Köşe Yazıları

Çoktandır Evde Mayalı Poğaça Yapımını Neredeyse Unutacakmışım

Çoktandır Evde Mayalı Poğaça Yapımını Neredeyse Unutacakmışım

Hani hergün yapan ile hergün yapmayan insanın elinden belli oluyor derlerya tamda öyle.Malum kısıtlamalar kalkmışken bir poğaça tarifi ile bugün sizlerleyim.

Yapımı için malzemeler

1 su bardağı ılık su

1 çay bardağı sıvı yağ

İlgili Makaleler

su bardağı ılık süt

Aldığı kadar un

2 adet yumurta (bir tanesinin sarısı üzeri için)

1 paket yaş maya

1 çay kaşığı şeker

Tuz

Mayalı pamuk poğaça yapımı için ilk iş olarak mayayı, süt, su ve şeker ile erimesi için bir kaseye alıp karıştırın. Üzerine yumurta, tuz,ve sıvı yağı ilave edin. Unu da yavaş yavaş ekleyin ve yumuşak bir kıvamda hamur elde edene kadar yoğurun. Daha sonra üzerini örtüp mayalanması için yaklaşık 1 saat dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan alarak şekil verin ve tepsiye dizin.

Tepside de 10-15 dakika kadar mayalanması için bekletin.

En son üzerine yumurta sürün ve dilerseniz susam veya çörek otu serpip fırına verin.

200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Poğaça Çeşitleri

Poğaça, kahvaltıların vazgeçilmezlerinden bir tanesidir. Özellikle de birbirinden farklı olan poğaçaları yapmak için çeşitli hamurlar kullanılabilir. Mayalı hamurlardan yapılan poğaçalar peynirli, kıymalı ve ya patatesli olarak çeşitlendirilebilir. Evde yapılan poğaçalar pamuk kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır. Kahvaltılar için yumuşacık poğaça yapmak için bazı püf noktaları bilmek gerekir. Bu püf noktalara göre de poğaça çeşitleri farklılık gösterebilir.

Poğaça Püf Noktaları

Yumuşacık poğaçalar yapmak için bazı püf noktaları bilmek gerekir. Özellikle de poğaçanın hamuru en iyi kıvamı almalıdır.

Poğaça yapılırken kullanılan tüm malzemeler oda ısısında bekletilmelidir. Bu sayede poğaçanın hamuru da doğru kıvamda olmalıdır.

Poğaça için su, süt gibi tüm malzemeler ılık olmalıdır. Bu nedenle maya da hızlı bir şekilde hazır olacaktır.

Poğaça hazırlanırken hamura un azar azar ilave edilmelidir. Ayrıca poğaça hamuru da iyice yoğrulmalıdır.

Poğaça için hamurun iyice mayalanması gerekir. buna göre hamur yoğrulduktan sonra mutlaka dinlendirilmelidir.Poğaça hamurunun kıvamının tutulması için parmak hamura bastırılmalıdır. Hamurda parmak izi kalırsa ve sonra da hamur eski haline geliyorsa hamur olmuş demektir.

Poğaça hazırlanırken tüm hamurlar mutlaka en az 20 dakika tepside dinlendirilmelidir.

Poğaça fırında pişerken fırının ısı ayarı da çok önemlidir. Ayrıca poğaça sürekli kontrol edilerek pişirilmelidir.

Poğaçayı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Poğaçanın daha lezzetli olması için bazı lezzet önerilerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Poğaçanın daha lezzetli olması için hamurun kıvamı tutturulmalıdır. Poğaça hamurunun iyi bir şekilde mayalanması için sıvı malzemeler ılık eklenmelidir. Ayrıca diğer tüm malzemeler de mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Bu şekilde hazırlanan poğaça hamuru şekil verildikten sonra bir süre de tepside dinlendirilmelidir.

İyi bir poğaça yapabilmek için poğaça hamurunun iyice mayalanması gerekir. Mayalanan ve puf puf olan poğaçaların içerisine istenilen harçlar konulabilir. Ayrıca poğaçanın lezzetli olması için üzerine de yumurta sarısı sürülmelidir. Poğaça yanmadan sürekli kontrol edilerek fırında dikkatli bir şekilde pişirilmelidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu