GündemEkonomiÖzel Haberler

ÇİN MALI AYAKKABILAR TEHLİKE SAÇIYOR..!

AYAKKABINIZ HAYATINIZI ZEHİR ETMESİN

 

Bütün gün üzerinde durduğumuz ve en ufak bir acıda çekilmez ıstıraplar verebilen ayakkabı konusunda doğru seçim yapmak ayak sağlığı için büyük önem taşıyor. Balıkesir Ayakkabıcılar Çarşısı’nda ‘Ayakkabıcı Pala’ olarak tanınan Hikmet Karaman, 63 yıldır mesleğin erbaplarından. Çin malı ayakkabıların tehlike saçtığını söyleyen Karaman, doğru ayakkabının nasıl seçilmesi gerektiğini MERHABA okurlarıyla paylaştı.

 

‘Ayakkabıcı Pala’ lakaplı esnaf Hikmet Karaman, “Ayakkabı kişiye özeldir ve doğru seçilmelidir” derken, Çin malı ayakkabıların tehlike saçtığını hatırlatıp ayakkabı seçiminde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. ‘Ayakkabıcı Pala’ ile mesleği ve ayakkabıların hassasiyeti üzerine konuştuk. İşte o röportajımız:

 

63 YILLIK TECRÜBE

Kaç yıldır ayakkabı satışı yapıyorsunuz?

Pala: “Ben ‘Ayakkabıcı Pala’ olarak tanınıyorum. 63 yıldır işletmemde ayakkabı satışı yapıyorum. Bütün köyler, şehir içinde yaşayan vatandaşlar beni bilirler. Ben bu sektörde çekirdekten yetiştiğim için ayakkabıyı aldığım yerleri ve aldığım mamulleri çok iyi biliyorum. Bizim dükkanımıza kalitesiz ayakkabı giremez. Çin malı ayakkabı alıp, satmamaya çok dikkat ediyorum. Müşterilerimize asla kalitesiz ayakkabı satmayız. Ayakkabıcılar çarşımızda da Çin malı ayakkabı bulunmaz. Arkadaşlarımız alsa bile onları ikaz eder ve sattırmayız.”

 

Çin malı ayakkabıların ayak sağlığına olumsuz etkileri neler?

Pala: “Çin malı ayakkabılar mantar yapıyor ve çok ciddi ayak rahatsızlıklarına yol açıyor. ‘Zehirli ayakkabı’ diye de bilinen Çin malı ayakkabılar, insan sağlığını tehdit ediyor. O nedenle vatandaşlarımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Mesela o ayakkabıların boyaları çok çabuk akar. Ayağa, ayakkabının rengi de çıkar”

 

DOĞRU AYAKKABI NASIL SEÇİLİR?

 

Ayakkabı satın alınırken nelere dikkat edilmeli?

Pala: “Ayakkabının, kişinin ayak yapısına ve fonksiyonuna uygun olması gerekir. Kullanılan ayakkabı, ayakla uyumlu olmasının yanı sıra bulunduğu zeminle de uyumlu olmalıdır. Rahatlık ön planda olmalıdır, doğal malzemelerin bulunması ve aşırı terlemeyi engelleyen bir yapıda olması lazım. Ayağın hava almasını, terli kalmayacak şekilde durmasını sağlayacak yapıda olmalıdır”

 

Yanlış ayakkabı seçiminin sonuçlarını değerlendirir misiniz?

Pala: “Yanlış ayakkabı tercihlerinde en sık rastlanan sorunlardan bir tanesi nasırlar. Ayakkabı içerisinde sürekli sürtünmesi durumunda derinin sertleşmesi ve kalınlaşması nasır problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Yanlış ayakkabı seçimi parmaklarda şekil bozukluğu oluşmasına ve tırnak batması gibi sorunlara yol açar. Yanlış ayakkabı seçimleri aynı zamanda denge sorunları da oluşturacağından burkulmalara da sebep olabilir”

 

Ayakkabı alışverişi konusunda tavsiyeleriniz var mı?

Pala: “Dar ayakkabılardan sakınmak lazım. Ayağın kan dolaşımını bozmayacak ayakkabıları tercih etmek gerekiyor. Bağcıklı ayakkabıları tercih etmek daha iyi olur. Yüksek topuklu, dar burunlu ya da düztabanlı ayakkabılardan sakınmak lazım. Ayakkabı seçerken dikkat edilmediği takdirde yürüme güçlüğü, erken yorulma, bacak ağrıları ve kişilerin ayaklarındaki şekil bozuklukları ortaya çıkabilir.  Dar burunlu ya da yüksek topuklu ayakkabılar giyildiği zaman ayak başparmağında veya diğer parmaklarda şekil bozukluklarına, nasırlaşmalara, topuk dikenine neden olabilir. Ayakta birçok ağrılı duruma yol açan hastalıklara da neden olabilir. O yüzden ayakkabı doğru seçilmeli”

 

“ESKİYİ ALIP YENİSİNİ VERİYORUZ”

 

Sattığınız ayakkabıların farkı nedir? Müşteriler neden sizi tercih etmeli?

Pala: “Bizim işletmemizde bulunan ayakkabılar hem ucuz hem sağlam ve kalitelidir. Kolay kolay iade edilmez. Ayakkabılarımızdan şikayet olduğu zaman ayakkabıları değiştiriyoruz. Eski ayakkabıyı alıp yenisini veriyoruz. Eski ayakkabıyı yapılan yere geri gönderiyoruz. Bizim için mühim olan vatandaşlarımızın memnuniyet. Müşterimiz mağdur olmasın. Memnun olsun ve yine bizi tercih etsin. Fiyatlarımız da oldukça uygun. Her bütçeye uygun ayakkabı bulmak mümkün. Fiyatlar 30 liradan başlıyor 60 liraya kadar çıkıyor. Hem kaliteli hem de uygun.”

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu