Gündemİlçe Haberleri

Dikici “İş Cinayetleri İle Mücadele Etmek İçin Sesimizi Yükseltiyoruz”

Dikici “İş Cinayetleri İle Mücadele Etmek İçin Sesimizi Yükseltiyoruz”

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB tarafından ilan edilen 3 Mart “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” sebebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

Dikici “İşyerleri Çalışanların Mezarı Olmaya Devam Ediyor”

Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Betül Dikici tarafından yapılan açıklamada 3 Mart 1992 yılında Zonguldak Kozlu’da meydana gelen ve 263 maden işçisinin hayatını kaybettiği kazanın 31. yılı olduğunu dile getirdi. 31 yıl önce yaşanan acıya rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen Dikici:

“31 yıl önce yaşanan bu büyük acıya rağmen gerekli önlemler alınmadığı, gerekli düzenlemeler yapılmadığı için madenler can almaya, işyerleri çalışanların mezarı olmaya devam ediyor. Her yıl binlerce emekçi çalışırken hayatını kaybediyor. Ülkemizdeki iş cinayetlerine dikkat çekebilmek, insan hayatının, işçi sağlığının ve iş güvenliğinin önemini vurgulamak için 3 Mart tarihi TMMOB tarafından “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir” dedi.

 

Dikici “Tüm Ülkemize Baş Sağlığı Diliyor, Kaybettiğimiz Yurttaşlarımızın Yakınlarının Acısını Paylaşıyoruz”

Bu yıl İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’nü çok acı verici koşullar altında andıklarını söyleyen Dikici “6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan 11 ilimizi etkileyen depremde resmi açıklamalara göre 45.000’in üzerinde can kaybı yaşandı. Tüm ülkemize baş sağlığı diliyor, kaybettiğimiz yurttaşlarımızın yakınlarının acısını paylaşıyoruz. Ülke yönetiminin neoliberal politikaları ve ranta dayalı uygulamaları doğa olaylarını felakete, işyerlerini işçi mezarlığına dönüştürüyor. Deprem karşısında sergilenen ‘kader planının parçası’ yaklaşımı, iş cinayetlerinde de ‘Bunlar olağan şeyler, literatürde iş kazası diye bir olay var, bunun yapısında, fıtratında olan şeyler’ biçimindeki anlayışın uzantısıdır. Depremin hemen ardından işverenlerin, işyerlerindeki malları kurtarmak için işçileri işyerlerine sokması ya da çalışmaya zorlaması nedeniyle meydana gelen artçı depremlerde hayatını kaybeden işçiler olmuştur. Depremden etkilenen bölgelerdeki işyerlerinde risk değerlendirmesi yenilenmeden, işyerinin, ekipmanların, çalışma koşullarının uygun olduğu belirlenmeden çalışma yapılmamalıdır. İşçi eğitimleri yenilenmeli, İşçilerin ‘acil ve hayati tehlike durumunda çalışmaktan kaçınma hakkı’ bulunduğu işçilere hatırlatılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Dikici Is Cinayetleri Ile Mucadele Etmek Icin Sesimizi Yukseltiyoruz1 Ozel

 

Asbest Risk Oluşturuyor

Deprem sonrası milyonlarca tonluk enkaz kaldırma çalışmalarında asbest nedeniyle oluşabilecek riske dikkat çeken Dikici “Deprem sonrası oluşan milyonlarca tonluk enkaz kaldırılmaya başlandı, enkaz kaldırma işlemi özellikle asbest nedeniyle hem bu işte çalışanlar hem de çevredekiler için risk oluşturmaktadır. Depremin yaşandığı illerde kesintiye uğrasa da ülkemizde çalışma yaşamı, iş ilişkileri sürecektir. Ama iş kazası, iş cinayetleri, ölümler sürmemelidir, gerçekten hiçbir şey eskisi gibi olmamalıdır. İş kazalarını ve işyerlerinde ölümleri durdurabilmek için sağlıklı ve güvenlikli bir ortamda çalışmanın her çalışanın hakkı olduğu, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasının öncelikle devletin ve işverenin görevi olduğu gerçeği çerçevesinde hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

Dikici “Mesleğimiz İçin Sesimizi Yükseltiyoruz”

“İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanına ilişkin düzenleme ve denetleme yetkisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanında, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar, TTB ve TMMOB’den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitüye verilmelidir. Çalışma yaşamına ilişkin tüm düzenlemeler bu enstitü tarafından yeniden ele alınmalı ve kararlaştırılmalıdır. Bizler, her 3 Mart’ta olduğu gibi bugün de iş cinayetleri ile mücadele etmek için sesimizi yükseltiyoruz. Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir. İnsan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkımız, mesleğimiz için sesimizi yükseltiyoruz. Tüm ülkede, tüm çalışma alanlarında iş güvenliği önlemlerinin artırılması, denetim sisteminin yeniden düzenlenmesi, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının durdurulması için yılmadan mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu