Köşe Yazıları

D VİTAMİNİ FAYDALI, ALAYIM GİTSİN: DOĞRU MU?

Hayatta herşeyin fazlası bana göre zarardır. Fazla yemek, içmek, uyumak, hatta spor bile. Peki fazla vitamin almakta mı zararlı? Mesela D vitamini; gerçekten düşüklüğü, vücutta noksan olması ciddi sorunlara yol açar ama sırf kendimizi garantiye almak için ezbere D vitamini almak peki doğru mu?

Yeni araştırmalar, yeterli serum seviyelerine sahip yani kanda D vitamini normal olan kadınlar için D vitamini takviyesinin iyi gelmediği yönündedir. Çok yüksek dozda D vitamini takviyesi alan 55-70 yaşlarındaki sağlıklı kadınlarla yapılan bir çalışmada kemik kaybının arttığı görülmüştür. Yani ekstra alınan D vitaminin kemikteki erimeyi arttırdığı tespit edilmiştir. Halbuki biz D vitamininin kemikleri güçlendirdiğini ve bizi kemik erimesinden koruduğunu düşünürdük. Tabii bu bilgi doğru ancak serum-kanda D vitamini düşüklüğü tespit edilenler için.

Çalışmalar bazı hastaların ihtiyaç duyduklarından daha fazla D vitamini aldıklarını, çünkü daha fazlasının daha iyi olduğunu düşündüklerini tespit etmiş, ancak bu düşüncenin çok hatalı olduğunu vurgulamıştır.  Çok fazla D vitamininin artan kırıklarla ilişkili olabileceğine dair bir endişe duyulduğu da yapılan çalışmalarda vurgulanmıştır. Yani aşırı D vitamininin özellikle kalça ve bel kemiklerinde kırıklara yol açabileceği belirtilmektedir.

İlgili Makaleler

Yani herşeyin vitaminlerin bile fazlası zarar olabilir. Özetle kafamıza göre D vitamini kullanmamalıyız. D vitamini takviyelerini mutlaka doktor kontrolü altında almalıyız.

Herkese sağlıklı kemikler, sağlıklı yaşlar dilerim…

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu