GündemTürkiye Gündemi

‘’DEPREM GÖLGESİNDE 8 MART SÖYLEŞİSİ’’

‘’DEPREM GÖLGESİNDE 8 MART SÖYLEŞİSİ’’

 

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici , kadın meslektaşları ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için açıklamada bulundu.

 

2 17

Deprem Bölgesinde 8 Mart Söyleşisi

Açıklama sonrası Mimarlar Odasında Makine Mühendisi ve life designer Özgül Özdemir ‘in ‘Depremin gölgesinde 8 Mart” başlıklı söyleşisi gerçekleşti. Söyleşi sonrasında İç mimarlar Odası Balıkesir İl Temsilcisi TMMOB Kadın Çalışma Grubu üyesi Feyza Sırlan Özgül Özdemir’e teşekkür belgesi verdi.

 

4 3

Hak ve Özgürlükler

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici meslektaşları ile yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; ‘’ Ekonomik, toplumsal ve siyasal her alanda kriz koşullarının yaşandığı ülkemizde; salgın hastalık, deprem gibi afetlerle yaşam koşulları giderek ağırlaşmaktadır. Düşünce, ifade, haberleşme, eğitim, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam gibi temel hak ve özgürlüklere her geçen gün yeni kısıtlamalar getirilmekte; toplumsal yapıda eşitsizlik, ayrımcılık ve mahrumiyet giderek yükselmektedir’’.

 

8 Mart Kadın Hakları

‘’Devlet; hiç kimsenin cinsiyet veya benzeri bir sebeple ayırımcılığa uğramamasını, herkesin temel hak ve özgürlüklerden eşit derecede yararlanmasını sağlamakla yükümlüdür. Kadınların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerinin, istismar ve şiddetin önlenmesi; ayrımcılığın sonlandırılması ve insan onuruna yakışır eşitliğe dayalı toplumsal yapının kurulması kamusal politikaların temelini oluşturmalıdır. Dünyanın tüm kadınları, New York’ta 129 kadın dokuma işçisinin katledildiği 8 Mart 1857’den beri her 8 Mart’ta hakları, özgürlükleri ve yaşamları için bir araya gelerek dayanışmayı büyütüyor’’.

 

‘’Yıkımdan En Çok Etkilenenler…’’

‘’Siyasal, toplumsal ve ekonomik krizler sonucu halkımızın payına düşen eşitsizlikten, adaletsizlikten ve sömürüden en fazla etkilenen kesim her zaman kadınlar olmuştur. Krizin derinleşmesiyle birlikte artan işsizlik ve güvencesiz çalışma koşulları, kadınları bir de cinsiyet ayrımcılığıyla etkilemiştir. 6 Şubat’ta 11 ilimizi etkileyen büyük bir yıkımın ortasında kaldık. Bu yıkımdan en çok etkilenen ve etkilenecek olanlar yine kadınlar, çocuklardır ve bu yıkımda her türden şiddet, taciz ve istismarına daha da açık hale gelecek olanlar da yine kadınlar, çocuklar olacaktır. Afet bölgesinde yaşamı yeniden kurma yükü de depremin yarattığı acıyı dahi yaşayamadan çoğunlukla kadınlara kalmıştır. Bu toplumsal yükü üstlenen kadınların yaşadıkları stres ve travma da katlanarak artacaktır’’.

 

‘’Dayanışma İle Hepsini Aşabiliriz ‘’

Önümüzde uzun bir yol olduğunu ve bu zorlu dönemi ancak dayanışmamızla aşabileceğimizi de biliyoruz. “hiçbir kadın yalnız yürümesin, hiçbir çocuk yalnız büyümesin” diyerek; her türlü yıkımda, şiddette, sömürüde, yaşamın her alanında hep birbirimizin yanında olacağız. Yan yana, omuz omuza durarak birbirimize güç vereceğiz ve yaralarımızı birlikte iyileştireceğiz.

Haber: Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu