Gündem

“Covid-19 Bir İşçi Sınıfı Hastalığıdır”

“Covid-19 Bir İşçi Sınıfı Hastalığıdır”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan salgının birinci yılında en az 861 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. “Covid-19 Bir İşçi Sınıfı Hastalığıdır” dedi.

Tabip Odası Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada “İSİG tarafından yüzde 34’ünü ulusal basından; yüzde 66’sını ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, sağlık meslek örgütleri, sendikalar, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve yerel basından öğrenilen bilgilere dayanarak salgının birinci yılında (11 Mart 2020 –10 Mart 2021) Covid-19 nedeniyle en az 861 işçi hayatını kaybetti.”denildi. Açıklamada “ Bu dönemde Covid-19 nedenli işçi ölümleri açıklanmadı ve doğal olarak ulusal basına da yansımadı. Bu yüzden ilk defa bir raporda ulusal basına yansıyan işçi ölümleri tespit edilebilen işçi ölümlerinin 1/3’ü kadardır. Sağlık örgütlerinin (özellikle TTB’nin) çabaları sayesinde bilinen ölümlerin çoğunluğunu oluşturan sağlık emekçilerinin ölüm sayısı öğrenilebilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Alınan Bilgilere Göre Değerlendirme

“Ek olarak özellikle sendikalar, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, yerel basın, memleket dernekleri diğer bilgi kaynaklarını oluşturmuştur. Ancak yine de bilgiler oldukça yetersiz. Örneğin neredeyse bilinen göçmen işçi ölümü yok. Oysa çalışan nüfusun neredeyse yüzde 10’una yakını göçmen. Yine bilinen hiç çiftçi ölümü yok. Yine bazı şehirlerden hiçbir bilgiye ulaşılamadı. Diğer yandan ulaşabilen bilgilere bakınca faal çalışanlar ve bir önceki emekçi kuşağı (emekliler) Covid-19 nedenli ölümlerin yüzde 95’inden fazlasını oluşturuyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi Araştırması

“Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:18-27 yaş arası 9 işçi,28-50 yaş arası 315 işçi,51-64 yaş arası 411 işçi,65 yaş ve üstü 100 işçiVe yaşı bilinmeyen 26 işçi hayatını kaybetti. Salgının birinci yılında Covid-19 nedenli ölenlerin 94’ü (yüzde 10,91) sendikalı işçi, 767’si ise (yüzde 89,09) sendikasız. Sendikalı işçiler tarım, gıda, kimya, tekstil, iletişim, büro, eğitim, ticaret, cam, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu. (Kaynak: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi)Bu kötü koşullarda İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasını kutluyoruz, iş ve çalışma yaşamında gerekli ve yeterli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu