oluşmakta bu kişilerin 9’unun hayvan iştiraki bulunmamaktadır.

 

Ülkemizde üretilen sütün fiyatı Gıda Komitesi’ nin görüşü alınarak Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından kamuoyuna açıklanmaktadır. Bu konseyin belirlediği fiyat referans bir fiyat olup bu fiyatın altında dahi süt satılabilmektedir. Aslında USK’ nın amacı reel süt fiyatı belirlemek, yeri geldiğinde fon oluşturup piyasayı regüle etmek olmalıdır.”dedi.

 

KURDA OYNAMA FİYATLARI DEĞİŞTİRİYOR

Hekim Tanrıkulu pandemi döneminde hayvansal gıda üretiminin stratejik olarak önemine değindiği açıklamasında, “Bir hayvancılık işletmesinde gider kalemlerini incelediğimiz zaman en büyük pay yüzde 70 oranında kaba ve kesif yem giderleri oluşturmaktadır. Özellikle kesif yem yapımında ithal hammadde kullanılmasından dolayı kurda olan bir oynama fiyatların değişmesine sebep olmaktadır.” bilgilerini verdi. Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu çiğ süt fiyatları, hayvancılıkla uğraşan işletmelerin durumuna ilişkin yaptığı açıklamasının devamında şunları kaydetti:

 

SÜT FİYATLARI HALA AYNI

“ 2019 Ekim ayı dolar kuru 5,80 lira iken belirlenen referans çiğ süt değeri yaklaşık bir yıldır sabit kalmıştır. Bugün itibari ile kurda yüzde 35’lik, kesif yemde ise yüzde 40’ lara varan fiyat artışı söz konusudur. Yem ve diğer girdi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir ortamda süt fiyatının hala aynı kalması hayvansal üretimi ciddi manada içinden çıkılamaz ve sürdürülemez bir hale getirmiştir.

 

DESTEKLER YETERSİZ

Her ne kadar Tarım ve Orman Bakanlığımız hayvansal desteklemeler kapsamında süte destek verse de bu yetersiz kalmaktadır. Kırmızı et üretimi yapan besi hayvancılığı işletmelerinde de durum pekte farklı değildir. Üç-dört ay öncesine kadar 40 LİRA olan dana karkas et fiyatı maalesef 34 liraya kadar gerilemiştir. Şuan gelinen noktada hayvancılık işletmeleri para kazanmaktan ziyade ayakta kalmaya çalışmaktadır.

 

BAZI İŞLETMELER KAPANDI

Bu anlattığımız tabloya baktığımızda bir yıl önce belirlenmiş bir fiyatın hala devam ediyor olması bazı işletmelerin kapanmasına, bazı işletmelerin de kapasitelerini düşürmesine neden olmuştur. Süt ve besi hayvancılığının ülkemiz genelinde yaşamış olduğu ve geçmiş yıllarda da benzerlerini gördüğümüz bu kısır döngüden acilen çıkması gerekmektedir. Ülke olarak hayvansal üretimde kendi kendimize yeter bir konuma gelmek zorundayız.

 

DAMIZLIK SATILIYOR FİYATLAR ARTIYOR

Kısır döngüden varmak istediğimiz konu şudur. Süt ve et fiyatı üreticinin aleyhine bir duruma geldiğinde üretici elindeki damızlık hayvan varlığını azaltmakta, bunun neticesinde Ülke hayvansal gıda ihtiyaçlarını karşılayamaz konuma geldiğinde fiyatlar hızla yükselmekte, bu yükselen fiyatları da dengelemek adına canlı hayvan ve ürün ithal ederek Ülke kaynaklarını rasyonel kullanamamaktayız.

 

FİYATI ÜRETİCİ BELİRLEMİYOR

Ticarette herhangi bir ürünün fiyatını üreten kişi yani üreticinin kendisi belirlemektedir. Ancak süt ve et üretiminde fiyatı üretici belirleyememektedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Üreticinin ürün fiyatı bir kurum tarafından nasıl belirleniyorsa, aynı şekilde yem fiyatının da bir kurum tarafından belirlenmesini arzu edilmektedir.

 

FİYATTA ÇOK ARTIŞ İSTENMİYOR

Üretici hiçbir zaman et ve süt fiyatının çok artmasını istememektedir. İşletmesini sürdürebilecek bir fiyat arzu etmekte ve bu fiyatın piyasa şartlarına göre düzenli regüle edilmesini istemektedir. Buradaki kıstas ta süt/yem paritesi (1 – 1,5) ve et/yem paritesi olmalıdır.

 

BALIKESİR’DE AİLE TİPİ İŞLETMELER KORUNMALI

Balıkesir özeline değinecek olursak, Türkiye küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta söz sahibi olmaya devam edeceksek İlimiz hayvancılığının temel taşı olan küçük aile tipi işletmeleri üretimin içerisinde tutmaya çaba sarf etmeliyiz. İlgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan çalışma komisyonları kurulmalı, üreticiye katkı sağlayacak mikro çalışmaların ivedilikle yapılması gerekmektedir. Balıkesir Veteriner Hekimleri Odası olarak İlimiz hayvancılığına her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyunun saygılarımızla bilmesini isteriz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu