GündemEkonomiİlçe HaberleriÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin “Yem Fiyatları İki Ayda Üç Kez Zam Gördü”

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hasan Çetin kesime giden hayvanlar, et fiyatları ve üst üretimi konularında bilgi verdi. Verilen çarpıcı bilgiler arasında Balıkesir’in üretim yapan önemli iki ilçesinde ciddi gerileme olduğuna işaret etti.

 

Damizlik

Yem Fiyatları İki Ayda 3 Üç Kez Zam Gördü

Hayvan sayımız yeterli değil diyen Başkan, “ Yurtdışından kasaplık hayvan gelmesine rağmen hala ihtiyacı karşılayamıyoruz. Alınması gereken önlem bugünden itibaren süt fiyatlarının revize edilmesi gerekliliği ”dedi. Yem Fiyatlarının iki ayda üç kez zam gördüğünün altını çizen Başkan Hasan Çetin hayvanların kesime gitmemesi için uyarıda bulundu. Üretici için fiyatlarda üretenin lehine revize şart dedi.

 

Önlemler Alınmalı Revize Gerekiyor

Çetin konuşmasında ayrıca, inek ve düvelerin kesime gitmemesi gerektiğinden süt fiyatlarının biz üretici kesim için cüzi bir yere getirilmesi gerektiğine işaret etti. Girdi maliyetleri sürekli artışta. Özellikle kaba yem grubu personel giderleri, elektrik, mazot konularında değişken fiyatlar ortada. Böyle olduğu için süt fiyatlarında güncelleme şart diyoruz. Ocak ayında yem fiyatlarına iki defa Şubat ayında bir defa olmak üzere toplam üç kez zam gördü. Başkan konuya ilişkin, bir iki zam daha gelirse zarar etme noktasına gelmiş olunacağına değindi.

 

Et Fiyatlarındaki Artışın Nedeni Talep Var Et Az

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, “Önce verimsiz hayvanlarımızdan başlayarak kesimler başlayacak ardından tüm hayvanlar ve sektörden çekilme olacak ki buda Et’te yaşanan durumu sütte de yaşamış olacağız” dedi.11 liraları konuşurken belki 15 liraları konuşuyor olacağız çünkü ürün olmazsa talepte olduğunda fiyat artışı kaçınılmaz bir durum olacaktır. Bugün bunu et fiyatlarında yaşıyoruz. Yine kesimler oluyor ama zorunlu kesimler haricinde inek kesimleri 15 litre süt verse bile üretici şuanda hayvanına bakıyor.

 

Süt Üretimi Düşüşe Geçti

“Girdi maliyetlerinde bir değişiklik olursa 15 litrelik inek kurtarmıyorsa ve 20 litre süt ile inek kendi kendini çevirebiliyorsa üreticiye bir kazanç sağlamıyorsa bu hayvanlar maalesef kesime gider. Bu kesimler hızlandığında süt ve et açığına düşülür. Bu senaryo umarız olmaz. Süt üretimimiz şuanda eski yıllara göre düştü. Tüik rakamları da bunu gösteriyor. Yüzde 3 ve yüzde 5 oranında geçtiğimiz yıllara oranla bir düşüş seyri var. Belki bu daha fazla çünkü biz sadece kayıtlı üretimden bahsediyoruz.”

 

Arz ve Talep Dengesi Önemli Gençler Besicilikten Uzak!

Üreten kesimde Tarım ve Hayvancılıkla uğraşmak istemeyen bir genç de söz konusu. Yılın 365 günü uğraş verip kazançta pek görmeyince gençlerde bu işe sıcak bakmıyor. Emeğimizin karşılığını alarak bu işi yapmak istiyoruz. Üreten ve tüketen kesim kanadı var. Ürün var satılmıyorsa da bir sorun. Talep olduğu zaman talebe göre yön veren bir hayvancılık söz konusu.

 

İthal Et İzinleri Verildi Sürecin Bizde Takibini Yapıyoruz

Şap hastalığı konusundaki düşüncelerini de sorduğumuz Başkan Çetin şöyle konuştu:” ülkemizde görüldü ancak şuan Balıkesir’de aşılamalarda olduğu için şükür yok. Hayvanlarımız için baştan 150 bin besilik ithalatı açıldı ve sonrasında 500 bin besilik ithalatına izin verildi. Güney Amerika, Brezilya gibi ülkelerden gelecek. Burada döviz fiyatları sakin ama malum seçim süreci sonrası öngörülemediği için gerçek şu ki şehrimizde besicilikten ayrılan çok ”dedi.

 

Önemli İki İlçede Ciddi Sayıda Besiciliği Bırakan Var

“Altıeylül ve Bigadiç bu konuda ciddi sayılarda besicisi olan ilçelerdi ancak şuan yüzde 50’lere gerilediğini söyleyebiliriz. Çünkü beside insanlar kazanamadı. Süt hayvancılığı noktasında 3-4 aydır biraz rahatlama oldu ancak kaybedilenlerin telafisi için bir iki yıl zarar etmeden cüzi miktarda bir karla üretimin sürmesi gerekiyor.”

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu