GündemEğitimÖzel Haberler

DEMİRALP ‘‘TERCİH DÖNEMİ KAOS YAŞANACAK AİLELER DİKKAT!’’

Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp, ortaöğretim öğrencilerinin tercih döneminde neler yapması gerektiğini söylerken ailelere de önemli tavsiyelerde bulundu. Demiralp, Altıeylül ve Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü atamalarıyla ilgili MERHABA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘‘TERCİH ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR’’

Ortaöğretim mezunu öğrencilerin yüzde 90’ının istedikleri okula yerleşemeyeceğini söyleyen Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp, ‘Öğrenciler bu yaz boyunca tercihlerini yaptıktan sonra nakillerle uğraşmak zorunda kalacaklar. Çünkü yeni gelen çember sistemi ile öğrencilerin yüzde 90’ı istedikleri okula yerleşemeyecekler. Yeni sistemde kılavuzda bahsedilene göre bir öğrenci üç bölümde tercih yapabiliyor. İlk beş tercihini evinin yakınında bulunan yerel okullardan yapıyor. Bu bölümü bitirmeden ikinci bölüm yani ‘Sınavla Öğrenci Alan Nitelikli Okul’ kısmına geçemiyor. Burada da puan ile yerleşilen okullar mevcut. Oradan sonra da ‘Pansiyonlu Okul’ tercihi yapılıyor’’ dedi.

‘’İSTEMEDİĞİ LİSEYİ MECBUREN YAZACAK’’

Demiralp‘‘Plevne’de oturan bir öğrenci tercih yaparken sisteme girdiğinde en az iki farklı okul türünden tercih yapmak zorunda. Sadece 15 Temmuz Anadolu Lisesi çıkıyor. Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi sanki Altıeylül’de değiller gibi bunlar çıkmıyor. Mehmet Bolluk Anadolu Lisesi de nitelikli okul kapsamında. Ondan sonra ne yapması lazım? Çünkü üç tercih yapmazsa nitelikli okul tercihini yapamayacak. O zaman 100.yıl Meslek Lisesi, Mimar Sinan Meslek Lisesi, Fahri Kiraz Meslek Lisesi ve Yakup Mihriye Akdeniz İmam Hatip Lisesi’nden iki tane tercih yapmak zorunda. İşin abes tarafı Pamukçu Çok Programlı Lisesi açılıyor. Öğrenci de bunlardan ikisini de istemese bile tercih etmek zorunda. Öğrenci istemediği liseyi mecburen seçiyor. İstediği okula yerleşen öğrenci neredeyse olmayacak’’ ifadelerini kullandı.

YA TUTARSA…

Ailelere de uyarıda bulunan Başkan Demiralp şu ifadeleri kullandı; ‘‘Balıkesir’de Ortaöğretimden mezun olan 16 bin 200 öğrenci var. Toplam 18 nitelikli okul var. Bu okullardan 11’i Karesi’de 3 tanesi de Altıeylül’de. Öğrenciler nitelikli okullardan birine yerleşemezse birinci ya da üçüncü kategorideki okullardan birine yerleşecek. Öğrenciler ‘Ya Tutarsa’ ihtimaliyle karşı karşıya kalıyor. Kaldı ki bu nitelikli okullar neye göre seçildi biz dahi bilmiyoruz. Rahmi Kula Anadolu Lisesi, Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi, Balıkesir Lisesi gibi köklü ve başarılı okullarımız nitelikli okul kapsamına alınmazken yeni açılan Mehmet- Gülser Bolluk Anadolu Lisesi nitelikli sayıldı. Anlamak mümkün değil. Burada velilere çok iş düşüyor. Bu çocuklarının geleceği. Haklarını arasınlar. Çocukları için bu süreci iyi takip etsinler’’

‘‘BİZ ÇOCUKLARIMIZA BUNU NASIL ANLATACAĞIZ?’’

Görevde Yükselme Yönetmeliği’nin hiçe sayılarak Altıeylül ve Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atamaların yapıldığını söyleyen Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp ‘‘Biz çocuklarımıza dürüstlüğü anlatacağız. Adaleti, eşitliği anlatacağız. Peki bunu neye göre ve nasıl anlatalım? Milli Eğitim Bakanlığı 13 Ocak 2018’de Görevde Yükselme Yönetmeliği’nde bir düzenleme yaptı. Buna göre ilçe milli eğitim müdürü olabilmek için yazılı, sözlü sınava göre referansı yapılmış ve 2 yıl şube müdürlüğü yapmış kişiler içinden müdür atanacağı belirtiliyor. Ama Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü vekaleten ataması varken asaleten atandılar. Bu arkadaşların ikisi de şube müdürlüğü yapmadılar. Bakanlık kendi çıkardığı yönetmeliğe aykırı hareket ediyor. Ben şimdi çocuklara hangi dürüstlükten adaletten bahsedeceğim? Milli Eğitim’in tepesindeki kişiler bu usulsüzlükleri, hukuksuzluğu açıkça sergilerken ben öğrencilerime ne diyeceğim?’’ şeklinde konuştu.

‘‘ATAMALARININ İPTALİNİ İSTEDİK’’

Demiralp, ‘‘Biz bu asaleten atamalar ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürü’ne yazı yazarak bilgi talep ettik. Onlar da Bakanlık Kararnamesi ile atandıklarına dair bir yazı gönderdiler. Bunu Genel Merkezi’mize bildirdik. Genel Merkez de 18 Temmuz itibariyle konuyu Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdı. Eğer bu durum usule uygun değilse atamalarının iptalini talep ettik. Bizim buradaki kişilerle bir sıkıntımız yok. Ben her ikisinin de aslında işlerini iyi yaptıklarını düşünüyorum. Ama bu atamanın hukuka uygun olması lazım. Ve bu arkadaşların da bu görevleri kabul etmemeleri lazım. Madem ki biz öğretmeniz, öğrencilerimize eşitliği ve adaleti öğretmek zorundayız. O zaman bunu kabul etmeyeceklerdi. Onların sorumluluğu burada başlıyor’’ ifadelerini kullandı.

‘‘ÖĞRETMENE MOBBİNG VAR’’

ALO 147 Hattı’na gelen asılsız şikayetler nedeniyle öğretmenlere mobbing uygulandığını söyleyen Başkan Demiralp, ‘‘ALO 147 diye bir öğretmen şikayet hattı oluşturuldu. Veli, öğrenci bir telefon açıyor. Hemen o öğretmen üzerinde soruşturma açılıyor. Bu öğretmen üzerinde mobbing yani bir baskıdır. Aslı astarı var mıdır bakmadan, araştırma yapılmadan hemen soruşturmaya geçiliyor ve bir sürü cezalar yağdırılıyor. Öğretmen, veli ve öğrenci eğitimin bir bütünüdür. Bunlar ayrılmaz ama öğretmen sürekli zan altında bırakılıyor. Öğretmen öğrencisiyle, dersiyle mi ilgilensin yoksa soruşturmalarla mı uğraşsın?’’ dedi.

‘‘EĞİTİMDE SİSTEMSİZLİK YAYGINLAŞTI’’

Eğitimde sistemsizliğin kayıp nesiller yarattığını söyleyen Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp şu ifadeleri kullandı; ‘Eğitimde sistemsizlik yaygınlaşmış vaziyette. Günübirlik alınan kararlarla bir şeyler yürütülmeye çalışılıyor. Durum böyle olunca öğretmenin itibarı da ortadan kalkıyor. Herşeyde öğretmenler potansiyel suçlu olarak bakıyor. O zaman vatandaşta da kötü bir algı kalıyor ve bunun sonucu da öğretmene şiddet olarak ortaya çıkıyor. Bu algı yıkılmalı ve öğretmene itibarı geri verilmeli’’Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu