Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

“DEVLETİMİZ DÜŞENİ KALDIRIYOR” 

“DEVLETİMİZ DÜŞENİ KALDIRIYOR”

 

Balıkesir’in Kepsut İlçesi Ahmetölen Köyü sakinleri görmüş geçirmiş zamanın en önemli tanıklarından…

 

Hasan Demir(84) “Köyümüze Belediye Reisimiz gelir. (Kesput Belediye Başkanı İsmail Cankul) En önemlisi düşeni gördüler mi kaldırırlar. Dahası şimdi artık düşeni gördüler mi kaldırıyorlar. Ama eskiden nerdeee.. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin.”

Devletimiz Duseni Kaldiriyor 01

“GAZ YAĞINI, ŞEKERİ PAYLAŞIRDIK”

“Evvelki dönemleri hep biliriz biz diyen köyün en ihtiyar delikanlılarından Hasan Demir , “ Gaz yağlarını paylaşırdık. Şeker yoktu, şekeri paylaşırdık. Herkes neyin ne olduğunu biliyor. ‘Recep Tayyip Erdoğan’ dedin mi, Allah razı olsun diyeceksin. Ben 17 yaşında Hatice hanımla evlendim. 67 yıldır evliyim. Eskiler kalmadı şimdi. Güzellikler, kıymet bilenler eskidendi. Şimdide iyi ama kıymetini bilen yok”

“DOKTOR AYAĞIMIZA İLAÇLA GELİYOR”

“Evvel hasta olduğunda, doktoru tanıyorsan tamam ancak tanımıyorsan, bugün git yarın gel. Oda olmadı diğer gün gel denir, gider gelirsin. Doktor beklersin. Doktor var mı yok mu? Saatlerce beklersin yok. Şimdi doktor ayağımıza geliyor. Bizim buraya her hafta gelirler. Sadece doktor değil ilaçlarımızı da alıp geliyorlar”

KOSKOCA BİR DÖNEMİN TANIKLARI ONLAR…

Köyde özellikle ihtiyarlar, geçmişte yaşanan sosyal faaliyetlerin, düğün cemiyetlerinin daha canlı, heyecanlı ve anlamlı olduğuna vurgu yapıyor. Geçmişte yaşayan ve o dönemi yaşayanlar bugünün kıymetini bilir diyen ihtiyar heyetleri, sağlık hizmetlerini ve gaz yağı sıralarını ve şeker için aralarında yaptıkları paylaşımlarını anlattılar. Bugün bolluk bereket çok ancak, kıymet bilen yok diyorlar.

TEMİZ KALPLER GÜLÜMSEYEN YÜZLER AHMETÖLEN’DE

Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Ahmetölen köyünde sokak araları ve meydanlar taş döşeme parkelerle modern bir görüntü veriyor. Meydanda görkemli bir cami ve caminin etrafında yeşillikler var. Hemen karşısında boncuk gibi dizilmiş ihtiyarlar. İhtiyarlar, namaz çıkışlarında burada oturup sohbet ediyorlar. Çevre temizliği açısından örnek bir köy.

Köyün girişinden itibaren, iç kısımlarına doğru gittiğinizde hayvancılık yapan köylülerin hayvanları ile uğraş verdiklerini ancak, uğraşları sırasında oluşan kötü görüntüleri dahi hemen yok ettiklerini de görüyorsunuz. Temizlik konusunda titiz olan köylüler, zor işlerin içinde pırıl pırıl yürekleri ile bir yaşam sürüyorlar.

 

KADINLAR EL İŞİ, ERKEKLERSE HAYVANCILIKLA MEŞGUL

 

Devletimiz Duseni Kaldiriyor 02

Ahmetölen köyünde boş duran pek yok. Oturak muhabbetleri sadece sazlı sözlü eğlencelerle olmuyor. Biraraya gelindiğinde nasılsın? sözü ile başlayan bir sohbette, birlik ve beraberliği yaşatacak konuşmalar yapılıyor. İşte; oturak sohbetinin en önemli gündemini de dün, bugün ve yarını içinde barındıran birliğin ve beraberliğin timsali olan ihtiyarlar konuştuklarıyla belirliyor. Köyde Yağcı bedir Yörüklerinin el işi ürünlerini kadınlar üstenmiş.

Kahveler Açık Değil Ama Köy Meydanında Buluşuyorlar

Rengarenk desenleri içinde barındıran kumaşlara, pullular, boncuklar ve iplerle nakış nakış işlenen çiçek veyahut desenler işleniyor. Çalışanlar işinde gücünde ihtiyarlarsa özünde dualarla köylünün birlikteliğinden bahsediyor.  Köy’de pandemi dönemiyle kapanan kahve henüz açılmamış ancak, ihtiyarlar, köy meydanı denilen küçük meydanda bulunan cami önünde bir araya gelerek oturak sohbetleri yapıyor.

“BİZ DEĞİL YAŞANANLAR DEĞİŞTİ”

Eski günleri aradıklarını söyleyen köyün ihtiyar delikanlıları, köy düğünleri ve yaptıkları cemiyetlerin zaman içinde değiştiğine vurgu yapıyorlar. Bir düğün yapılır 4 gün boyunca düğün devam ederdi diyen 84 yaşındaki Hasan Demir, davul zurnalarla Cuma günü bir düğün başlatılır, Cumartesi gelin evden çıkartılır, Pazar günü damat özel oynatılır sonra düğün biterdi. 4 gün boyunca da yemek pişerdi. Düğünün olmadığını duymayan kalmazdı.

Düğünler Adeta Karnaval Gibi Yaşanıyormuş

Meydanda, kazanlarda yemekler pişirilir, yemekçiler kazan başında dururdu. Kaşık oyunları oynanır, kör domuz oyunları oynanır , kim bindi oynanırdı. Bir zurna bir davulcu kalakaldı buralar. Giden gitti kalanlar kaldı diyerek köydeki arkadaşlarını, komşularını gösteriyor Hasan Demir…

 

HASAN DEMİR “ŞİMDİ DÜŞENİ KALDIRIYORLAR”

 

Devletimiz Duseni Kaldiriyor 03

“17 yaşında evlendim.7 çocuk babasıyım 3 evladım öldü.4’ünü evlendirdik. Kız istemeler olurdu şimdi kız oğlan yan yana geldi mi masraflarda çok oluyor. Eskiden birbirinizi üzmeyin, anlayışlı olun vatana devlete yakışan insanlar olun dendi mi dinlenirdi. Şimdi pek aldırış eden, dinleyen pek yok. Bizim köyümüze gelirse Kaymakam gelir Belediye Başkanımız İsmail Cankul gelir. En önemlisi düşeni gördüler mi kaldırır. Şimdi artık düşeni gördüler mi kaldırıyorlar. Eskiden nerdeee.. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin.”

“GAZ YAĞI ,ŞEKER SIRALARI OLURDU BEKLERDİK”

Evvelki dönemleri hep biliriz biz diyen köyün en ihtiyar delikanlılarından Hasan Demir , “ Gaz yağlarını paylaşırdık. Şeker yoktu, şekeri paylaşırdık. Köyde 77 kişi var 4 oy çıkar başkasına. Yalana gerek yok! Herkes neyin ne olduğunu biliyor. ‘Recep Tayyip Erdoğan’ dedin mi, Allah razı olsun diyeceksin. Evvel hasta oldun doktora gittin mi beklersin doktor var mı yok mu? Saatlerce beklersin yok. Şimdi doktor ayağımıza geliyor. Bizim buraya her hafta gelirler.

Köyde Aşı Olmayan Kalmamış

Köyümüzde aşı olmayan yok. Üç dozu da yaptırdı herkes. Şimdi doğruları konuşacaksak söylemek lazım. Evvel zamanları biliriz. Gübre bulamazsın, doktorla iyiysen muayene olabilirsin ama olmazsan bugün git yarın gel o günde olmadı bir gün gel…Şimdi doktorun ayağımıza gelmesini bırak eczaneden ilacımızı alıp onu bile ayağımıza getiriyorlar.”

Semra Aman Akyürek’in Haberi

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu