GündemEkonomi

“Covid’in Faturası Esnafa Çıkmamalı”

“Covid’in Faturası Esnafa Çıkmamalı”

Lokantacılar Odası Başkanı ve BESOB Başkan Vekili Hasan Yıldız pandemi dolayısıyla hizmet sektörüne getirilen kısıtlamadan dolayı esnafın ekonomik korku içerisine düştüğünü söyledi, işlerde %70 ciro kaybının bulunduğunu belirtti.

“CİROLARDA %70-80 AZALMA VAR”

Covid 19 salgını dolayısıyla lokantacı sektörünün yarı zamanlı çalışmaya devam ettiğini, kahveci esnafının tamamen kapatıldığını kaydeden Başkan Yıldız esnafa gerekli desteğin verilmesini istedi.
Yıldız “Mart ayından bu yana Balıkesir’de kapanan esnaf sayısı 13 bin 29 işletme kapatıldı, yeni normalleşme sürecinde ise 1004 işletmemiz halen kapalı. 3368 işletmemiz paket servise geçti. İşlerimizde %70-80 azalma ve ciro kaybı var. 16-17 bin ailenin hiç geliri kalmadı yâda %70-80 azaldı. Esnaf ve sanatkar haklı olarak tepkili. Türkiye genelinde 10 milyon insan hizmet sektöründe rızkını temin ediyor. Pandemiden önce esnaflarda ekonomik korku oluştu. Pandemiden dolayı esnafta ne zamana kadar böyle çalışacak, kısıtlamaların durumu ne olacak? Tam anlamıyla bu belli değil. Restoran, cafede iş yoksa diğer meslek gruplarında da iş yoktur. Kısıtlamaların ucunu göremiyoruz. İnsanlar matematiksel hesap yapamıyorlar. Devlet olarak esnaf ve sanatkarına destek olacak mı? Kiralar verilecek mi? Hiç yoktan dükkan kiraları %50 indirilmeli. Birde esnaf ve sanatkarın yanında çalışan personeller var. Benim çalışanım mı suçlu? Personelimiz bizim canımız, kardeşimiz, ailemiz. Covid’in faturası hizmet sektörüne ödetiliyor” dedi.

“ESNAF OLARAK KEDERLİYİZ”

Başkan Yıldız sağlığın öneminde dikkat çekerken, esnaf ve sanatkâr olarak her zaman devletin yanında yer aldıklarını ve almaya devam edeceklerini söyledi.
Kahvehane, kıraathane, internet cafeler, oyun salonları, okul kantinleri, birahane, meyhane ve barların kapalı olduğunu belirten Yıldız “ Hükümetin Bağkur ve SKK ödemelerini karşılamasını bekliyoruz. Kısa çalışma ödeneği yükseltilmeli, kısıtlanmış esnaflara da destek sağlanmalı. Şoför esnafı, lokantacı esnafı, kahveci esnafına destek olunmalı. Esnaf olarak mağduruz, üzüntülüyüz, kederliyiz. Virüsün kaynağı biz değiliz, bizi bu derinden üzüyor. Uçaklarda vatandaşlar seyahat yapıyor, metropol şehirlerde metrobüsler, alışveriş merkezleri açık, hizmet sektörü kapalı. Yarın ne olacağız bilmiyoruz. Kurallara uymayanlar cezalandırılsın, esnaf cezalandırılmasın. Biz esnaf olarak suçlu değiliz. Bir lokantaya 3-5 kişiyi alınmazken, kongrelerin, açılışların ve benzeri faaliyetlerin devam etmesi bizi üzüyor” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu