GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Cihat Şimşek’ten Tüm Üreticilere Çağrı

Cihat Şimşek’ten Tüm Üreticilere Çağrı

Balıkesir Süt Üreticileri Birlik Başkanı Cihat Şimşek, süt ve et üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.

‘’ULUSAL SÜT KONSEYİ OLARAK TOPLANDIK’’

Şimşek : ‘’Ağustos ayından itibaren başlayan kur hareketliliğinden kaynaklı olduğu söylenen, kesif yem fiyatlarının yükselmesi; buna bağlı maliyet artışları, süt ve et üreticilerimizin üretimden soğumasına sebep olmaktaydı. Soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatlarının belirlenmesinde 31 Ocak 2018 tarihinden bu tarafa yetkili olan Gıda Komitesi, 29 Kasım 2021 tarihinde çiğ süt tavsiye fiyatını belirleme yetkisini Ulusal Süt Konseyi’ne devrettiğini açıklamasının hemen ardından Ulusal Süt Konseyi olarak toplandık’’ şeklinde konuştu.

‘’FİYAT AÇIKLAMALARI KABUL EDİLEMEZ!’’

Cihat Şimşek zam fiyatlarının açıklanmasının ardından:’’3,5 saat süren görüşmeler neticesinde tüketici tarafı da göz önünde bulundurulmuş ve soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı arttırılarak 4,70 TL olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyat üreticilerimize umut olması ve üretime küsmemelerini sağlaması adına iyi bir gelişmedir. Ancak yem sanayicisinin daha önceleri de birçok kez anlık kur hareketliliğini sebep göstererek yaptığı fiyat artışları gibi çiğ süt fiyatının açıklanmasından 24 saat geçmeden 25-30 TL zam yaparak fiyat açıklamaları kabul edilemez’’ dedi.

‘’DEVLET DENETİMİ ALTINDA OLMALI’’

Soğutulmuş çiğ süt fiyat artışı karşısında pazarın taşımayacağı telkininde bulunan süt sanayicilerinin birçoğu aynı zamanda yem sanayicisidir. Bu yapılan, sanayicilerin sağ elle verdiklerini sol elle almasıdır. Bu ve benzeri girişimleri devletimizin ilgili yetkilileri denetim altına almalıdır. Diğer taraftan tüm üreticilerimizden talebim kullandıkları kesif yem oranlarını en az %50 azaltmalarıdır. Biz üreticiler arttırılmış fiyattan süt dökmeye başlamadan artış oranına yem sanayicisi tarafından el konulması kabul edilebilir değildir. Bu ve benzeri girişimleri engellemenin yolu onların ürünlerinin tüketimini azaltmaktan veya hiç kullanmamaktan geçer.

Şimşek üreticilere çağrıda bulundu; ‘’Hayvan Beslememizi Kaba Yem Ağırlıklı Beslemeye Geçelim Ve Kesif Yem Oranlarını En Az %50 Azaltalım.’’ Süt Üreticileri Birliği olarak üreticilerimize rasyon çalışması ve besleme konularında teknik destek vermeye de hazırız…Haber: Kamil Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu