EkonomiTürkiye Gündemi

Çin markaları Türkiye’de Güney Korelileri geçti

Türkiye'deki Çinli markaların otomobil ve hafif ticari olmak üzere toplam otomotiv pazarındaki payı yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,58 olurken, bu şirketlerin Güney Kore menşeli markaları satışlarda geçtiği görüldü.

Çin markaları Türkiye’de Güney Korelileri geçti

Türkiye’deki Çinli markaların otomobil ve hafif ticari olmak üzere toplam otomotiv pazarındaki payı yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,58 olurken, bu şirketlerin Güney Kore menşeli markaları satışlarda geçtiği görüldü.

Türkiye’nin otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yılın ilk çeyreğinde oldukça sağlam bir büyüme kaydetti. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, bu dönemde toplam satışlar %25,2 artarak 295.519 adede ulaştı. Bu büyümenin önemli bir kısmı otomobil satışlarından kaynaklandı; otomobil satışları %33,05 artarak 233.389 adede yükseldi. Hafif ticari araç satışları ise %2,6 artarak 62.130 adet olarak gerçekleşti.

ODMD’nin listesine yeni eklenen Çin menşeli firmaların katılımıyla pazardaki toplam marka sayısı 53’e yükseldi. Fransız ve Alman markalarının yanı sıra, yerli üretim yapan markaların yanı sıra Güney Kore ve Japonya markaları da pazarda etkili bir konuma sahip.

Cin Markalari Turkiyede Guney Korelileri Gecti

Türkiye otomotiv pazarındaki Çin menşeli markalar arasında Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Maxus, Hongqi, DFSK, BYD ve NETA gibi tanıdık isimler yer alıyor. Bu markaların Türkiye’deki satışlarına göre, Chery 15.467 adetle ilk sırada yer alırken, MG 5.949 adetle ikinci ve BYD 550 adetle üçüncü oldu.

Çin otomotiv firmalarının Türkiye’deki toplam satışları (otomobil ve hafif ticari) yılın ilk üç ayında 22.411 adede ulaştı. Otomotiv pazarından aldıkları pay da %7,58 oldu. Sadece otomobil satışı göz önüne alındığında ise Çin markalarının satışları 22.263 adetle gerçekleşirken, pazar payı %9,53 olarak kaydedildi.

Çin markalarının Türkiye’deki rakipleri arasında Japon markalarının satışları da dikkat çekiyor. Japon markaları, Toyota, Lexus, Honda, Nissan, Suzuki ve Subaru gibi markalarla 30.822 adetlik satışla pazarın %10,15’ini oluşturuyor.

Güney Kore markalarının toplam satışları ise 22.292 adet seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’deki üretim ve batarya yatırımı potansiyeli göz önüne alındığında, Çin markalarının Türkiye’de büyümeye devam etmesi bekleniyor.

Burhaniye’den Dünya Pazarlarına

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu