Köşe YazılarıGündemProf. Dr. Nilay ŞAHİN

ÇOK İLAÇ İÇTİN; İYİLEŞTİN Mİ?

İlaçlar hayatımızın vazgeçilmezi oldu değil mi? Yediden yetmişe herkes ilaç kullanıyor. Bu ilaçlar antibiyotiklerden, vitaminlerden tutunda diğer farklı bitkisel desteklere kadar çok geniş bir aralık içermektedir. Peki bu kadar ilaç almak ne kadar doğru tartışılır. Çünkü aldığınız bitkisel bir destek veya vitamin bile olsa ilaçtır, vücuda bir yükü vardır; bunu asla unutmayın.

Öncelikle ilaç kullanırken dikkat edilmesi gereken pek çok faktör vardır. Klinik olarak gereksiz ilaç kullanmak yani şikayetiniz yokken ilaç içmek maalesef kulağa garip gelse de yaygın bir durum. Örneğin hastada kullandığı ilacın hastalığının olmamasına rağmen sırf komşusu o ilacı kullanınca kendini iyi hissetmiş diye ilaç içenler var. Yine sık gördüğümüz bir sorun aynı hastalık için benzer etkileri olan birden fazla ilaç kullanmak ki bu durumuda en yaygın ağrıları azaltmak için kullanılan ağrı kesicilerde görüyoruz. Uygun olmayan dozlarda, uzun süreli ilaç kullanmakta diğer bir tehlike. Kullandığınız ilacı mutlaka doktorunuza ne kadar süre ile kullanacağınızı sorun. Unutmayın ki her verilen ilaç devamlı kullanılacak diye bir şart yoktur.

Çevremize baktığımızda en sık ilaç kullanım nedenleri arasında; kireçlenme, kalp-damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, kemik erimesi, mide-barsak hastalıkları, idrar kaçırma, depresyon ilk sıralarda yerini almaktadır. O nedenle özellikle bu hastaların mutlaka ilaçlarını ne kadar süre kullanacakları, ilaçlara bağlı yan etkileri nasıl takip edebilecekleri gibi önemli detayları öğrenmeleri gerekir. Nitekim ilaçların çok ciddi yan etkileri olabilmektedir. Mide ülseri, kansızlık, kan hücrelerinde azalma, enfeksiyon, karaciğer hasarı, böbrek hasarı, baş dönmesi ve şuurda bulanıklık, Dengesizlik, sinirlilik, yorgunluk, uykusuzluk, uyku hali, düşme, depresyon, idrar tutamama ve kırıklık en sık gördüğümüz yan etkiler arasındadır.

İlgili Makaleler

Sonuç olarak ilaçlar iyi ki var; ama dikkatli ve özenli kullanıldığı zaman. Yani ilaç kullanırken mutlaka doktor kontrolünde (vitamin, bitkisel ilaçlar da buna dahil) ve sıkı takip edilerek kullanımlıdır.

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu