Köşe YazılarıBedia UçakProf. Dr. Nilay ŞAHİN

DEPRESYONDAYSAN BU YAZIYI OKU!  

DEPRESYONDAYSAN BU YAZIYI OKU!

 

Depresyon maalesef son yıllarda yediden yetmişe pek çok kişinin etkilendiği ve sonuçlarının da gerçekten çok sıkıntılı olduğu bir hastalık. Bunun yanında tedavisi de oldukça zor bir hastalık. Sıklıkla ilaç tedavisi önerilen depresyonda ne yazık ki bu tedavi yeterli olmuyor. İşte bu nedenle depresyonda bulunan hastalara alternatif başka tedavi önerileri sunabilmek için tıp alanında pek çok çalışma yapılmaktadır. Bu tedavilerden biri de egzersiz tedavisidir.

Özellikle gençlerde görülen depresyona yönelik yapılan egzersiz aktivitelerinin depresyon semptomlarını hafiflettiği yaptığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Depresyonu bulunan gençlerin çoğunda depresyon yanında kilo sorunu, şeker ve başka bunun gibi sıkıntıların olduğu da yine aynı çalışmalarda tespit edilmiştir. İşte bu noktada yapılan fiziksel aktivitelerin bu ek sorunlara da iyi geldiği çalışmalar sonucunda gösterilmiştir.

İlgili Makaleler

Peki ne tür egzersizler depresyon üzerine etkilidir diye soracak olursanız her tür aktivite diyebilirim sanırım. Ancak yine de net bir öneride bulunmam gerekirse en az 6 ay düzenli olarak haftada 4-5 gün yapılacak 50 dakikalık; tempolu koşu, yürüyüş ve bisiklet sürmek veya yüzme, dans gibi aktiviteler de hem keyifli hem de faydalı olacaktır. Ancak şunun altını çizmek isterim ki bu aktivitelerin etkisini göstermesi için uzun süreli ve düzenli yapılması çok önemlidir. Etkinlik en erken 2 ay içinde kendini göstermeye başlarken tam etki için 6 ay düzenli egzersizin yapılmış olması gerekmektedir. Bir de şunu eklemek isterim ki birey toplu veya tek başına egzersizleri denemeli ve kendini daha çok motive eden hangisi ise o şekilde programına devam etmelidir.

Peki egzersiz ne yapıyor da depresyonu azaltıyor? Egzersiz vücutta mutluluk hormonu dediğimiz serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi beyin üzerinde etkili olan bazı hormonların salınımı arttırarak depresyonu azaltmaktadır. Bu hormonlar beyinde yapılanmaya, onu tamir etmeye yardımcı olarak da depresyon üzerine olumlu etki etmektedir. Bir de egzersiz yapan bireylerde özgüven ve sosyal etkileşimlerde de artış olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

Egzersiz ayrıca depresyon tedavi için verilen ilaçların da daha etkili olmasına yardımcı olmaktadır.

Yani yine ne diyoruz hareket berekettir!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu