GündemTürkiye Gündemi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’dan BM’ye “Yeniden Yapılandırma” Çağrısı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’dan BM’ye “Yeniden Yapılandırma” Çağrısı

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “BM’nin, küresel barış, refah ve adalet idealleri doğrultusunda ‘Daha adil bir dünya mümkün’ çağrısına uygun şekilde yeniden yapılandırılması gerekmektedir.” dedi.

 

Altun, üye sayısı 193’e ulaşan BM’nin, her ne kadar küresel çapta oluşturulan örgütler arasında en güçlü ve hukuki bağlayıcılığı en etkin kurum olarak öne çıksa da özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde yaşanan büyük insanlık felaketlerini önleyici somut çareler geliştiremediğini, barışın ve güvenliğin korunmasında etkileyici bir rol üstlenemediğini belirtti.

Geçmişte Bosna-Hersek’te, Ruanda’da, Suriye’de, Kosova’da yaşanan insanlık dramını önlemekte çaresiz kalan örgütün, son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik gerçekleştirdiği ve halen devam eden saldırıları boyunca da benzer bir çaresizlik örneği sergilediğini vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

“BM, elbette dünyada barışa ve istikrara katkıda bulunmuş ve uzun yıllar boyunca farklı coğrafyalarda istikrarlaştırıcı bir güç olarak varlık göstermiştir. Ancak son 30 yıl içinde dünya siyasetinde yaşanan gelişmeler ve güç dengelerinin değişmesi karşısında örgüt kendisine yönelik beklentiyi karşılayamaz hale gelmiştir. Bugün barışın ve güvenliğin korunması için kurulan BM’nin, uluslararası toplumun bu husustaki beklentilerini karşılayamadığı açıktır. BM, günümüzde istikrarlaştırıcı fonksiyonunu artık yerine getiremez hale gelmiştir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu