GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş mesaisi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçim sonuçlarının hemen ardından ilk toplantısını İstanbul Tarabya’da gerçekleştirdi. Başbakan Binali Yıldırım ve bazı bakanlar ile bürokratların katıldığı toplantının gündeminde ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş süreci” var. Cumhurbaşkanı’nın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni hayata geçirecek uyum yasalarıyla ilgili çalışmaları da hafta boyunca İstanbul’dan yürütmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş mesaisi başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen ilk toplantının adresi Tarabya’da Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi oldu. Huber Köşkü’ndeki toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, bazı bakanlar ve bürokratlar katıldı. İlk toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta boyunca çalışmalarına İstanbul’da devam etmesi bekleniyor.

Peki gündemde ne var? Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın takviminde öncelikle yeni kabine var. Önce yemin edecek, görevine başladıktan sonra da yeni kabineyi açıklayacak. Kesin sonuçların açıklanmasının ardından Meclis 8 Temmuz’da toplanacak. Vekiller yemin edecek. 18-19 Temmuz’da da Meclis Başkanı seçimi yapılacak. Cumhurbaşkanı’nın mazbatası, kesin sonuçların açıklanmasının hemen ardından verilecek.

 

Erdoğan’ın İstabul’da esas mesaisi uyum yasaları konusunda olacak. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni hayata geçirecek uyum yasalarıyla tanışacak. Hükümet, Meclis tatile girmeden önce aldığı yetki yasasıyla uygulama yasalarını KHK ile çıkaracak. Bu düzenlemelerde Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Yasası, yeni bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı yeni kurullar oluşturulacak. Ve sayıları 500’ü aşan bürokratların kimler olduğu, üst kurulların yeni çalışma biçimi, Başbakanlığa bağlı kuruluşların hangi kurumlara dağıtıldığı gibi birçok konu başlığı yer alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden beş yıllığına Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından yeni hükümet sistemi de hayata geçecek. Yeni sisteme göre Bakanlar Kurulu 16 isimden oluşacak. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı’na bağlı 9 kurul yer alacak. Bu kurullar ‘Yerel Yönetim Politikaları, Sosyal Politikalar, Sağlık ve Gıda Politikaları, Kültür ve Sanat Politikaları, Hukuk Politikaları, Güvenlik ve Dış Politikalar, Ekonomi Politikaları, Eğitim ve Öğretim Politikaları, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları’ olacak. Tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek ve Cumhurbaşkanı’na bağlı ‘Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi’ kurulacak.

Cumhurbaşkanı, Meclis açılana kadar yoğun bir şekilde çalışacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu