GündemKöşe Yazıları

Cilt Kanserine Dikkat!

Cilt Kanserine Dikkat!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Geçen hafta sizlere cilt kanserinin ne olduğundan ve neden geliştiğinden bahsetmiştim. Bugün de sizlere cilt kanserinin tedavisi ve nasıl korunulması gerektiğinden bahsedeceğim.

Temel tedavisi cilt kanserinin aslında cerrahidir. Yani kanserli cildin temizlenmesidir. Bu işlemde hem kanserli cilt hem de etrafındaki bir miktar sağlıklı cildin çıkarılması şeklindedir.

Diğer tedavi seçenekleri arasında ise kriyoterapi yani dondurma işlemi vardır. Tabii cilt kanser riski olanların kanser önleyici krem kullanması da uygundur. Yine fotodinamik terapi adı verilen bir ışık tedavisi de bu seçenekler arasındandır. Bu farklı tedavi tipleri elbette kanserin tipine, boyutuna ve yerine bağlı olarak değişmektedir.

Tedavi genellikle başarılıdır yani çoğu hastada kanser tamamen temizlenebilir. Neyse ki cilt kanserinin vücudun diğer yerlerine yayılım riski düşüktür. Ancak melanom denen tipi ise seyri biraz sıkıntılıdır. Mesela bazal hücreli karsinom denen bir tip ise yayılım çok nadirdir. Yani melanom tipi dışında cilt kanserlerinde her 10 kişinin 9’ u genellikle başarı ile tedavi edilebilmektedir.

En önemli risk kanserin tekrar edebilmesidir. Özellikle büyük ve şiddetli bir cilt kanseri ise tekrarlama olasılığı yüksektir. Bu nedenle düzenli olarak cildinizi incelemeniz önemlidir.

Cilt kanserine yakalanma riski yüksek olan bireyler ki bunların kim olduğunu geçen haftaki yazımda anlatmıştım güneş ışınlarına karşı daha dikkatli olmalıdırlar. Bu kişilerin özellikle yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanması, güneşli zamanlarda dikkatli giyinmeleri ve günün en sıcak saatlerinde güneşten sakınmaları önemlidir.

Tabii en önemlisi düzenli muayene ve cilt takibidir elbette.

Herkese temiz ve güzel bir ömür dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu