Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Covid-19 ile ilgili Hastanede Tedavi Şartları Değişti

Covid-19 ile ilgili Hastanede Tedavi Şartları Değişti

 

Tedavi Şekli 2

Evde Takip Konusuna Açıklık Getirildi

Son dönemde koronavirüslü hastanın evde takibi konusuna Kamuoyunda yatak sıkıntısı şeklinde iddialara neden olması ve bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, yatak sıkıntısı ile ilgili haberlerin yalanlanması sonrasında, Sağlık Bakanlığı koronavirüslü hastanın evde takibi konusuna açıklık getirdi.

Hastaneye Yatmanın Artık Şartı Var

Buna göre Sağlık Bakanlığı, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, karın ağrısı veya ishal, koku veya tat alma bozukluğu olan kişilerin bundan böyle bakımlarının evde yapılacağını belirtti.  Bakanlık, bu belirtilere, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk eklenmesi durumunda kişinin hastaneye yatışının yapılabileceğini ve takibinin orada devam edeceğini açıkladı. Yeni belirlenen şartlara göre evde takibi yapılacak kişiler hafif-orta pnömonili (zatürre) olarak tanımlanırken, hastaneye yatan kişiler ağır pnömonili olarak tanımlandı. Bakanlık daha önce orta pnömonisi olanlarında hastanede tedavisini istiyordu.

Asemptomatik Olanlara Da İlaç Tedavisi

 

Bakanlık tedavi şekli ile ilgili bazı değişikliklere de gitti. Kişide solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk belirtileri yoksa, hafif-orta pnömoni olarak kabul edilecek ve 5 gün süreyle hidrosiklorokin ya da favipravir ilacı ile tedaviye başlanacak.

602X338 Cmsv2 B715Bdc2 3Db9 5690 B8Fe 9F9Aba27A06B 4525938

5 Gün İlaç, 14 Gün İzole

Bakanlığın yeni belirlediği şartlarda, Asemptomatik olup, testi pozitif çıkan hastalara da virüsü yok etmek ve bulaş riskini azaltmak için 5 gün süreyle bu ilaçlar uygulanacak. Daha sonra temaslı takibi başlatacak olan bakanlık, kişide semptom varsa örnek alacak, sonuç pozitif çıkarsa hastayı değerlendirecek, kişinin evde mi yoksa hastanede mi yatırılacağına karar verilmesini isteyecek. Kişide semptom yoksa 14 gün evde izolasyon halinde kalması sağlanacak, hâlâ semptom gelişmediyse izolasyon sonlandırılacak.

Gebeler, Lohusa ve Emziren Annelerde Kullanılmayacak

Hidroksiklorokin QT aralığını uzatıp, kalp ritminde sorun yaratabileceği için, riskli hastalara öncelikle EKG çekilmesi gerektiği bazı hastalarda hidroksiklorokin kullanımından kaçınılması gerektiği

vurgulandı. Algoritmada, bu ilacın gebelerde, lohusa veya emziren annelerde kullanılmaması gerektiği de belirtildi.

Haber: Kamil Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu