Köşe Yazıları

DEPREM ÇANTASI BİZE NELER SÖYLER

1999 Marmara Büyük Depreminden sonra da uzmanlar depremler konusunda alınması gereken önlemleri küçükten büyüğe tek tek sıralayıp anlattılar. Anlattılar anlatmasına da söylenenler bir kulağımızdan girip öbür kulağımızdan çıkıp gitti. Evet Büyük Marmara Depreminin üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçti. Bu süre içerisinde irili ufaklı pek çok deprem yaşadık. Acı ve üzüntülere boğulduk. Deprem kuşağında yer alan bir ülke olmamıza rağmen ne yazık ki toplumumuzda bir deprem bilinci ve duyarlılığı oluşmuş durumda değil.

Afetlere karşı hazır bir toplum haline gelmek bireysel anlamda hazırlıklı olmakla başlar. Özel bir sigorta şirketinin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de her üç kişiden yalnızca birinin olası bir depreme karşı hazırlanması gereken ve halkımız arasında “deprem çantası” diye bilinen  “Afet ve Acil Durum Çantası”  bulunduğu ortaya çıktı.  Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğimiz malzemelerin bulunduğu deprem çantasın hazır ve kolaylıkla ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğumuz kişi/kişiler için gerekli acil ihtiyaçları içermelidir. Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğimiz yerlere ulaşamayabiliriz. Küçük yaralanmalarımız varsa bunları kendimiz sarabiliriz. Bu tip durumlar için afet çantamızın içinde olması gerekenleri doğru belirlememiz önemlidir. Deprem çantası sadece evimizde, iş yerimizde değil, okulumuzda da olmalıdır. Deprem çantası, olası bir felakette en büyük yardımcımızdır.

Deprem çantasında neler olmalı?  Su, Gıda ( Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı gıdalar), ilk yardım çantası, iç çamaşırı, yağmurluk, uyku tulumu veya battaniye, çakı, düdük, çakmak, küçük makas, pilli radyo, el feneri ve yedek pilleri (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmelidir) ve kişiye göre değişkenlik gösterecek malzemeler. (Örneğin bebekli aileler için bebek bezi, mama, düzenli ilaç kullanan bireylerin ilaçları, engelli bireylerin gündelik yaşamlarını kolaylaştıran malzemelerin yedekleri gibi )

İlgili Makaleler

Bu çanta kolay ulaşılabilir, taşınabilir ve görülebilir bir yerde olmalı. Görülebilsin ki bâki olan âlemi unutarak, geçici dünya menfaat ve zevklerine dalmış ruhları mesajları ile aydınlatsın. Nelerdir bu mesajlar? Deprem çantası bize neler söyler?

Deprem çantası genel olarak; İnsana dünya hayatının fani olduğunu, yüce Rabbimizin “Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak hayır ile de şer ile de deniyoruz. Ancak bize döndürüleceksiniz” uyarısını her zaman zihnimizde canlı tutmamız gerektiğini,  zamanın ve sahip olunan nimetlerin değerini, insanın hayata ibret nazarı ile bakmasını, zaman zaman nefis muhasebesi yapması gerektiğini hatırlatır. Çanta içerisindeki temel maddelerden olan;

Su: Su hayattır, su azizdir, su kutsaldır, su en değerli hazinedir, su medeniyettir, temizleyicidir. Asla israf edilmemesi gereken temel kaynaktır. Atalarımız su ikram edildiğinde içer, şükreder ve verene “ Su gibi aziz ol!” yani hem su gibi mütevazı, haddini bilen, hem de su gibi kıymetli ol!  Diyerek dua ederlerdi. Demek ki deprem çantasının içerisindeki iki-üç litre su bizlere maddi ve manevi kirlerini temizleyerek temiz ve temizleyici ol, dert ve üzüntü kaynağı olma, aksine onları yıkayarak gider. Müsrif olma. Çünkü yüce Allah müsrifleri sevmez diyor.

Gıdalar: Yeterli ve dengeli beslen. Yediğinden emin ol. Ağzına girene de, çıkana da dikkat et. Can gıdası derdine dalıp ten gıdasını unutma. Yüce Allah “ … (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) dır. Ey akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının.” Buyuruyor. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in Hz. Ali (r.a.)’a öğrettiği duayı da unutma: “Allah’ım! Bana helâl rızık nasip et ve haramlardan koru! Lütfunla beni Senden başkasına muhtaç etme!” diye gece gündüz bizleri uyarıyorlar.

İlk Yardım Çantası: İnsan hayatı bir ilk yardım çantasına sığabilecek kadar küçük, değeri ise dünyalara sığmayacak kadar büyüktür. İlk Yardım Çantası bize, şu andaki haline bakıp sakın gururlanma, böbürlenme. Kısa bir süre sonra yardıma muhtaç hale gelebilirsin. Şunu da hiç unutma ki, bugün senin yardımına muhtaç, seni bekleyenler var. Onları fazla bekletme. El uzat yardımını bekleyenlere. Sevindir gaipleri. Eğer böyle yaparsan yüce Allah yardıma muhtaç olduğunda sana yardım edecekleri gönderir ve seni de sevindirir diyor.

El Feneri: Herkes yolunu aydınlatacak bir ışığa muhtaçtır. Sakın yolunu aydınlatıyorum diyerek seni istismara yeltenenlere fırsat verme. Seni en doğru yola yöneltecek ışık kaynağın yüce kitabın Kur’an-ı Kerim ve sevgili peygamberindir. Onların gösterdiği dosdoğru yoldan sakın ayrılma diye sesleniyor.

Pilli Radyo: Dünyada olup bitenlere kulaklarını tıkama. Kardeşlerinin halini bilmezlik, görmezlik etme. Unutma ki seni her daim gören ve her halini bilen var. Sen de çaresizlerin, mazlumların çığlıklarını duy. Duy ki muhtaç olduğun zaman senin sesini de duyan olsun.

İç çamaşırı, Yağmurluk, Uyku Tulumu ve Battaniye: Mahremiyet ve tesettüre riayet et. Tesettür sadece bedenin belli yerlerini örtmekten ibaret de değildir. Yüce Allah A’raf Suresinin 26. Âyet-i kerimesinde tesettürün ilk amacının mahrem yerleri örtmek olduğunu bildirdikten sonra, ayetin devamında “Takva elbisesi var ya, işte o daha hayırlıdır.” Demek suretiyle Müslümanın örtünmesinin, takvanın yani Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmenin bir gereği olduğu hatırlatılmaktadır. Deprem çantası bize tesettür anlayışımızı takva elbisesiyle bütünleştirmemizi hatırlatıyor.

Fahri SAĞLIK

Karesi Müftüsü

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu