GündemKöşe Yazıları

Covid-19 Kaynaklı Koku Ve Tat Kaybına Karşı Bitkisel Çözümler

Covid-19 Kaynaklı Koku Ve Tat Kaybına Karşı Bitkisel Çözümler

Değerli okurlar geçtiğimiz günlerde Covid-19 maceramı sizlerle paylaşmıştım. Tabi bu hastalık sürecinde aynı zamanda tat ve koku kaybı da yaşadım. İşte bu yazımda da sizlerle hastalık sürecinde kaybolan tat ve koku duyusunu yeniden kazanmak için neler yaptığımı benzer sorunla karşılaşanlara bir yol gösterici olsun diye sizlerle paylaşmak istiyorum.

Koklama ve tat alma duyularında görülen eksiklik, bozukluk ya da yetersizlik gibi durumlar dikkate alınmalıdır. Koku kaybı belirtileri ile tat alma duyusu arasında ortak bağlantı vardır. Hastanın koku duyusunda oluşan sorunlar yiyeceklerin ve içeceklerin tadını hissetmesini de engeller.

Covid-19 salgınını vakalarında virüsün etkisi farklı şekillerde görülebilmektedir. Hastaların büyük bölümünde şiddetli koku kaybı ile birlikte tat alma duyusunda bozulmalar görülmektedir. Çoğu koronavirüs hastası tat ve koku kaybı sorununu tamamen atlatabilse de bazı hastalarda tat ve koku kaybı kalıcı olabilmektedir. Bazı hastalarda ise koku işlevi kısmi olarak geri kazanılabilmektedir. Koku ya da tat bozukluğu görülen bazı hastalarda da önceden beğendikleri kokular veya tatlar rahatsızlık verebilmektedir.

Bu konuda yapılan akademik çalışmalar da sorunun oldukça ciddi olduğunu göstermektedir. Hafif-orta derecede koronavirüs enfeksiyonu olan Avrupalı hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, hastaların %86’sı koku duyularında sorunlar olduğunu bildirmiştir. Bunun yanında tat alma duyusunda da değişimler olmuştur. Amerikan Kulak-Burun-Boğaz-Baş ve Boyun Cerrahisi Akademisi’nde (AAO-HNS) yayınlanan ön veriler, koku alma duyusunu kaybeden Covid-19 hastalarının %27’si yaklaşık 7 gün içinde “bir miktar iyileşme” yaşarken, çoğu hasta 10 gün içinde daha iyi olmuştur.

Covid-19 virüsü salgınında koku kaybı yaşayan kişiler en az hasar ile hızlı şekilde iyileşmek için pratik ve faydalı önlemler alabilirle. Bu amaçla yapılacak koku alma egzersizleri ile koku hücrelerinin uyarılması sağlanabilir. Bununla birlikte bu egzersizleri yaparken dikkat etmek gerekir, özellikle uçucu yağ ve kimyasal içerikli bazı kokuların koku hücrelerimize zarar verebileceğini unutmamalıdır. Bu nedenle bu egzersizler için alanında uzman olan kişilerden destek almak gerekir.

Peki Koku Kaybı Egzersizleri Nasıl Yapılır? Koku alma egzersizleriyle koku hücrelerinin uyarılması sağlanarak beyinde bulunan koku merkezinin tekrar aktif olması hedeflenir. Gül, limon, karanfil ve okaliptüs ile aromatik seanslar yapılarak koku duyusunun geri kazanılması amaçlanır. Bunun için günde 2 defa, 5-10 dakikalık uygulama yeterli olur. Ben de bu süreçte kekik, lavanta, gül ve kahve kokuları ile bu egzersizleri yaptım. Bunlar içerisinde en etkili olan kahve oldu. Her egzersiz sonrasında koku duyusunun biraz daha arttığını hissettim.

Koku alma duyusu Rabbimizin özellikle de biz insanlara bahşettiği önemli bir nimettir. Burnumuz kapalıyken yediklerimizden tam bir lezzet alamayız. Birçok gıdayı tadına bakmadan önce koklarız. O nedene koku kaybı hafife alınacak bir sorun değildir ve günlük yaşamı olumsuz etkiler. Örneğin, koku alamıyorsanız yanan bir maddeyi fark edemezsiniz. Bu da sizi tehlikeye sokabilir. Bununla birlikte, koku kaybı basit rahatsızlık kategorisinde olmayıp ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Bu nedenle, alerji, soğuk algınlığı veya kronik hastalıklar dışında aniden ortaya çıkması durumunda uzman doktor muayenesi gereklidir.

Koronadan uzak sağlıklı günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu