Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündemTürkiye GündemiYaşam

“Cumhuriyet’in Kadın Yüzü” Sergisi 16 Nisan’a Kadar Açık!

“Cumhuriyet’in Kadın Yüzü” Sergisi 16 Nisan’a Kadar Açık! “Cumhuriyet’in Kadın Yüzü” Sergisi 16 Nisan’a Kadar Açık! Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Küçükçekmece Belediyesi’nin işbirliğiyle gösterime girdi.

 

K

“Cumhuriyet’in Kadın Yüzü” Sergisi 16 Nisan’a Kadar Açık! “Cumhuriyet’in Kadın Yüzü” sergisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz yılı boyunca farklı zamanlarda farklı coğrafyada. Farklı kültür ve eğitime sahip kendini var etmiş, toplumsal fayda üretmiş 150 farklı kadın. Dahası kadına dair görsellerden oluşuyor

 

C

Bu serginin amacı, kadınların özel alanlarda kendilerini gerçekleştirmek için mücadele veriyor. Dahası kadınları görünür yapmak. Bir takım zorluklara ve imkânsızlıklara rağmen, kadınların toplumun her alanlarında çeşitli değerler kazanmalarını anlatıyor. ‘Kamusal özne’ olma hikâyelerini gözler önüne sermek. Kadınların yalnızca bir ‘eş’ veya ‘anne’ olmalarının çok daha ötesinde oluyor.

 

23

Türkiye Cumhuriyeti kadınının ‘özne’ olarak, çoğul, renkli ve zengin bir profil ortaya koyduğunu görselleştirmek. Kadınların hikayeleri üzerindeki perdeyi kaldırıp bir sonraki kuşakların hafızalarında oluyor. Hayatlarının bir yerine de olsa bu tarihsel sürekliliğin yerini almasını sağlamak.

Bu sergide herhangi bir kamusal tanınırlığı olmayan fakat kişisel arşivlerini kütüphaneye bağışlayan pek çok kadınların albümlerinden oluşan görsellerle, Cumhuriyet’in kadın yüzünün çeşitliliğinden örnekler sergi haline geliyor. Böylelikle bu sergiyle birlikte Türkiye’nin ulaşılmamış olan bölgelerinden kadınlara dair her tür belgenin, değerli olduğunu esas alan bir arşivcilikle kadınların varoluşlarına ve kimliklerine dair farkındalık yaratılıyor.

 

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakıf Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu’nun küratörlüğünü üstlendiği “Cumhuriyet’in Kadın Yüzü” sergisi 16 Nisan 2023 tarihine kadar Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde ziyaret edilebilir.

Yazan: Seren Çiftçi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu