GündemÇocukçaDünyadan Haberler

Corona ile Hayat

14 Mayıs 04

Corona ile Hayat

Corona Türkiye’de olduğu için tedirgindim. Arkadaşlarımı özlemiştim. Ama şunu biliyordum ki Yüce Allah’ımız her şeyin her zaman en iyi ve en hayırlısını verir. Daha sonra düşündüm, “Corona’nın yararları olabilir mi?” Aklıma Corona dönemini güzel bir şekilde değerlendirebileceğim geldi. Mesela ailemle vakit geçirme, büyük sunumlar, etkinlikler ve daha birçok şey.
O zaman anladım ki Corona Allah’ın verdiği bir sınav. Corona gelecekte hiçbir şeyi değiştirmeyecek.
Size diyorum ki:
Hayat Eve Sığar!

Hüseyin Erva GÜLEN
Yaş 8

3

DURUP BİR DÜŞÜNÜN

Şimdi yaptığınız işleri, aklınızdan geçenleri bir kenara bırakın ve tek bir probleme odaklanın. KORONA.
Dört ay öncesini düşünün bir, hayat “normal” bir şekilde akıp gidiyordu. Fakat bunda bir sorun vardı. “Normalde” nasıl bir sorun olabilirdi ki? Hayır, zaten sorun normalde değildi, sorun normalin ta kendisiydi.

İnsanlar hayatlarına devam ederken sadece kendininkilere devam ediyorlardı. Sanki yedi buçuk milyar evren vardı da herkese bir tane düşüyordu. Herkes kendi evrenine hükmediyor ve başkalarını düşünse bile bunu yaparken daha çok kendi yararını gözetiyordu. Gerçekten başkalarını umursayan ve onlara önem verenlerin yararından çok, umursamaz insanların zararı dokunuyordu topluma. Acımasızlık, vurdumduymazlık, duyarsızlık son raddedeydi. Yerlere çöp atarak doğayı kirletmekten tutun da caniliğe kadar her türlü kötülük, pis iş art arda geliyordu. Vicdan, acıma, hoşgörü, sadakat taşıyan yürekler; dünyada iz bırakmak, hayatta kalmak için çırpınıyordu. Dünya resmen zıvanadan çıkmıştı. İnsanlık yenilmez olduğunu düşünüyor; hayvanlara, bitkilere, toprağa, havaya, canlı cansız her varlığa, hatta hemcinslerine zulmediyordu. Kimsenin bir dur diyemediği bir hızla, sonu geri dönüşü olmayan bir uçurum olan yolda ilerliyordu. Ama sonra küçücük, minicik, göremediğimiz kadar ufak canlılardan oluşan bir koloni insanın açgözlülüğü yüzünden dünyayı sardı ve insanlar bırakın bir şeylere zarar vermeyi, sokağa bile çıkamaz oldular.

Korona, dünyayı saran ve ölümcül olabilen bir virüs. Tek bir açıdan bakıldığında Korona’yı böyle tanıyoruz. Peki bakış açımızı biraz olsun genişletir, çok uzak olmayan geçmişe de bakarsak neler değişir? Korona’nın “dur denilemez” bizlerin yoluna çıkan ve hayatımızı altüst eden koskoca bir dur işareti olduğu sonucuna mı varılır?
Kendimizi durdurmak için artık çok geç. Korona o işi çoktan halletti. Ama hâlâ doğru yolu bulmak için çok geç değil. Hoşgörüyü, merhameti, saygıyı, acıma duygusunu tanımak ve onlara hayatımızda yer vermek için hâlâ çok geç değil. Henüz vaktimiz varken, evren bize zorla bunu yaptırmadan, kendimiz bunun farkına vararak huzura ulaşmalıyız. Korona hepimiz için bir dönüm noktası. Hayat neredeyse durmuşken düşünmek, hatalarımızın farkına varmak ve yaşantımızı gözden geçirmek için bir fırsat. Önce kendimizi, sonra etrafımızdakileri mutluluğa ve huzura kavuşturmak için daha iyi bir zaman yok. Siz de hayatınızı güzelleştirmek istiyorsanız, ne duruyorsunuz?

Altuncan Huban Gülen

 

KORONAvirüs

Koronavirüs (covid-19) beraberinde birçok şey getirdi. Mesela bazı kişilerde psikoloji bozukluğu ortaya çıktı. Psikoloji bozukluğu birçok nedenle ortaya çıkabilir. Mesela stres,(bu aslında psikoloji bozukluğuna geçtiğinde de devam eder) endişe, korku psikoloji bozukluğunun ilk adımıdır. Psikolojik rahatsızlıklardan korunmak için bu olayın geçici olduğuna inanmalı, tedbirli olduğumuzda bu virüsün güçlü olmadığını bilmeliyiz.
Koronavirüs (covid-19)’dan korunmak için önemli iki tedbirden biri temizliktir. Temizlik olarak ellerimizi sık sık yıkamalı, her gün ortak kullanım alanlarını temizlemeliyiz. Ama bunu abartmamalıyız.
Bir diğer önemli kural ise sosyalliği kısıtlamak. Ama bu akrabalarımızla bütün bağımızı koparmamız anlamına gelmez. Her gün bir hatta birkaç akrabamızı arayabiliriz.
Bu günlerde herkesin en az bir saati vardır değil mi? İşte bu vakti değerlendirmenin bir yolu da çeşitli etkinliklerdir. Zekâ oyunları ve kutu oyunları vb. etkinlikler hem eğlendirip hem de moralimizi yükseltir.
İşte artık koronavirüs ile ilgili yapabileceklerinizi biliyorsunuz…

Ömer Enes KARA
Yaş 10

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu