Köşe Yazıları

Covid-19 Enfeksiyonu Sonrasında Görülen Saç Hastalıkları

Covid-19 Enfeksiyonu Sonrasında Görülen Saç Hastalıkları

Sağlıklı bir yetişkinin saçlı derisinde ortalama 100.000 saç folikülü bulunur. Kişide günde 100 saç teline kadar saç kaybı normal olarak kabul edilmektedir. Normal bir kişide her kıl folikülünün kendine göre büyüme evreleri bulunmaktadır.  Saçlar bir döngü halinde doğar, büyür ve bir süre istirahatte bekledikten sonra dökülerek atılır. Bazı durumlarda saçlarımızda normalde gözlenen bu sağlıklı döngü bozulabilir.  Döngüde bozulmaya yol açan nedenler arasında enfeksiyonlar,  ilaçlar, bazı iç organ hastalıkları, beslenme bozuklukları ve stres yer almaktadır.

Bugünkü  yazımda sizlere Covid-19 enfeksiyonu geçiren bireylerde enfeksiyon sonrası gözlenen saç hastalıklarından bahsedeceğim.

Covid-19 enfeksiyonu süresince yaşanan yoğun stres, yüksek ateş ve Covid enfeksiyonunun tedavisinde  kullanılan  ilaçların yan etkileri nedeniyle enfeksiyonun geçirilmesinden  2-4 ay sonra saç dökülmesi görülebilmektedir.

İlgili Makaleler

Saç dökülmesi tüm saçlı deriyi kaplayan yaygın dökülme şeklinde olabileceği gibi bölgesel ya da  para şeklinde dökülme odakları şeklinde de olabilir.  Bazen hastalarda erkek tipi saç dökülmesi olarak karşımıza çıkabilir. Saçlarda grileşme ya da beyazlaşma gibi renk değişiklikleri karşılaştığımız başka bir saç  şikayetidir.

Vücudumuz yaşadığımız  bir strese farklı şekillerde tepki verebilmektedir. Saçlarımız da ilaçlar,  enfeksiyonlar ya da beslenme bozukluğunda bir stresle karşı karşıya kalmaktadır. Covid-19 sonrası oluşan bu saç dökülmesinde eğer kişide beslenme yeterli ise, psikolojik olarak bu travmayı atlatabildiyse ve şikayetleri için destek tedaviler alıyorsa saç şikayetleri gerileyecektir ve döngüye uyacak şekilde yeni, normal sağlıklı büyüyen saçlar izlenmeye başlanır. Beslenmede hastaya özellikle  protein, demir, biyotin ve D vitamininden zengin gıdalar tüketmesi ve bazen hekiminizin önereceği vitamin takviyeleri ve  saç kökünü aktive edecek uygun içerikli  şampuanlar gerekli olabilir.

Herkese sağlıklı, stressiz ve huzurlu bir hafta dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu