Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

D Vitamini: Sağlığımızda Rolü Nedir?

D VİTAMİNİ: SAĞLIĞIMIZDA ROLÜ NEDİR?

 

 

Yıllardır hayatımızda hep C veya E vitamini gibi vitaminler vardı. Ancak son yıllarda bir de D vitamini hayatımıza girdi.  D vitamini aslında hayatımızda vardı da küçük bir noktasında vardı. Sıklıkla bu vitamini kemik erimesi ile özdeşleştirmiştik. İşte son dönemlerde hayatımıza girme nedenleri sadece kemik hastalıklarından değil başka sorunlardan da kaynaklanmıştır.

 

Pek çok çalışmada D vitamininin sağlıklı kemiklerin oluşması ve korunmasında önemli bir vitamin olduğu belirtilmiştir. D vitamini sadece kemik dokunun değil kas dokusunun da güçlenmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Düşük D vitamini olan kişilerde kaslarda zayıflık gelişebilmekte ve bu durumda yaygın ağrı ve sık düşme hikayesine neden olmaktadır.  Yapılan çalışmalar düşük D vitamini seviyelerinin meme, kolon, prostat, yemek borusu ve lenfatik sistemin kanserlerinden tutun da diyabet, kas ve kemik ağrılarının gelişmesinde önemli bir yeri olduğu gösterilmiştir. Yine yeterli D vitamini düzeyi sayesinde diyabet, kalp krizi, romatoid artrit, multipl skleroz gibi hastalıkların riskinde azalma olduğu hatta yüksek seyreden tansiyonlarda bile düzelme olduğu tespit edilmiştir.

 

Peki bu kadar önemli olan D vitamininin vücudumuzda yeterli oranda olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Ve eğer yetersiz ise ne yapmalıyız, D vitaminini nasıl yerine koymalıyız? Bebeklerden yaşlılara kadar herkesin D vitamini alması şarttır. D vitamini yağda eriyen bir vitamin olup maalesef gıdalarda çok az bulunmaktadır. Yani D vitaminin vücuda en önemli giriş kaynağı ne yiyecek ne de içeceklerdir, güneştir. D vitamini eksikliği yaşamamak için her gün sabah ve akşam 10dakika olmak üzere dirsek ve dizden aşağıdaki cilt bölgeniz açık olarak güneşlenmeniz yeterlidir. Tabii ki yeşil sebzeler, süt ve süt ürünleri de önemli destekçilerdir. Bu vitaminin vücuttaki seviyesi alınan kan örneği ile pek çok biyokimya laboratuvarında rahatça tespit edilebilmektedir.

 

Eğer yeterli güneş ışığı alamıyorsak işte o zaman D vitamini takviyesi almalıyız. Bu takviye ne kadar ve nasıl olmalıdır sorusu ise halen net bir yanıt bulamamıştır.  Genel yaklaşım genç grupta günde 600-800 ünite, yaşlılarda ise 800 ünite mutlaka D vitamini takviyesi yapılmalıdır. D vitamini damla, sprey veya ampul şeklinde alınabilir. Alım şeklini mutlaka hekim önerisine göre yapıp ezbere kendi isteğinize göre yapmamalısınız. Neden? Çünkü bazen ampul formları ani yükleme yaparak kemik kırıklarına yol açabilmektedir. Yada gastrointestinal problemleriniz varsa sprey formu tercih etmelisiniz. Ama burada vurgulamak istediğim en önemli şey sağlıklı ve genç biriyseniz ilaç yerine güneş ışığı ve diyetle D vitamini alımınızı yapmanızdır. Eğer bir bağırsak, karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa ilaç desteğine ihtiyacınız olabilir. Hedefimiz her zaman doğal yollarla vücudumuzun eksikliklerini tamamlamak olmalıdır. Vücudunuzu güneşten mahrum bırakmayacağınız bol güneşli günler dilerim…

 

 

DOÇ. DR. NİLAY ŞAHİN

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu