GündemKöşe Yazıları

Ciğerimizi yakanlara ne ceza verilecek?

Ciğerimizi yakanlara ne ceza verilecek?

Bugünlerde  apayrı bir hüzün var içimizde. Yemyeşil doğayı katleden eller… Veyahut üzüntümüzü kat kat arttıracak her bir yangın haberi. Ciğerimiz yanıyor.

Mevcut olan orman yangınlarından dolayı çoğu insanın, ülkenin ciğerleri yanıyor. Yangından insanları ve hayvanları kurtarmak için vatandaşlar seferber olurken ormancılarımız ve bazı vatandaşlarımız yaşamlarını yangınlarda yitiriyor. Doğadaki canlılar gibi. Bu yangınlarda yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet diliyorum.

Orman yangınlarının tam olarak neden ortaya çıktığı henüz resmi olarak tespit edilmese de orman yangınlarının her kim tarafından olursa olsun çıkarılmasında çok sert cezai yaptırımlar uygulandığını söylemek mümkün.  Bahse konu cezalar 6831 sayılı Orman Kanunu’nda belirtilmişİşte bugün o maddeye şöyle bir göz atalım istiyorum. Bu kanunun 76. Maddesine göre:

Devlet ormanlarında; Orman İdaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde gecelemek, Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek,Ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atmak, d) Ormanlara dört kilometre mesafede veya bu Kanunun 31 inci ve 32 nci maddeleri kapsamına giren köyler hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak yasaktır.

Bu yasağa aykırı hareket edenler özellikle kasti bir amaç taşıyorlarsa aynı kanunun 110 ve 111. Maddesi uyarınca cezalandırılacaktır. Bu maddelere bakıldığında dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir şekilde hareket ederek orman yangınına sebebiyet verenler iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Ancak yangına sebebiyet veren kişilerin kasti olarak hareket etmelerinden ötürü on yıldan az olmamak üzere hapis ve onbin güne kadar adlî para cezasına hükmedilir. Ayrıca kasten yangın çıkaran kişilerden yangın esnasındaki söndürme faaliyeti ve sonrasındaki ağaçlandırma faaliyetlerine ait masrafları tahsil edilmektedir.

Türk Ceza Kanunu’nda ormanda kasten yangın çıkaranlara ilişkin hükümlere Orman Kanunu hükümlerine atıf yapılmak suretiyle yer verilmektedir. Cezası bir hayli ağır olan kasten orman yakma suçu, yargı makamlarınca ve idari makamlarca daha iyi denetlenir ve yangınlar ilk safhada müdahale edilerek söndürülürse, ülkemizin akciğeri olan ormanlarımızın daha iyi bir hayat sürdüreceği görüşündeyiz. Çünkü ormanlar insanlara hayat veren canlılardır. Ülke topraklarında yaşayan canlıların yok olmaması, geleceğimizin, gelecek nesillerin güzel ve temiz havası olan bir ülkede inşa edilmesi için tüm iş ve görev idari denetimlere ve cezai yaptırım uygulayacak yargı makamlarına düşmektedir. Bu nedenle soruşturma aşamasında savcılık makamınca failler hızlı bir şekilde yakalanıp ivedilikle iddianame hazırlanmalı ve kovuşturmaya yine hızlı bir şekilde geçilerek faillerin cezalarına hükmedilmelidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu