Çocukluk Tutkusunu Mesleğe Dönüştüren Usta
Balıkesir’de 47 yıldır çerçeve dükkanı işleten Metin Özkan, gazetemerhaba.com'a çerçevecilik mesleği hakkında açıklamalarda bulundu. Mesleğe çocukluk yıllarında başladığını belirten Özkan, "Bu mesleğe çocukluk çağında başladım" dedi. Çerçevecilik mesleğine dair tüm detayları paylaşan Özkan, sektörün yıllar içindeki değişiminden, malzeme çeşitliliğinden ve mesleğe olan tutkusundan bahsetti.
Çocukluk Tutkusunu Mesleğe Dönüştüren Usta
“Çerçeve sektörüne adım attığımda 13 yaşımdaydım”
Çerçeve mesleğine adım atış hikayesini anlatan Özkan, “Bu mesleğe çocukluk çağında başladım. Çerçeve sektörüne adım attığımda 13 yaşımdaydım ve tarih 1977’yi gösteriyordu. O dönemlerde Balıkesir’de çerçevecilik mesleğine ayrı bir önem veriliyordu. Babamın inşaat işi yapması nedeniyle ona yardım ediyordum. İnşaat sektöründe cam işlerine de önem veriliyordu. Babam, bu meslekle ilgilenmemi istedi ve çıraklık dönemimde hem inşaat hem de cam sektörünü öğrendim. Gençlik yıllarımda cam sektörünü öğrenmenin verdiği özgüvenle birlikte çerçeve işine de başladım. Ustam, çerçeve ile ilgili tüm püf noktalarını öğretti. Daha sonra ufak çıtalarla az miktarda çerçeveler yaparak müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya başladım. Yaklaşık 47 yıldır bu mesleği Balıkesir’de sürdürüyorum” dedi.
“İnsanların yaşamına girmeden önce yadırganıyordu”
Çerçeve sektöründe malzeme çeşitliliğinin arttığını belirten Özkan, “Günümüz teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, meslekte kullanılan malzemeler de çeşitlendi. Eskiden çerçeve sektörü ahşap üzerine ağırlıklıydı. Fakat şimdi Lamine denilen plastik çerçeveler çok fazla kullanılıyor. Lamine, insanların yaşamına girmeden önce yadırganıyordu. Ancak günümüzde vatandaşlar da bu duruma alıştı. Pahalı eserler bile bu malzemeden üretiliyor. Plastik ürünler geri dönüşüme tabi tutulabiliyor, ancak ahşap için bu geçerli değil. Lamine, fiyat olarak da ahşap malzemeye göre çok daha ekonomik” ifadelerini kullandı.
“Bu Meslek Sevmeden Yapılmaz”
Çerçevecilik mesleğinin zorluklarını ve keyifli yönlerini anlatan Özkan, “Bu mesleğe yıllar önce başladım. Çırak olarak başladığım bu meslekte, ustalık belgemle dükkanımı işletiyorum. Bu meslek sevmeden yapılmaz. Mesleğimi çok seviyorum ve dükkanımda tek başıma çalışıyorum. İmalatı, dükkanımda bulunan makinelerle gerçekleştiriyorum. Sağlığım el verdiği sürece bu mesleği devam ettireceğim” dedi.
Çerçeveler Antika Eşyaların Değerini Artırıyor
Çerçeve mesleğinin işleyişini anlatan Özkan, insanların antika eşyaları korumak amacıyla dükkanına geldiğini belirtti. “Müşteri elinde resimle geliyor. Atalardan kalan bezler, işlemeli danteller veya bindalları çerçeveletmek isteyenler oluyor. Bu malzemeleri çerçeveletme amaçları; hem antika değerini artırmak hem de görsel olarak süslemek. Manevi değer taşıyan eşyaları gelecek nesillere güvenli bir şekilde korumanın en iyi yolu çerçevedir” dedi.
“Çerçeve mesleği kolay kolay ölmeyecek”
Çerçeve mesleğinin geleceğinden bahseden Özkan, “Çerçeve mesleği kolay kolay ölmeyecek. Herkesin ihtiyacı olan bir şey. Özel günlerde resmini çerçeveletenler veya anılarını korumak isteyenler oluyor. İnternet üzerinden yapılan siparişler, kargo taşınması sırasında risk taşıyor. Bu nedenle insanlar dükkanımıza gelip, görüp beğenerek alışveriş yapmayı tercih ediyor” dedi.
Çerçeveler Bu Kriterlere Göre Fiyatlandırılıyor
Dükkanında bulunan ürünlerin ücretlerine değinen Özkan, “Dükkanımda yaklaşık 200 çeşit çerçeve bulunuyor. Çerçeveler kalınlığına göre fiyatlandırılıyor. İnce ve kalın olmak üzere iki çeşit çerçeve var. Parlamayan (Mat) cam ve parlayan cam olmak üzere iki çeşit cam bulunuyor. Parlayan cam 500 TL, mat cam ise 700 TL. Çerçeve fiyatları santimetresine göre değişiyor. 15×21 santimetre çerçeve 70 TL, 13×18 santimetre çerçeve 35 TL, 18×24 santimetre çerçeve 100 TL. Daha büyük ölçülerde 21×20 santimetre çerçeve 150 TL ve 21×30 santimetre çerçeve 160 TL olarak fiyatlandırılıyor” şeklinde konuştu.
Haber: Alper Çobanoğlu