GündemTürkiye Gündemi

Dayanışma Günü Kutlandı

Dayanışma Günü Kutlandı

19 Eylül 1979 İş Bırakma Eyleminin 42.yıldönümü ve 19 Eylül’ün mirasını yaşatma adına açıklanan TMMOB “Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” kutladılar.

MÜHENDİS VE MİMARLAR’IN ANLAMLI GÜNÜ

Balıkesir Mimarlar Odası Bahçesinde gerçekleşen etkinlikte hem iş bırakma eylemine ilişkin düşünceler yinelediler. TMMOB Balıkesir İKK temsilcisi ve Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici ,19 Eylül İş Bırakma Eylemi, ülkesi için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarihtir” şeklinde konuştu. Dikici, “ Bu yüzden bu anlamlı Gün’ü, “TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” olarak kutluyor ve yeniden hatırlıyoruz” dedi.

TEMEL TALEPLER

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarının aşılması için: Mesleğimizin itibarının düşürülmesine üniversitede başlanmaktadır. Mühendislik, mimarlık ve planlama bölümlerinin doluluk oranları %80 bandında kalmıştır. Eğitim; üretim, yatırım ve istihdam planlamasından kopmadan yeniden örgütlenmelidir.  Tüm çalışanlara sendikalaşma, güvenceli çalışma, güvenceli iş, ayrıca toplu sözleşme hakları sağlanmalıdır.

Öğrenci Niteliklerinde Düşüş

“Her alanda olduğu gibi planlamadan yoksun bir şekilde uygulanan istihdam politikaları, ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz, yetişmiş nitelikli genç teknik elemanların istihdam edilmesinde başarısızdır. Altyapı eksiklikleri, öğretim kadrosu yetersizlikleri, öğrenci niteliklerinde meydana gelen düşüşler, müfredatın niteliği ve ayrıca işlevselliği, üniversiteler arası birliktelik, akreditasyon, denklik, yeterlilik, eğitimin kalitesi gibi sorunlar bir an evvel giderilmelidir.”

Cinsiyet Ayrımcılığı ve Mobbing

“ Kamuda teknik hizmetler sınıfında çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ek göstergeleri ayrımsız 4800-6400 arasında yükseltilerek; Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında ödenen Özel Hizmet Tazminatının tavan oranı arttırılarak en az %260 olmalıdır ve ayrıca bu oran emekli aylık ücretlerine de yansıtılmalıdır.

“Eşitlik ve Demokrasiden Yana Tavrımızı Koruyacağız”

“Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplum yararı için kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve ayrıca demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve meslektaşlarımızın dayanışmaya ve birlik içinde olmaya en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde 19 Eylül Mühendis, ayrıca Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü kutluyoruz.”Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu